20 Nisan 2015 Pazartesi

Mancini Hocamın Sağ Bek Semih Kaya'sı

 
Muslera'nın yediği gol sayısına bakarak onun için "en kötü sezonu" gibi bir yorum yapılıyor ama tam tersi, Muslera'nın en iyi sezonlarından biri aslında. Muslera'nın çizgisinde bir değişme yok, şu an kötü Galatasaray savunmasının da tek iyi yanı, hatta mükemmel diyelim.

Galatasaray her maç gol yiyor, Galatasaray her maç birden fazla da gol yiyor, Galatasaray rahat maç kazanamıyor, farklı öne geçtiği maçlarda dahi an geliyor ve sıkıntı yaşıyor, acaba kazanabilir miyiz sorusunu soruyor. 3-0 dahi rahat bir skor değil Galatasaray adına, biliyor ki o skoru tutamayacak.

İşin özü, Galatasaray tarihinin en kötü savunma rotasyonlarından biri. Stoper tandemi bir yana, bek anlamında ise belki de tarihin en kötü rotasyonu. Galatasaray'ın bu sezon savunmasıyla kazandığı bir maç yok ama rahat oynadığı maçlarda bile savunmasıyla kaybettiği, kaybetmenin eşiğine geldiği maç sayısı çok.

Galatasaray beklerinin hücum katkısını geçtim, savunma katkıları da sıfır. Trabzonspor maçına bakalım, en son örnek. İlk gol Sabri Sarıoğlu'na, ikinci gol Telles'e. Sezon içerisinde ise beklerin geri dönememesinden, pozisyon alamamasından kaynaklı yediğimiz gol sayısı çok. Hücumu ise zaten geçtim, maalesef o yönde de bir artı yok. Galatasaray'ın da bu beklerle hala şampiyonluk yarışında kalabilmesi gerçekten mucize.

Stoper tandemi ise sıkıntı. En çok eleştirilen isimlerden biri olan Semih Kaya'yı arıyorum mesela, onun mücadelesini, hızını, hareketliliğini. Yeterliliği tartışılır, Chedjou'yu bile tartışırız. Galatasaray savunmasının bir lideri olmamasından kaynaklı sorunlar var. Koray Günter veya Hakan Balta oynadığında da Galatasaray savunması üst seviyeye çıkmıyor, sorun hep olacak.

Geçtiğimiz sezonun son haftalarında Mancini'nin savunma olayına çözüm bulduğunu görmüştük, iyi bir savunma takımı olma yolundaydık ama Mancini'nin ömrü uzun sürmedi, düşündüklerini yeni sezona yayacaktı belki de, yayamadı.

Bu çözümlerin başında da Semih Kaya'yı sağ bek oynatmak geliyordu, bu yönde iyi bir kazanım yapmak üzereydi. Kağıt üzerinde Semih Kaya'dan hücum katkısı beklemezsiniz ama geçtiğimiz sezon Trabzonspor deplasmanına bakın, 2 asisti de vardı. Hareketli ve hızlı bir futbolcu, tekniği elbette zayıf, stoper pozisyonu adına da belki zayıf o teknik ama sağ bek oynadığında en azından savunma tarafını başarmıştı, iyi iş çıkarmıştı. Yeniden bu denenebilir, zaten mevcut beklerle de hücum katkısı alamıyoruz, en azından savunma adına bir adım bu.

Sol bek için ise tercih Hakan Balta olabilir, tecrübesi, savunması kalan haftalar adına büyük ihtiyaç. Eskiden de temposuyla eleştiriliyordu, yaş itibariyle de o tempo iyice düşmüş olabilir ama onun sol tarafa getireceği savunma artısı da Galatasaray'ın işine gelecektir. Bu durumda da;

Muslera
Semih Chejdou Günter Balta
Melo Selçuk
Hamit Sneijder Yasin
Burak

gibi bir 11 çıkıyor. Galatasaray'ın hücum anlamında sorunu yok, iyi bir hücum takımı. Yine gol atar, zaten bek katkısı alamıyor hücumda, buna rağmen iyi bir hücum takımı. En azından savunmayı daha sert bir hale getirecek, savunma direncini yükseltecek. Kalan haftalar adına denenebilir, benim düşüncem bu yönde..

Ayrıca Gökhan Zan da bu savunma için iyi bir alternatif olabilirdi, tecrübesi şu kalan haftalarda çok değerliydi, maalesef kaybedildi, kazanmak adına bir çaba gösterilmedi. Kestirip atmak gerçekten kolay, kalan haftalar tecrübe haftası..

3 yorum:

  1. Semih stoper de olmadı bir de sağ bek deneyelim. Deneyelim ama Semih ten sağ bek de olmaz. Hem de hiç olmaz. Bir defa Semih için hareketli ve hızlı tanımı yapılmış ama tam tersi Semih kesinlikle hareketli ve hızlı bir futbolcu değil. Maalesef yaşına göre ağır. Bakın bu tanıma uyan G.Saray lı Kaptan Bülent Korkmaz dı. Bülent Hareketli ve seriydi. Adamını kaçırır, çalımını yer ama 2.hamlesini seri ve çabukluğu sayesinde yapardı. İnatçıydı.Semih de Bülent Korkmaz ın yanında genç yaşına rağmen adeta arabalı vapur. Semih sağ bek de savunmayı sert bir hale getirecek, savunma direncini yükseltecek derken Rıdvan Dilmen in Semih kaya tespitini hatırlatayım ' forvetlerin sevdiği yumuşak stoperlerden '.R.Dilmen Semih in ne olduğunu dört kelimeyle özetlemiş. Acı ama üç senedir banko oynayan stoperimiz için yapılan tespit bu ne yazık ki. Ve kesinlikle doğru.
    Beğenmediğimiz ama bir türlü kurtulamadığımız Sabri nin bile sağ bek deki katkısı Semih Kaya nın sağ bek olarak yapacağı katkıdan fazla olacaktır. Çünkü daha hareketli, daha seri ve en önemlisi o mevki de daha tecrübeli.
    Ezeli rakibimiz F.Bahçe nin ve Türkiye nin en iyi iki kanat beki G.Gönül ve Caner i buyrun sağ bek olarak önerdiğiniz Semih ile kıyaslayın. Yazmışsınız stoper pozisyonu adına Semih in tekniği zayıf diye, peki bu zayıf teknik ile Semih nasıl etkili olacak. ? Ezeli rakibinizin bekleri adam eksiltip, ceza sahasına sayısız orta yaparken tekniği zayıf dediğiniz Semih den sağ bek de Gökhan Gönül, Caner performansının yarısını alabilir misiniz ?
    Mancini Semih i sağ bek denemiş olabilir. Rahmet li Arangones de F.Bahçe de Gökhan Gönül ü stoper denedi sizce doğru bir tercih miydi ?
    Bir futbolcuyu sevebilirsiniz, ona sempatiniz olabilir, sürekli takımda görmek isteyebilirsiniz. Ama olmayacak, olması mümkün olmayan üstelik çelişkilerle dolu görüşleri, sizin gibi her maç sonrası mükemmel maç sonu analizlerini zevkle okuduğum bir kişiden duymak inanın beni şaşırtıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun vadeli konuşmadım, kalan haftalar adına benim yorumum ki Mancini gerçek anlamda Semih Kaya'dan bir sağ bek yaratıyordu, başarabilirdi ama nefesi yetmedi. Bundan sonra da kimse başaramaz, ondan da eminim.

      Son haftalar, Galatasaray'ın herhangi bir bek katkısı alamadığı ortada. Hücum anlamında söylüyorum bunu, savunma zaten yok. Semih Kaya da hücum yapamayacak, en azından savunma anlamında doğru adım bu. Hakan Balta'nın da solda oynaması. Sabri Sarıoğlu'nu görüyorsun, Semih Kaya ondan daha sağ bek.

      Sil
  2. fener bursa maçını izledikten sonra bu ligin çivisi çıkmış aga.ne sağbeki.ne semihi.

    şu ligi hala izleyebiliyorsan helal olsun sana kardeş.ben bu hafta noktaladım.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir