9 Nisan 2015 Perşembe

Fırsat Transferleri #15; Rio Mavuba


Bizim fırsat transferi dediğimiz felsefeye en çok uyan isimlerin Fransa Ligi'nde olduğunu görüyoruz ve o ligden de birçok ismi önerdik, şimdi de Rio Mavuba'yı yazacağız. Öncelikle genel bir soru sorayım, yapılan transferlere baktığımızda da bu ligden birçok isim geçmiş yıllarda geldi. Fransa Ligi, Türkiye'de zirveye oynayan takımlar açısından neden bu kadar değerli, piyasa ağırlıklı olarak bu lige yönelik?

Hasan Yıldırım: Fransa Ligi; Hollanda ve Belçika Ligi gibi Avrupa futboluna oyuncu yetiştirebilen bir lig. Birçok önemli oyuncu, yıldız Fransa Ligi çıkışlı. Güçlü altyapılar, kaliteli futbol okulları, futbolcu fabrikası gibi çalışıyorlar. Fransa için vasat diyebileceğimiz oyuncular bile, Türkiye'de zirveye oynayan takımlarda kendilerine yer bulma şansına sahipler. Fransa Ligi'nde Afrika ve Arap asıllı çok oyuncu var. Bunun nimetlerinden de fazlasıyla yararlandıklarını söylemek lazım. Afrikalı futbolcuların tipik özellikleri atletik, hızlı, çabuk ve güçlü olmaları. Bunlara tekniği yüksek, yetenekli Arap asıllı futbolcular da eklenince, kaliteli Fransa altyapıları ve futbol okulları futbolcu fabrikası gibi çalışıyorlar. 

Türkiye Süper Ligi'nin kalitesi ortada. Türkiye'de futbolcu yetiştirilemediği, Türk kulüplerinin çok güçlü altyapılara sahip olmadıkları da bir gerçek. Milli Takım'da bazı mevkiler için oyuncu bulmakta bile zorlanıyoruz. Zaten (farklı milli takımları tercih eden gurbetçiler hariç) birçok gurbetçi oyuncu; biraz teknik, biraz yetenekliyse, rahatlıkla yolu Süper Lig'den, hatta Türk Milli Takımı'ndan geçiyor. Kendimiz Milli Takım için yeterli oyuncu yetiştiremediğimiz için, yurt dışında yetişen Türk asıllı oyunculardan medet umuyoruz. Fransa Ligi'nde forma giyen atletik, güçlü, hızlı, teknik oyuncu çok. Bu tarz oyuncular Süper Lig'de her zaman iş yapabiliyorlar. Türkiye'de zirveye oynayan takımlar, Ligue 1'de forma giyen birçok yetenekli, kaliteli oyuncunun maliyetini karşılayabilecek güce sahipler. Ligue 1'de maliyeti Türk takımlarının boyunu aşacak oyuncu yok mu? Çok. Ama alternatif de çok. Böyle olunca maliyeti daha uygun başka seçeneklere yönelme şansı da oluyor.

Rio Mavuba'yı anlatmak gerekirse nasıl bir futbolcu, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, eksikleri ve onu farklı kılan özellikleri neler?

Hasan Yıldırım: Rio Mavuba; 84 doğumlu, 1.72m boyunda, defansif orta saha oyuncusu. Fransa Ligue 1 ekiplerinden Lille'in kaptanı. Zaman zaman Fransa Milli Takımı'nın da formasını giyiyor. Bordeaux ile performansı ilk dikkat çektiği dönemlerde Jean Tigana ve Claude Makelele'ye benzetilen Fransız isim; hızlı, çabuk, çevik, ikili mücadelelerde güçlü, yere sağlam basan, çok koşan hırslı, mücadeleci ve istikrarlı bir oyuncu. Maç boyunca sahada ayak basmadık yer bırakmıyor. Çok top çalan bir futbolcu.


Futbolcunun piyasası ne durumda, Galatasaray'ın bu transferde şansı sence ne ölçüde olur?

Hasan Yıldırım: Oyuncunun adı özellikle Manchester United, Arsenal ve Roma'yla anılıyor. 2008'den bu yana Fransa'da istikrarlı bir performans ortaya koyuyor. Birkaç gün önce "Rudi Garcia Roma'da kalırsa, önümüzdeki yaz Roma'ya gidebilirim" diye bir açıklama yaptı. Çoğu takımın kadrosunda görmek isteyeceği bir oyuncu. Önümüzdeki yaz sözleşmesi biteceği için talibi çok olacaktır. Yaşının 31 olduğunu da düşünürsek, o da önümüzdeki yaz son büyük sözleşmesine imza atacak. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek isteyecektir. Galatasaray'ın defansif açıdan böyle bir orta saha oyuncusuna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ama piyasası çok olacağı için, eli çabuk tutmak lazım. O yüzden şimdiden oyuncuyla temasa geçip önümüzdeki sezon için anlaşmak lazım. Ama neredeyse bahsettiğimiz tüm oyuncularda olduğu gibi; Mayıs'ta seçim olduğunu, mevcut yönetimin de bu tarz geleceğe yönelik adımlar atabilecek vizyona ve futbol aklına sahip olmadığını, tek amaçlarının Mayıs'taki seçime kadar günü kurtarmak olduğu düşünürsek, böyle futbolcular için geç kalınmadan bir hamle yapılması zor görünüyor. Tek seçenek daha önce de belirttiğim gibi Mayıs'ta seçime girecek başkan adaylarının yapacakları hamleler olarak görünüyor.

İstikrarlı bir isim. bu sezon Lille formasını fazlasıyla giydiğini görüyoruz. Fena da olmayan bir kariyeri var, bu futbolcunun değeri sende ne ölçüde?

Hasan Yıldırım: Rio Mavuba; Bordeaux forması giydiği dönemde Fransa U20 Milli Takımı'yla katıldığı 2004 yılındaki Toulon Turnuvası’nda "en değerli oyuncu" ödülünü almış bir isim. Lille formasıyla 2010-2011 sezonunda Ligue 1 şampiyonluğu ve Fransa şampiyonluğu yaşadı. 2010-2011 sezonunda 38 lig maçının 38’inde de ilk 11’de başladı ve 36 tanesinde 90dk sahada kaldı. 2010-2011 sezonu sonunda Ligue 1'de Lille'le şampiyonluk yaşarken, aynı zamanda Galatasaray'ın stoperlerinden Chedjou'nun da takım arkadaşı ve kaptanıydı. Belki kariyeri boyunca beklentileri tam olarak karşılayamamış bir futbolcu. Bunda genç yaşlarda gösterdiği etkileyici performans ve kendisinden beklentilerin yüksek olması da etken. Ama kaliteli bir futbolcu olduğunu söylemek lazım. Galatasaray'ın orta sahada defansif bir orta sahaya, tabiri caizse bir süpürücüye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Sahip olduğu özellikler itibariyle Rio Mavuba bunun için biçilmiş kaftan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir