2 Nisan 2015 Perşembe

Fırsat Transferleri #8; Evgen Konoplyanka


Evgen Konoplyanka'yı anlatmak gerekirse neler söylemek istersin, böyle bir transferin olma ihtimali nedir ve Galatasaray'a neler katar?

Hasan Yıldırım: Evgen Konoplyanka; 89 doğumlu, Ukrayna futbolunun altın çocuklarından. Çok yetenekli bir futbolcu. Her iki ayağını da çok etkili kullanılıyor. Çok hızlı, çabuk, tekniği üst düzey, kolay adam eksiltebilen, oyun zekası iyi, ceza sahası dışından etkili şutlar çekebilen, frikikleri de etkili kullanabilen bir futbolcu. Ülkesinde Dnipro'nun formasını giyiyor. Transferin olma ihtimali imkansız değil. Ama geç kalınırsa bu transferin gerçekleşme ihtimali kalmayacağını da belirteyim. Çünkü ismi birçok önemli takımla anılıyor ve oyuncunun sözleşmesinin sezon sonu bitecek olması Konoplyanka'yı daha da cazip bir transfer hamlesine dönüştürecek. Daha önce André Ayew'de de belirttiğim gibi, Konoplyanka da Galatasaray'ın skorer kanat oyuncusu eksiğini giderebilecek bir isim. Olası bir Konoplyanka transferi, Sneijder'ın da yükünü büyük ölçüde hafifletecektir. Çünkü Konoplyanka, kanatta oynayan bir 10 numara dersem yanlış olmaz. Bunu söylerken Dnipro'da 10 numaralı formayı giymesini kastedmiyorum. Konoplyanka; hücumda takımını kanattan yönlendirilebilen, arkadaşlarını gol pozisyonuna sokabilen bir oyuncu. Rakiplerin Sneijder'ı kilitlemeyi başardıkları dakikalarda; topu ayağına alıp, hem hücumda sorumluluk alabilecek, hem de hücuma liderlik yapabilecek kaliteye ve yeteneğe sahip bir futbolcu.

25 yaşında, Ukrayna dışına çıkmamış olması belki de bir handikap ama tecrübeli bir isim. Dnipro forması ile Avrupa Ligi'nde yoluna devam ediyor, 43 kez Ukrayna Milli Takımı formasını da giymiş. Sence nasıl bir futbolcu, talibi çok olacak mıdır?

Hasan Yıldırım: Bu yaşına kadar daha üst düzey bir lige transfer olmamış olması ilginç. Çünkü yıllardır her transfer döneminde adı İngiliz, İtalyan, İspanyol, Alman takımlarıyla anılan bir isim. Oldukça yetenekli bir futbolcu. Özellikle sol kanatta çok etkili. Ama forvet arkasında ve sağ kanatta da oynayabiliyor. Üst düzey tekniği, hızı ve çabukluğu ilk dikkat çeken özellikleri. İyi bir şutör diyebiliriz. Talibinin çok olacağını düşünüyorum. Farklı liglerden birçok takımla adı geçiyor. Elini çabuk tutan bu yetenekli Ukraynalı'yı kadrosuna katacak.


Gol özelliği de olan bir kanat oyunucusu. 43 kez formasını giydiği Ukrayna Milli Takım'ında 8 golü var. Ayrıca bu sezon Avrupa Ligi'nde 10 maça çıkmış ve 1 gol 2 asist, ligde ise 14 maçta 5 gol 2 asist. Her iki kanatta ve forvetin arkasında oynayabiliyor ve iki ayağını da kullanabiliyor. Bu adamı daha önce Galatasaray forması giymiş biriyle kıyaslarsak kim olabilir?

Hasan Yıldırım: Oyun stilleri çok farklı oyuncular belki, ama bana çok kısa süre Galatasaray forması giymiş olan Giovanni Dos Santos'u hatırlatıyor. Özellikle Gio'nun kendine has bir koşu tarzı var ve o açıdan kimseye benzemediğini söylemek lazım.  Ama ikisinin de oldukça hızlı futbolcular olmaları, çabuk oyuncular olmaları, driplinglerinin çok etkili olması, hızla rakip kaleye gidebilmeleri gibi özellikler açısından bir nebze birbirlerini andırdıklarını söyleyebilirim. Hücumda her 2 kanatta da oynayabilmesi, üst düzey tekniği, kolay çalım atabilmesi, takımı kanattan yönlendirilebilen bir 10 numara olması açısından da Arda'ya benzediğini söylemek mümkün. Tabi her açıdan şu oyuncuya benziyor demek zor. Çünkü her futbolcunun kendilerine has özellikleri var.

Wolfsburg, Leverkusen ve Shakhtar'ın da gündeminde olduğu söyleniyor, talibi de doğal olacak çok olacaktır. Galatasaray bu transferi başarabilirse geleceğe yönelik nasıl bir adım atacaktır?

Hasan Yıldırım: Wolfsburg, Shakhtar Donetsk ve Bayer Leverkusen haricinde; Liverpool, Tottenham, Manchester United, Roma, İnter gibi takımlarla da anılmış veya hala anılan bir futbolcu. Sezonun bitmesi yaklaştıkça isminin anıldığı takım sayısı artacaktır. Ben sezon bitmeden Konoplyanka'nın bir takımla anlaşacağını düşünüyorum. Yani yazdan önce büyük ihtimalle yeni takımı belli olmuş olacak. Elini çabuk tutan takım, çok yetenekli bir oyuncuyu bonservis bedeli ödemeden kadrosuna katmış olur. Galatasaray bu transferi bitirebilirse; hücumda takımı yönlendirilebilecek, gerektiğinde takımın hücumdaki lideri olabilecek, uzun zamandır eksikliği hissedilen skorer, çok yetenekli bir kanat oyuncusunu kadrosuna katmış olur. Ama Konoplyanka'nın çok fazla talibinin olması, Galatasaray'da Mayıs'ta seçim olması, mevcut yönetimin de böyle bir transfer hamlesini yapabilecek vizyona ve futbol zekasına sahip yöneticilere olmaması gibi faktörleri düşünecek olursak; bu transfer zor bir ihtimal olarak görünüyor.

1 yorum:

  1. Gelmez. Hadi gelecek diyelim kim getirecek 10 tane aday var başkanlık için normal dönemlerde bile bu tarz transferler hiç yapmayız yada yapamayız seçim döneminde asla gerçekleşmez bu tarz bir oyuncu transferi. Ayrıca adamın piyasa değeri 15-20 en az 50 takım talip olur bu adama.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir