23 Nisan 2015 Perşembe

Nokta Transfer #1; Lucas Podolski

 
Tam Galatasaray'ın kalemi olduğunu düşündüğüm bir isim ama bir türlü gerçekleşmeyen bir hikaye. Hatta kap bildirimi dahi yapılmıştı, Köln forması giydiği dönemde Galatasaray'a gelmesi mümkündü ama bu transfer hikayesi üzerine çeşitli hikayeler yazıldı, hala da aydınlatılmış değil. Bugün geldiğimiz noktada ise Podolski hamlesi yine mümkün. Lucas Podolski denildiğinde sen ne söylersin, Galatasaray'ın atması veya atabileceği adımlardan biri mi?
 
Hasan Yıldırım: Lukas Podolski; düşüşte bir isim. Önce Arsenal'de formadan uzak kaldı, sonra da Mancini'nin İnter'ine kiralandı. Ama orada da beklentileri karşılayabildiğini söylemek zor. Sezon sonu Arsenal'e geri dönecek. Ama artık Arsenal'de kalabileceğini, kalsa bile oynayabileceğini düşünmüyorum. Arsene Wenger'in onu kadroda düşünmediği ortada. Arsenal'de gözden düştüğü, İnter performansı sonrası piyasasının daha da düşeceği aşikar. Aslında bu durum, fırsat yaratabilir diye düşünüyorum. 2012'de Arsenal Podolski'yi 12m€'ya transfer etti. Sözleşmesi 30.06.2016'da sona erecek. Yani son sezonu olacak. Arsenal önümüzdeki yaz Podolski'yi satmayı düşünecektir. Galatasaray Podolski için devreye girerse, Lukas Podolski'nin parçalı formayı giymemesi için hiçbir sebep yok diye düşünüyorum.
 
Kariyerine baktığımızda da inişler ve çıkışları görüyoruz. Köln çocuğudur kendisi, o anlamda da sempatim yüksek ama Köln'den Bayern Münih'e geçişi başarısız olmuştu, o yıllar bir yıldız adayıydı. 2. Köln döneminde de yeniden yükseldi, devamında Arsenal geldi ama Arsenal'de de istikrarı tartışılır. Devamında da Inter'e kiralandı ama orada da işler iyi gitmiyor. Sanki yeniden kendisini bulmaya çalışan bir yıldız gibi, bu anlamda Galatasaray'a transferi iyi olabilir, senin düşüncen ne yönde?
 
Hasan Yıldırım: Podolski; Köln altyapısında yetişmiş ve Köln formasıyla parlamış, 2006'da 10m€ bonservis bedeliyle Bayern Münih'e transfer olmuş, 3 yıl sonra ise yine 10m€ bonservis bedeliyle tekrar yuvasının yolunu tutmuş bir futbolcu. Bayern Münih'te geçirdiği 3 sezonda 106 resmi maçta forma giydi; bu maçlarda 26 gol attı, 20 asist yaptı. İlk sezonunda beklentileri karşılayamasa bile, sonraki 2 sezon gösterdiği performans etkileyici. 2010-2011 sezonunda Köln formasıyla 34 resmi maçta 14 gol, 10 asist. 2011-2012 sezonunda ise 31 resmi maçta 18 gol, 11 asistlik bir performans. Üstelik bu istatistiklere ulaşırken; zaman zaman santrafor, zaman zaman yardımcı forvet, zaman zaman sol kanat, zaman zaman da forvet arkası olarak forma giydi. Bu, hücumda tam bir joker olduğunun da kanıtı. Arsenal formasıyla 2012-2013 sezonunda 42 resmi maçta 16 gol attı, 12 asist yaptı. 2013-2014 sezonunda 27 resmi maçta 12 gol attı, 5 asist yaptı. Bu sezon ise Arsenal formasıyla 13 resmi maçta 3 gol attı, 1 asist yaptı. İnter'e kiralandıktan sonra 12 resmi maçta sadece 3 asist yapabildi. Tekrar çıkış yapmak isteyeceğini düşünüyorum. Galatasaray bunun için ideal. Oyun yapısı nedeniyle Galatasaray taraftarının seveceği tarzda bir futbolcu. Taraftar desteğini arkasına aldığı zaman performansının daha da artacağını ve aradığı çıkışı Galatasaray'da yapabileceğini düşünüyorum. 
 
Kulüp bazında aynı çizgiyi koruyamıyor belki ama Dünya Şampiyonu Almanya Milli Takım'ının da vazgeçilmez isimlerinden, o kadro içerisinde sürekli yer alıyor, Löw'ün bu anlamda hamle oyuncularından. Onu bu kadar vazgeçilmez kılan ne yoksa vazgeçileceği zamanlar yaklaşıyor diyebilir miyiz?
 
Hasan Yıldırım: Hala ilk 11'de olmasa bile Almanya Milli Takımı'nda forması giymeye devam ediyor. En azından yedek olarak kadroda kendisine yer bulabiliyor. Tabi Podolski düşüşteki kulüp performansını eğer yükseltmezse; "Son Dünya Şampiyonu" apoletine sahip Almanlar, onun yerine başka alternatiflere şans vermeyi tercih etmeleri de muhtemel. Löw'ün ondan vazgeçmeme sebepleri bence; her maç aynı performansı gösteremese bile performansının çok fazla belli bir çizginin altına düşmemesi, oyun zekası yüksek olması ve kalitesi.
 

Forvet özellikli sol kanat, Kewell'dan bu yana da arayıp bulamadığımız bir tarz bu. Gol atan kanat oyuncumuz yok, ben kanat oyuncularının bir sezonda 10 gol sınırını zorlaması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu anlamda da Podolski nokta atış sanki, sence olası Galatasaray transferinde geleceği nokta, başarabilecekleri ne olur?
 
Hasan Yıldırım: Bu konuda sana katılıyorum. Galatasaray'ın etkili kanat oyuncusu eksiği her sezon daha da göze batıyor. Podolski çoğu açıdan Galatasaray'a fayda sağlayabilecek bir futbolcu. Özellikle solda Galatasaray'a çok ciddi katkı sağlayabilir. 4-3-3'ün sol forveti olarak, veya Galatasaray'ın bu sezon sık kullandığı gibi 4-2-3-1'de santraforun arkasındaki üçlünün solunda Galatasaray'ın uzun zamandır beklediği gol ve asist katkısını sağlayabilir. Yeri geldiğinde 4-4-2'nin yardımcı forveti olarak, yeri geldiğinde de Sneijder'a alternatif olarak forvet arkası olarak da faydalanılabilir. En büyük katkısı; hem çok etkili kullanabildiği sol ayağıyla her an skoru değiştirebilmesi, hem de sahadaki iq seviyesini ciddi anlamda yükseltmesi olacaktır. Çıkış arayan böyle kaliteli bir futbolcunun, Galatasaray için nokta atışı transfer olabileceği konusunda seninle aynı fikirdeyim.
 
Arsenal kendisinden vazgeçecektir, Inter'e kiralanmasını da böyle açıklıyorum. Inter'in de Podolski'yi tutmayacağı ortada, bence sezon sonunda mutlaka ayrılacak. Piyasası ne ölçüde, hangi şartlarda gerçekleştirilebilir bu hamle?
 
Hasan Yıldırım: Arsenal'de artık kalmasının zor olduğu, İnter'in onu kadroda tutmak için bir hamle yapmayacağı konularında seninle hem fikirim. Sözleşmesinin bitmesine de 1 sezon kalacakken, Arsenal onu bonservissiz kaçırmak istemeyecektir. Geçen yaz adı Juventus, Wolfsburg ve Schalke gibi takımlarla anıldı. Hatta Arsenal'in onu Julian Draxler transferi için takasta kullabileceği iddiaları da vardı. Ama Podolski Arsenal'de kaldı. Sonrasında ise Arsenal'de yeterince şans bulamayınca, kiralık olarak İnter'in yolunu tuttu. Almanya'da piyasasının hala iyi olacağını düşünüyorum. Sonuçta kalitesi bilinen bir futbolcu. Ama performansı nedeniyle eski günlerinden uzak. Net olarak 'piyasası şu kadar' demek zor. Ama 6-7m€ gibi bir bonservisle transferin bitebileceğini düşünüyorum. Tabi önümüzdeki yaz kaç tane talibinin çıkacağına da bağlı bu durum. Talip arttıkça, rakam da yükselebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir