15 Nisan 2015 Çarşamba

Fırsat Transferleri #20; Emir Spahić


Ujfalusi sonrasına baktığımızda Ujfalusi vari bir isim maalesef bulamadık. Chedjou'nun farklı bir oyuncu olduğunu düşünüyorum, maalesef savunmada o lideri yaratamadık. Emir Spahic bu soruya cevap olur mu?

Hasan Yıldırım: Emir Spahić önemli bir stoper. Formasını giydiği takımlar için savunma liderliğini kimseye bırakmayan bir futbolcu. Lider özelliklerine sahip. Saha içinde takım arkadaşlarını sahiplenen bir yapısı var. Ujfalusi sonrası sıkıntı yaşadığımız, Ujfalusi'nin yerini dolduramadığımız ve Ujfalusi tarzı bir stopere ihtiyaç duyduğumuz bir gerçek. Aslında Emir Spahić hamlesi 2013 yazında gelmeliydi. Bayer Leverkusen Spahić'i 2013 yazında Sevilla'dan 400bin €'ya transfer etti. Tecrübeli stoperi o dönemde kadroya katabilseydik, ciddi katkı alabilirdik bu sezon. Boşnak oyuncu önümüzdeki yaz 35 yaşında olacak. Şu an bir sakatlığı da var. Sakatlığı ne durumda, ne zaman sahalara dönecek bilmiyorum. Ama yaza kadar iyileşeceğine düşünsek bile yaşı soru işareti olacaktır. Ujfalusi etkisi yaratabilecek bir isim. Tecrübeli, kaliteli, lider özellikli. 

Bu sezon (Leverkusen'den gönderilene kadar) iyi de bir sezon geçirdi. Ama aynı performansı önümüzdeki sezon da gösterebilir mi, Ujfalusi'de olduğu gibi bir sakatlık yaşarsa futbolu bırakması gerekir mi, ona güvenerek sezona girilebilir mi soruları iyi düşünülmesi gereken konular. Bu da bir gerçek. Chedjou iyi bir stoper. Lille’de gösterdiği performans oldukça iyiydi. Adil Rami'yle birlikte çok iyi bir savunma ikilisi olmuşlardı. Ama iyi oynasa bile Galatasaray savunmasına liderlik yapabildiğini söylemek zor.  Bu yüzden Galatasaray'ın lider özellikli kaliteli bir stopere ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Eğer ikna edilebilirse, Spahić'in 1 sezon için bile olsa çok faydalı olabileceği kanaatindeyim.

34 yaşında, fazlasıyla büyük bir kariyer ve tecrübe. Olası transferi durumunda Galatasaray'a neler katardı, sen nasıl değerlendiriyorsun?

Hasan Yıldırım: Sakatlığını kısa sürede atlatacağını varsayarsak, 35'e yaklaşan yaşına rağmen performansı hala çok iyi. Avrupa'nın üst düzey liglerinden Almanya Bundesliga'da Bayer Leverkusen formasıyla etkileyici bir performans ortaya koydu. Ligde 28 maçın 22'sinde ilk 11'de sahaya çıktı. 1 maç kadroda olmasına rağmen forma giymedi. 3 maçta cezalı olduğu için, 2 maçta da sakatlık ve hastalık nedeniyle forma giyemedi. 19 maçta 90dk forma giydi. Şampiyonlar Ligi Elemeleri'nde 2 maçta da ilk 11'de sahaya çıktı ve her 2 maçta da 90dk sahada kaldı. Şampiyonlar Ligi'nde 8 maçın tamamında ilk 11'de sahaya çıktı; Zenit maçında 60dk, diğer maçların tamamında 90dk sahada kaldı. (Son maçta Atletico Madrid'e karşı 120dk sahada kaldı) Almanya Kupası'nda 4 maçta da ilk 11'de sahaya çıktı; 2 maçta 90dk, 2 maçta (uzatmalarla birlikte) 120dk sahada kaldı. Kart cezası (3 maç) ve hastalık/sakatlık (2 maç) haricinde bu sezon sadece 1 maçta kadroda olmasına rağmen oynayamadı. 36 maçta forma giydi; 1 gol attı, 9 sarı kart gördü, 2 kere 2. sarı karttan kırmızı kart gördü. Peki Galatasaray'a neler katar? Tecrübe katar. Liderlik katar. Galatasaray'ın savunmasına sertlik katar. Semih, Koray, hatta Chedjou ve Hakan Balta gibi oyuncuları yönlendirerek daha etkili ve hatasız oynamalarını sağlayabilir. Tabi bu sezon gösterdiği performansı Galatasaray'da da gösterebilir ve sakatlık gibi sorunlar yaşamazsa.

Peki Emir Spahic nasıl bir futbolcu, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, Galatasaray'a olası transferinde yaratacağı fark ne olurdu?

Hasan Yıldırım: Bayer Leverkusen Sportif Direktörü Rudi Völler'in 2013'te Emir Spahić Bayer Leverkusen'e transfer olduğu zaman Spahić için yaptığı yorumla söze başlayayım; "Emir Spahic çok teknik ve ikili mücadelelerde oldukça güçlü bir oyuncu. Bunun yanı sıra taktiksel anlamda oldukça tecrübeli ve hava hakimiyeti çok yüksek bir futbolcu. Onun; Bundesliga'daki, kupadaki ve Şampiyonlar Ligi'ndeki hedeflerimizi gerçekleştirmemizde, bizeçok faydalı olacağına inanıyorum." Völler'in de belirttiği gibi Spahić; bir stopere göre tekniği iyi, pası iyi, hava toplarında etkili, sert, ikili mücadelelerde güçlü, markajı iyi, kesiciliği iyi bir stoper. Kavgaya meyilli bir isim desek yanlış olmaz sanırım. Rakip futbolcularla maç içinde sık tartışma yaşayabiliyor. Saha içinde bir kavga veya tartışma olduğunda takım arkadaşlarını sahiplenen (Melo gibi) bir isim.

Leverkusen malum hadisenin ardından Spahic ile yolları ayırdı, bu durum da uzun bir süre forma giyemeyeceğine sebep. Ayrıca sakatlığından da söz ediliyor, yaşı da düşünülerek makul bir hamle midir?

Hasan Yıldırım: Bayer Leverkusen birkaç gün önce stadda güvenlik görevlileriyle kavga ettiği için Spahić'in sözleşmesini feshetti. L'equipe ve Bosna basını Spahić'in sezon sonuna kadar ülkesinin takımlarından FK Sarajevo'nun formasını giyebileceğini yazıyor. Yani uzun süre forma giyememe sıkıntısı yaşamayacak gibi görünüyor. Ayrıca bu iddia doğruysa, sakatlığı da ciddi değil demekki. Önümüzdeki yaz yaşı 35 olacak. Oyuncuyla ilgili en büyük soru işareti de bu. Spahić'le ilgili uzun süreli bir planlama yapmak mümkün görünmüyor. Ama kabul ederse, 1 sezon dahi olsa faydalı olabilecek bir futbolcu. Olası bir Galatasaray transferi için tek yol; makul bir yıllık ücreti ve 1 yıllık, yada 1+1 yıllık bir sözleşmeyi kabul etmesinden geçiyor gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir