13 Nisan 2015 Pazartesi

Fırsat Transferleri #18; Yoann Gourcuff


Bir dönemin ses getiren, iddialı yıldız adaylarından biriydi ama geldiği nokta hala iyi bir seviye olmasına karşın beklentilerin gerisinde kaldı. Sen bu görüşe katılıyor musun, Gourcuff hala önemli bir yıldız sınıfında mıdır?

Hasan Yıldırım: Yoann Gourcuff; Fransa futbolunun "yeni Zidane" olmasını beklediği, yakıştırması yaptığı isimlerden. Kariyerindeki ilk patlamayı Rennes formasıyla 2005-2006 sezonunda yaptı. O sezon orta sahadaki partneri Kim Kallström'le birlikte etkileyici bir performans ortaya koydular. 41 resmi maçta 6 gol attı, 4 asist yaptı. O sezon sonunda Kallström Lyon'un yolunu tutarken, Gourcuff 4.5m€ bonservis bedeliyle Milan'ın yolunu tuttu. Milan'da genelde Kaka'nın yedeği olarak düşünüldü ve as oyuncular kadar forma şansı bulamadı. Beklentileri de karşılayamadı. 2 sezon Milan forması giydi, 54 resmi maçta 3 gol attı, 6 asist yaptı. Milan'da beklediğini bulamayınca, 2008 yazında kiralık olarak Bordeaux formasıyla ülkesine döndü. O sezon Bordeaux formasıyla 10 yıl aradan sonra lig şampiyonluğu sevincini yaşadı. Ligde 38 maçın 37'inde (35'i ilk 11, 29'u 90dk) sahada yer aldı. Ligue 1'de 12 gol, 11 asistlik bir performans ortaya koydu. Sezon genelinde 48 resmi maçta 15 gol, 14 asisti ulaştı. Ligue 1'de "En İyi Futbolcu" seçildi. O sezon UEFA Kupası'nda Galatasaray'a karşı da forma giydi. 

Etkileyici performansı sonrası Milan'a geri dönmedi ve 2009 yazında 13.5m€ bonservis bedeliyle Bordeaux'ya transfer oldu. Yine iyi bir performans ortaya koydu ve (Lig, Şampiyonlar Ligi gibi) 5 farklı turnuvada toplam 43 resmi maçta Bordeaux formasını giydi; 9 gol attı, 12 asist yaptı. Bordeaux formasıyla 2 sezon boyunca gösterdiği müthiş performans sonrası Ligue 1 ekiplerinden Lyon'a 22m€ gibi yüksek bir bonservisle transfer oldu. 5 sezondur Lyon forması giyiyor, ama Lyon formasının ona şans getirdiğini söylemek zor. 128 resmi maçta Lyon formasını terletti; 19 gol attı, 29 asist yaptı. Son 5 sezonda 15 kez sakatlandı, tam 93 resmi maçta sakatlıklar nedeniyle Lyon formasından uzak kaldı. Buna fizik olarak hazır hale gelme süreciyle, form tutma dönemleri de eklenince, kaçırdığı maç sayısı daha da artıyor. 

Rennes formasıyla parlayan, 'hayal kırıklığı' diyebileceğimiz Milan dönemi sonrası Bordeaux formasıyla çıkışa geçen, sonrasında ise sürekli Lyon formasıyla sakatlıkla mücadele etmek zorunda kalan çok önemli bir yetenekten bahsediyoruz. Gourcuff için 'yıldız' demek zor. Sakatlık sorunu yüzünden Lyon'da bir türlü tam olarak yapmak istediklerini sahaya yansıtamadı. Ama buna rağmen onu sahadayken  (sakatlık sorunu yokken, fizik olarak hazırken ve formdayken) izlemek bir keyif. Hala etkileyici yeteneklere sahip bir oyuncu olduğu da bir gerçek. Ama onun için 'müzmin sakat' dersem yanlış olmaz.

Kariyerinde önemli rakamlara transferler yaptığını görüyoruz, onun içi hep büyük paralar konuşuldu. Milan, Bordeaux, Lyon transferleri gibi. Gelinen noktada ise sözleşmesi bitiyor, bu durumu nasıl açıklıyorsun?

Hasan Yıldırım: Böyle kaliteli ve çok yetenekli bir oyuncuya, henüz 28 yaşındayken, üstelik 5 yıl önce 22m€ gibi ciddi bir bonservis ödenmişken sözleşme uzatma teklifi yapılmamasının sebebi bence; biraz önce de değindiğim gibi yıllardır sürekli sakatlıklarla uğraşması (müzmin sakat olması) ve bunun sonucu olarak da beklentileri karşılayamaması. Belliki Lyon, ona güvenerek yola devam edemeyeceğine karar verdi.


Yoann Gourcuff nasıl bir futbolcu, Galatasaray'a olası transferi durumunda neleri değiştirir, ne yönde bir katkı yapar? Sence gerçekleşmesi gereken bir hamle mi?

Hasan Yıldırım: Yoann Gourcuff çok yetenekli, kaliteli bir oyuncu. Tekniği üst düzey. Çok kolay çalım atabilen, adam eksiltebilen, frikikleri çok etkili kullanabilen bir ofansif orta saha. Etkili mevkisi forvet arkası. Ama gerektiğinde sol kanat ve yardımcı forvet olarak da değerlendirilebilir. Ceza sahası dışından çok etkili şutlar çekebiliyor. İyi bir şutör. Oyun zekası üst düzey. Hücumda lider. Oyun kurabilen, hücumu şekillendirebilen bir isim. Fransa Milli Takımı'nın da formasını giymiş bir futbolcu. Fransa Milli Takımı'nın ve Bordeaux'nun eski futbolcusu, Zidane'nın eski arkadaşlarından Christophe Dugarry'e göre Yoann Gourcuff; "en az Zizou kadar becerikli, 6 numaranın gücüne, 8 numaranın hayalgücüne, 10 numaranın yetenek ve tekniğine sahip bir futbolcu". Tabi son 5 sezondur müzmin sakat olduğunu, bu yüzden 90'ın üzerinde maçı kaçırdığını, sakatlık sonrası fizik olarak hazır hale gelme, form tutma ve kaybettiği formayı geri alma sürecinde toplam 124 resmi maçta forma giyemediğini de hatırlatmakta fayda var. 

Sakatlık sorunu yüzünden Galatasaray'ın bugüne kadar çok fazla canı yandı. Gourcuff; çok kaliteli, yetenekli bir futbolcu olmasına ve önümüzdeki yaz sözleşmesi bitecek olmasına rağmen, böyle riskli bir transferin gerçekleşme ihtimalini çok düşük görüyorum. Öncelikle Galatasaray'ın forvet arkasında Wesley Sneijder gibi bir 10 numara var. Gourcuff'un performans ve sakatlık geçmişine bakarsak, Sneijder'ı kesebileceğini düşünmüyorum. Gourcuff sol kanatta da forma giyebilen bir futbolcu. Ama ne zaman takımını yalnız bırakacağı belli olmayan böyle bir oyuncu transferinin düşünüleceğini pek zannetmiyorum. Gourcuff bence ya ülkesinde kalır, ya da tüm olumsuzluklara rağmen ona yıllık yüksek ücretler ödeyebilecek bir Arap, Çin yada USA takımına transfer olur gibi düşünüyorum. 

Bu sezon fena işler yapmıyor aslında, 17 maçta 3 gol 4 asisti var. Sen bu sezonunu nasıl değerlendiriyorsun?

Hasan Yıldırım: Fransa Kupası ve Lig Kupası maçlarını da eklersek; bu sezon 19 resmi maçta 3 gol attı, 5 asist yaptı. Bu sezon şu ana kadar 13 resmi maçı sakatlık nedeniyle kaçırdı. Yeteneği, kalitesi tartışılmaz. Formda olduğunda yapabilecekleri üst düzey. Sorun zaten kalitesinde veya yeteneğinde değil. Sorun; sürekli sakatlanmasında ve bir türlü sahip olduğu yeteneği, kaliteyi sahaya istikrarlı bir şekilde yansıtamamasında.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir