18 Nisan 2015 Cumartesi

Fırsat Transferleri #22; Balázs Dzsudzsák

 
Onun durumu biraz daha farklı, sezon sonunda değil ama Aralık ayında sözleşmesi bitiyor. Bu anlamda çok uygun bir bonservise transferi imkanlı. Sen bu transfer için neler söylemek istersin, ihtiyaç dahilinde bir isim mi?

Hasan Yıldırım: Balázs Dzsudzsák'ın sözleşmesi 31.12.2015'te sona eriyor. Yani aslında devre arasında, yani ara transfer döneminde boşa çıkacak. Ama Avrupa'da transfer dönemi yaz döneminde daha hareketli oluyor. Çünkü takımlar asıl kadrolarını yaz transfer döneminde kuruyorlar. Böyle düşünüldüğü zaman Balázs Dzsudzsák'la ilgili yaz döneminin hareketli geçme ihtimali var. Dinamo Moskova, (yaz transfer döneminin Eylül başında sona ereceği düşünülürse) 4 ay sonra bonservissiz takımdan ayrılacak Dzsudzsák'ı, önümüzdeki yaz uygun bir bonservisle satabilir. Galatasaray'ın çok kaliteli, skorer 2 kanat oyuncusuna ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Dzsudzsák çok kaliteli bir kanat oyuncusu. Hem sağ kanat için, hem de sol kanat için çok iyi bir alternatif. Eğer Dinamo Moskova uygun bir bonservis bedeliyle satmayı kabul ederse, bence kaçırılmaması gereken bir isim. PSV Balázs Dzsudzsák'ı Temmuz 2011'de Anzhi'ye 14m€ bonservis bedeliyle sattı. Anzhi ise Ocak 2012'de, yani sadece 6 ay sonra Dzsudzsák'ı 19m €'ya Dinamo Moskova'ya sattı. Ligde bu kadar etkili bir kanat oyuncusu olduğunu düşünmüyorum. Transfer edilmesi durumunda; Avrupa'da da fark yaratabilecek, faydalı olabilecek bir futbolcu.
 
Balázs Dzsudzsák nasıl bir futbolcu, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, olası transferi durumunda da ne yönde katkılar sağlar?
 
Hasan Yıldırım: Balázs Dzsudzsák; her 2 ayağını da çok etkili kullanabilen, hızlı, çabuk bir futbolcu. Oyun zekası ve tekniği iyi. Kolay adam eksiltebilen bir isim. Pası, ortası iyi. Çok iyi bir şutör. Her 2 ayağıyla da uzak mesafelerden çok etkili şutlar çekebiliyor. Bu sekilde attığı birçok jeneriklik golleri var. Son vuruşları iyi, gole çok yakın bir futbolcu. Gol atan, attıran, arkadaşlarını gol pozisyonlarına sokabilen bir kanat oyuncusu. Bu sezon ligde 21 maçta forma giyen (Toplam 1142dk forma giymiş. 90dk'ya böldüğümüz zaman 12.5 90dk'ya denk geliyor) Dzsudzsák; 6 gol attı, 9 asist yaptı. Yani ligde her 75 dakikada bir ya gol atarak, ya asist yaparak skora katkı verdi. 12 maçta ilk 11'de sahaya çıktı. Avrupa Ligi'nde 11 maçta 2 asist yaptı. Çoğunlukla sol kanatta görev yaptı. Geçen sezonun genelinde sağ kanatta forma giydi, ama beklentileri karşılayamadı. Ligde 23, kupada 1 maçta forma giyerken; 1 gol attı, 3 asist yaptı. 2012-2013 sezonunda ise ligde 27 maçta 5 gol, 10 asistle oynadı. Daha öncesinde PSV formasıyla gösterdiği performans ise çok daha etkileyici. 157 resmi maçta 54 gol, 50 asist. Macaristan Milli Takımı'nın da önemli futbolcularından. 
 
Galatasaray'ın uzun zamandır skora ciddi katkı veren, gol atan/attıran, kanatları etkili kullanan, kolay adam eksiltebilen bir kanat oyuncusu yok. Tüm Galatasaraylılar Keita, Kewell, Arda tarzı bir kanat oyuncusunu tekrar takımda görmeyi dört gözle bekliyorlar dersem yanlış olmaz. Bruma daha önceki yazılarda da zaman zaman belirttiğim gibi henüz beklentileri karşılayamıyor. Sakatlık sonrası ciddi bir özgüven kaybı yaşadığını düşünüyorum. Yasin Öztekin bu eksikliği bir nebze gidermiş olarak görünüyor. Tabi onun da iyi futbolunu skora tam olarak yansıtabildiğini söylemek zor. Yaptığı asistlerle dikkat çekiyor, ama çoğunu ZTK'nda yaptığını belirtmek lazım. Özellikle Şampiyonlar Ligi için de çok daha kaliteli kanat oyuncuları gerektiğini düşünüyorum. Kaliteli oyuncu transferi, takımdaki rekabeti de arttıracaktır. Dzsudzsák uzun zamandır hem Galatasaray takımının ihtiyacını duyduğu, hem de Galatasaray taraftarının beklediği kanat oyuncusu olabilir. 
 
 
Bir dönem transferde adı geçiyordu aslında ama o Rusya yolunu tuttu. İyi bir piyasası vardı o dönem. Peki şu dönemde piyasası ne ölçüde?
 
Hasan Yıldırım: Rusya transferi sonrası gözlerden bir nebze uzak kaldığını söylemek lazım. Adı her transfer döneminde İngiliz ve İtalyan kulüpleriyle anılan bir kulüp. Rusya'ya 14m€ bonservis bedeliyle transfer olduktan sadece 6 ay sonra 19m€ Anzhi'den D.Moskova'ya transfer olmuş bir isim. Geçen yaz adı İngiliz basınında Everton ve Liverpool'la anıldı. Ama somut bir gelişme olmadı. Önümüzdeki yaz yine adının birçok kulüple anılacağını düşünüyorum. Tabi sözleşmesi 31.12.2015'te sona erdiği için bonservissiz değil. Dinamo Moskova'nın onun için yüksek bir bonservis talep edebileceğini sanmıyorum. Sonuçta yaz transfer dönemi sona erdikten sadece 4 ay sonra sözleşmesi bitecek ve bu sefer Dzsudzsák'ı bonservissiz kaybedecekler. O yüzden yazın Dzsudzsák için gelecek teklifleri değerlendirilebilirler. 4-5 ay için de hiçbir takımın Balázs Dzsudzsák için astronomik bir bonservis bedeli önereceğini düşünmüyorum. El çabuk tutulabilirse, uygun bir bonservis bedeli karşılığında çok kaliteli bir kanat oyuncusu kadroya katılabilir. Dinamo Moskova Dzsudzsák için yapılacak teklifi kabul etmezse; Dzsudzsák'la anlaşılıp, devre arasında Dzsudzsák bonservissiz olarak kadroya katılabilir.
 
Geleceği ne ölçüde olacak, sence Rusya'da kalmaya devam mı edecek yoksa iyi talipleri olacak mıdır?
 
Hasan Yıldırım: Gelecek tekliflere göre geleceği şekillenecektir. Avrupa'dan iyi bir teklif almazsa, Rusya'da kalmayı tercih edebilir. İstatistiklerine bakıldığı zaman skora ciddi katkı vermesine ve bir sakatlığı olmamasına rağmen çoğu maça ilk 11'de başlamaması, Dinamo Moskova'da kalıcı olmadığının göstergesi bence. Üst düzey liglerin çoğundan teklif alabilecek kaliteye, yeteneğe sahip bir futbolcu. Henüz 28 yaşında. Sakatlık sorunu yok. Bence şimdiden maliyeti araştırılmalı ve Dinamo Moskova'nın onun için talep edeceği bonservis bedeli öğrenilmeli. Eğer imkan varsa, kaçırılmaması gereken bir futbolcu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir