24 Nisan 2015 Cuma

Nokta Transfer #3; Tom De Sutter


De Sutter gündemi de Club Brugge'nin Beşiktaş ile oynadığı maçlardan sonra oluştu. Az paraya büyük işler başarır diyebileceğimiz, fazlasıyla çalışkan isimlerden biri. Büyük bir isim değil belki ama o da büyük bir karakter, fazlasıyla da iyi bir futbolcu. Sen De Sutter için ne söylemek istersin?

Hasan Yıldırım: Tom de Sutter; Club Brügge altyapısında yetişmiş, bir dönem (Ocak 2009 - Temmuz 2013 arası) Anderlecht forması giymiş, sonrasında 2013 yazında 2m€ bonservis bedeliyle tekrar Club Brügge'e dönmüş bir isim. 85 doğumlu, yani 29 yaşında. Bugüne kadar ülkesi dışına çıkmamış. Aslında Anderlecht'te forma giydiği dönemden bu yana zaman zaman Türk takımlarıyla ismi anılmış bir futbolcu. Bu sezon Beşiktaş maçlarında gösterdiği performans sonrası daha çok dikkat çekti. 'Yıldız' diye tabir edeceğimiz bir futbolcu değil. Ama kaliteli bir oyuncu olduğunu söylemek lazım. Maliyetinin çok yüksek olacağını sanmıyorum. Club Brügge uygun şartlarla Tom de Sutter'i satabilir. Oyuncunun  kazancının da Türkiye şartları düşünüldüğü zaman çok fazla olmayacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki sezon yabancı sınırının rahatlayacağı da düşünülürse, hem ilk 11'de, hem alternatif olarak çok faydalı olabilecek bir futbolcu.

Elmander'i de arıyoruz aslında, Elmander'in tarzı ve bıraktığı etki Galatasaray üzerinde kalıcı bir iz bıraktı. Gol sayısı, asist rakamı anlamında belki çok üst seviyelerde değildi ama takımın o dönem başarısında büyük bir pay sahibiydi. De Sutter'i de izledikçe Elmander'i andırdığını düşünüyorum, bu doğru bir benzetme mi?

Hasan Yıldırım: Galatasaray'ın Elmander'i aradığı konusunda sana katılıyorum. Elmander ne üst düzey bir golcüydü, ne son vuruşları çok iyiydi, ne takımın gol yükünü çeken futbolcuydu. Ama Galatasaray forması giydiği dönemde çok ciddi katkı verdiği de bir gerçek. Bonservisi elinde transfer edildi. Yıllık kazanç olarak da; Türkiye’de kadroda bile yer almaması gereken futbolculara ödenen paralar düşünüldüğü zaman, Elmander'in maliyetinin oldukça düşük olduğu da söylenebilir. Elmander; maç başı ortalama 11km'nin üzerinde koşabilen, 90dk rakibe pres yapan, ikili mücadelelerde güçlü, rakip kaleye sırtı dönük oynayabilen, arkadaşlarına pas dağıtabilen bir futbolcuydu. Yaptığı pres; hem rakip savunmanın çakılı oynamasına neden oluyordu, hem de Galatasaray'ın rakip kalede daha rahat baskı kurmasına imkan tanıyordu. İlk sezonu olan 2011-2012 sezonunda Selçuk - Melo ikili orta sahasını rahatlatan en önemli faktörlerden birisi Elmander'di. Sonraki sezon ise sakatlıklar nedeniyle daha az maçta forma giyebildi. İlk sezonunda 36, ikinci sezonunda ise 25 resmi maçta Galatasaray forması giyerken; ilk sezonunda maçların çoğunluğunda ilk 11'de sahaya çıktı ve yöne çoğunluğunda ya 90dk, ya da 80dk üzerinde sahada kaldı. 2012-2013 sezonunda ise sadece 2 kere 90dk sahada kalabildi. Galatasaray formasını 61 resmi maçta giydi; 17 gol attı, 10 asist yaptı. 

Olası bir Galatasaray transferinde; Tom de Sutter'in Johan Elmander etkisi yaratabileceği konusunda sana katılıyorum. Her ikisi de uzun boylu, cok koşan, rakibe pres yapan, takım arkadaşlarına top indiren, pas dağıtan santraforlar. Her ikisinin de son vuruşlarının üst düzey olduğu söylenemez. Elmander yedek kaldığı zaman bunu dert etmeyen, ne zaman forma şansı bulsa bunu en iyi şekilde değerlendiren ve takımı için elinden gelenin en iyisini yapan, mücadeleci bir oyuncuydu. Tom de Sutter de o tarz bir futbolcu. Ama son vuruşlarının ve istatistiklerinin Elmander'den bir nebze daha iyi olduğunu belirtmekte fayda var. Tabi Tom de Sutter'in tüm kariyeri boyunca Belçika'da forma giymiş olmasının da etkisi illa vardır. Elmander'in kariyerinde İngiltere Premier Lig ve Fransa Ligue 1 gibi farklı ligler var. Johan Elmander kulüp kariyeri boyunca 383 resmi maçta 83 gol attı, 45 asist yaptı. Tom de Sutter ise 295 resmi maçta 97 gol attı, 35 asist yaptı.


29 yaşında olması itibariyle de maliyetinin çok yüksek olmayacağını düşünüyor ve bu hamleyle birlikte az paraya büyük işler başarılabileceğini düşünüyorum. Sence böyle bir transfer ihtimali olabilir mi, benim anlattığım kadar var mı?

Hasan Yıldırım: Tom de Sutter'in sözleşmesi 30.06.2017'de sona eriyor. Senin de belirttiğin gibi 29 yaşında. Kariyeri boyunca ülkesinin dışında bir takımın formasını giymemiş. Zaman zaman Türk basınında Türk takımlarıyla anılmış bir oyuncu. Ama transfer piyasasını takip etmeye çalışan birisi olarak, son 1 yıldır Tom de Sutter isminin transfer dedikodusuna karıştığını görmedim. Club Brügge Sutter'i 2013 yazında 2m€'ya transfer etti. Eğer talip olursak, uygun şartlarla satabileceklerini düşünüyorum. Tabi oyuncuyu ikna etmek de, böyle bir transferin uygun bir maliyetle bitirilmesi için avantaj sağlayabilir. Oyuncunun yıllık kazancının da çok fazla olduğunu düşünmüyorum. Sadece ilk 11'de oynayacak oyunculara değil, Sutter gibi gerektiğinde yedek olarak da alternatif olabilecek isimlere ihtiyaç var. Galatasaray kulübesinin kalitesinin de çok yüksek olmadığı konusunda çoğu Galatasaray taraftarı aynı fikirdedir eminim.

Bu sezon 36 maçta 16 gol 5 asist. Ama onun getirisi attığı gol rakamının üzerinde. Uzun fiziğine göre ağır olmayan, fazlasıyla çalışkan bir futbolcu. Sence hangi özellikleri ile daha ön plana çıkıyor, olası Galatasaray transferinde katacakları ne olurdu?

Hasan Yıldırım: Tom de Sutter; 1.92 boyunda, hava toplarında etkili, senin de belirttiğin gibi çok da yavaş veya ağır diyemeyeceğimiz, çok koşan, çalışkan bir santrafor. Oyun zekası iyi bir futbolcu. Arkadaşlarına hücumda hava topu indiren, pas dağıtan bir isim. Gol noktalarında etkili bir golcüyle yanyana, veya golcü özelliği iyi olan 2 etkili kanat oyuncusu ve arkasında Sneijder gibi bir 10 numarayla birlikte oynatıldığında etkili olabilir.

Futbolcunun piyasası ne ölçüde, bu transfer gerçekleştirilmek istense ne kadar fiyata bu iş bitebilir?

Hasan Yıldırım: Sözleşmesi devam eden oyuncular için net bir değer belirlemek zor. Sadece tahmini rakamlar üzerine konuşabiliyoruz. Tom de Sutter'in piyasasının hareketli olmaması, kısa süre içinde herhangi bir kulübün oyuncuya (basına yansıyan) bir teklif vermiş olmaması da oyuncunun takribi değerini belirlemeyi zorlaştırıyor. Talip olursak Club Brügge'ün Tom de Sutter için ne kadar bonservis talep edeceği tam bir muamma. Ama tahminen 2,5-3.5m€ arası bir bonservis bedeliyle bu transfer biter diye düşünüyorum. Tabi yanılma payı böyle transferlerde her zaman var. Net konuşmak yanlış olur.

2 yorum:

  1. Bir çok futbolcu analizi yayınlandı bunların içinde De Suttter G.Saray da en çok görmeyi arzuladığım futbolculardan biri. Ancak bizim yöneticilerin önceliği De Sutter gibi müthiş katkı sağlayacak futbolculardan ziyade tribüne oynayıp, şöhretli, herkesin tanıdığı, ama düşüşte olan yıldızlar oluyor.

    YanıtlaSil
  2. uzun süredir galatasaraya transferini istediğim futbolcu için çok açıklayıcı bilgiler vermişsiniz,eğer gs ye gelse burak onun sayesinde 25 golün üzerine çıkar oda 15 golün altına düşmez

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir