11 Mayıs 2015 Pazartesi

Nokta Transfer #10; Papiss Demba Cissé


Çok fazla sorulan bir futbolcu, biz de nokta transferlerin son ismi olarak kendisini belirledik. Demba Ba ve Sow'u biliyoruz zaten, Papiss Cisse bu isimlerin neresinde?

Hasan Yıldırım: Papiss Demba Cissé, Demba ba ve Moussa Sow... Senegal Milli Takımı'nın 3 golcüsü. Senegal, santrafor ve forvet konusunda oldukça şanslı bir ülke dersek yanlış olmaz. Bu 3 önemli isim dışında; Dame N'Doye, Khouma Babacar, Mame Diouf, Lamine Diarra ve Moussa Konate... Santrafor, forvet veya kanat forvet gibi oynayabilen birçok kaliteli ve yetenekli oyuncuya sahipler. Ülkemizde forma giyen Demba ba ve Sow'la kıyaslarsak; hem fizik olarak, hem tarz olarak Cissé'nin daha çok Sow'a benzediğini söyleyebiliriz. Demba ba uzun boyuyla tam bir pivot santrafor. Sow ve Cissé kanatlarda da oynayabilen, daha kısa boylu, daha hareketli oyuncular. Papiss Cissé'nin yolu eğer Süper Lig'e düşerse, takımına en az Demba ba ve Moussa Sow kadar katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Newcastle United'da işler iyi gitmiyor aslında, bu anlamda Cisse'nin de yeni sezonda ayrılmasını bekliyorum. Bu transferin maddi şartları ne ölçüde olur ve gerçekçi bir hedef midir?

Hasan Yıldırım: Papiss Cissé'nin Newcastle United'dan ayrılabileceği İngiltere'de uzun zamandır konuşuluyor. Devre arasında Manchester City başta olmak üzere, Cissé'yle ilgili birçok transfer iddiası ortaya atıldı. Ama beklendiği gibi Manchester City Swansea City'den Wilfried Bony'yi transfer etti ve Papiss Cissé transferi sadece iddia olarak kaldı. Bir süredir Cissé'nin adı Crystal Palace'la anılıyor. Wilfried Bony'yi Manchester City'ye sattıktan sonra Swansea de Papiss Cissé'yle anılan kulüpler içine girdi. Swansea'nin W.Bony'nin boşluğunu P.Cissé ile doldurmak istediği iddiası İngiliz basınında yer almaya başladı. Bu arada yine İngiliz basınında Newcastle United'ın Papiss Cissé'yi sattıktan sonra yerini kiminle doldurabileceğiyle ilgili iddialar da yer alıyor. Yani senin de beklediğin gibi, büyük ihtimalle Papiss Cissé'nin yolu Newcastle United'la önümüzdeki yaz ayrılacak. 

Cissé'nin Newcastle United'daki gelirini bilmiyorum. Ama piyasasının düştüğünü düşünüyorum. Geçen sezon iyi bir sezon geçirmedi. 3 maçı sakatlık nedeniyle kaçırdı. 7 maçta kadroda olmasına rağmen forma giyemedi. 5 resmi maçta da kadroda değildi. 18 maçta ilk 11'de sahaya çıkmasına rağmen, sadece 11 maçta 90dk sahada kalabildi. Genelde sonradan oyuna girdi. 27 resmi maçta (forma giydiği süreyi 90 dakikaya böldüğümüzde 18.4 90 dakikaya denk geliyor) 4 gol, 3 asistle oynadı. 2014-2015 sezonuna da sakatlıkla girdi. Ligde ilk 4 resmi maçta kadroda yer alamadı. 21 lig maçında kadroda yer aldı, 10 tanesinde ilk 11'de sahaya çıktı, 10 maçta sonradan oyuna girdi. Önce Everton maçında rakibine dirsek attığı için 3 maç ceza aldı. Sonra da Manchester United maçı bittikten sonra Manchester United'lı Jonny Evans'a tükürdüğü için 7 maç daha ceza aldı. Bu sezon toplam 10 maçta cezalı olduğu için forma giyemedi. Forma giydiği maçlarda kötü bir performans ortaya koyması aslında. Ama şu ana kadar Newcastle United'ın oynadığı resmi maçların yarısından fazlasında forma giyemedi. Ligde forma giydiği 20 maçta toplam 1041 dakika (11,5 90 dakikaya denk geliyor) sahada kaldı; bu sürede 11 gol attı, 1 de asist yaptı. Newcastle United'ın ligdeki en golcü futbolcusu konumunda. 

Newcastle United, Papiss Cissé'yi 2012'de Freiburg'dan 12m €'ya transfer etmişti. Ama özellikle son 2 sezon gösterdiği performansa bakarsak, ödedikleri bonservis bedelinin çok daha altında bir rakama Cissé'yi elden çıkarmak isteyeceklerini düşünüyorum. Takımın bu sezon en golcü oyuncusu olmasına rağmen, ilk 11'in değişilmez (banko) oyuncusu değil. (Geçen sezon da aynı şekilde Newcastle United'ın banko oyuncusu konumunda değildi) Papiss Cissé önümüzdeki yaz bence gerçekçi bir hedef konumunda olacak.


Papiss Cisse'nin yatacağı fark sence ne ölçüde olur, Galatasaray'ın forvet ihtiyacına nokta çözümdür diyebilir miyiz?

Hasan Yıldırım: Ben Galatasaray'ın hem Demba ba veya Fernandao tarzı bir pivot santrafora, hem de Sow tarzı kanatta da oynayabilen forvete ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Galatasaray'ın ileri ucunda en etkili isim Burak. Ama Burak'ın yokluğunda yerini dolduramıyoruz. Sezon bitiyor, ama Pandev hala fizik ve kondisyon olarak hazır değil. Umut'un yetenekleri sınırlı. İleri uçta oynatılabilecek başka oyuncu yok. Burak sakat veya kart cezalısı olduğunda, gol atmak sıkıntıya giriyor. Burak'ın da her maç aynı performansı göstermediğini düşünürsek, Galatasaray'ın golcü (hem santrafor, hem forvet) eksikliğine rağmen şampiyonluğa oynaması hiç de kolay olmuyor. Ben ileri uçta çektiğimiz sıkıntıdan en çok Wesley Sneijder'ın etkilendiğini düşünüyorum. Sanırım ligin en çok gol pası veren 2-3 oyuncusundan biri, ama ligdeki asist sayısı sadece 3. Papiss Cissé bu açıdan Galatasaray'a hücum zenginliği katabilecek kaliteli bir isim. Belki Galatasaray'ın takım arkadaşlarına hava topu indirecek, fizik gücüyle rakip savunma oyuncularını zorlayacak/yıpratacak, rakip kaleye sırtı dönük oynayabilecek, arkadaşları için duvar olabilecek tarzda bir oyuncu değil. Bu ihtiyaç için 1 takviye daha gerekebilir. Ama olası bir transferinde, çok faydalı olabileceğini düşündüğüm isimlerden.

Papiss Cisse'yi nasıl anlatırsın, hangi özellikleriyle ön plana çıkıyor, iyi ve kötü özellikleri neler, nasıl bir forvet?

Hasan Yıldırım: Papiss Demba Cissé; son vuruşları iyi, fırsatçı, hızlı, atletik bir oyuncu. Hem sağ kanatta, hem santrafor olarak oynayabiliyor. Savunma arkasına iyi sarkabilen, ceza sahası içinde çok etkili, tabiri caizse golü koklayan bir isim. İngiltere'de golcülüğünü istatistiklerine tam olarak yansıtamadığını düşünüyorum. Newcastle United'a Ocak 2012'de transfer oldu. İngiltere'deki ilk günleri (yarım sezonu) çok iyi geçti. Transferi sonrası ligde 13'ü ilk 11 olmak üzere 14 kez Newcastle United forması giydi; bu maçlarda 13 gol attı, 2 asist yaptı. 2012-2013 sezonunda ise 47 resmi maçta 13 gol attı, 4 asist yaptı. Son 2 sezonu ise 2. soruda da belirttiğim gibi çok parlak geçmedi. Bu sezon disiplin cezası almasaydı ve 2013-2014 sezonunun sonunda yaşadığı sakatlık 2014-2015 sezonuna sarkmasaydı, şu an gol krallığında ilk 5 futbolcu içinde görebilirdik Cissé'yi.

Papiss Cissé ceza sahası içinde çok tehlikeli bir futbolcu. Her 2 ayağını da kullanabiliyor. Boyu çok uzun olmamasına rağmen (1,81m) iyi sıçrayabilen ve etkili kafa vuruşları yapabilen bir futbolcu. Ceza sahasına yapılan ortalara her 2 ayağıyla da gelişine etkili vuruşlar yapabiliyor. Süper Lig'e transfer olursa, savunma oyuncularını ve kalecileri oldukça zorlayabilecek bir isim. Ben golcü özelliğini Türkiye'de daha fazla ön plana çıkarabileceğini düşünüyorum.

Yaz döneminin konuşulan isimlerinden biri olacacağı kesin, sence hangi lig ve takımlar onun için uygun, transfer kararını ne ölçüde verecek?

Hasan Yıldırım: Önümüzdeki yaz Papiss Demba Cissé için oldukça hareketli geçecek gibi görünüyor. İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya, Fransa gibi üst düzey liglerden teklif alması muhtemel. Şimdiden Crystal Palace ve Swansea gibi İngiliz kulüpleriyle anılıyor. Talip olabilecek takımlara, mali durumları güçlü Rus, Çin, Arap ve ABD kulüplerinin eklenmesi de muhtemel. Cissé'nin kararının ne olacağını ben de merakla bekliyorum.

1 yorum:

  1. galatasaray çift forvet oynayacaksa 2. forvet mutlaka ortasahalaşabilen sırtı dönük pas opsiyonu olan gerektiğinde 10 numara gibi ara paslar verebilen ve çalım atıp gidebilen bir oyuncu olmalı.çok şey ama az az da olsa olmalı.çünkü elinde efektif pas istasyonu olamayan bir burak var.bir takım 2 burak tarzı oyuncuyu kaldırmaz aga.

    necati ateş ,lewandovski suarez benzama tarzı bir oyuncu tarif ediyorum ikinci forvet için.mehmet yıldız fernandao değil.bence günümüzde pivot santraforların önemi azalıyor.pivot santraforlar genelde küçük takımın etkili oyuncusu oluyorlar.ama büyük takımın set hücumunda aynı şeyi söylemek zor.ibrahimoviç barcaya uymadı.ama suarez tam barca nın istediği tipte bir forvetti.

    mustafa denizlinin tabiriyle 10,5 yada 9,5 numara bir forvet gerekir burakın yanına.bu hem sneijderinde yükünü azaltır.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir