24 Haziran 2015 Çarşamba

Aurélien Chedjou..


Kadji'de oynarken Sneijder gibi hep forvet arkasında oynadım. Hep 10 numaraydım Lille'de stopere geçtim. Hayalim hep orta saha oynamaktır. Rudi Garcia bana 'orta saha oynarsan banko oyuncu, stoper oynarsan hep sahada kalan olursun dedi. Galatasaray'da bana şans verirlerse orta saha'da oynamayı çok isterim ama Selçuk, Melo & Hamit var önceliğim sahada kalmak.

Geçtiğimiz sezon, Melo'nun sakatlandığı dönemde uygulanabilir tercihlerden biriydi. Yukarıda kendi de söylemiş, orta sahadan devşirme bir stoper ama Lille günlerinde orta sahada da oynadı, başarılı da oldu. Melo'nun yokluğunda da tercih edilebilirdi, mücadelesi ve topla dikine çıkışlarıyla etki de edebilirdi ama Semih Kaya'nın da olmaması stoper anlamında böyle bir risk aldırmadı belki de. Chedjou'yu da 2 senedir başka bir pozisyonda görmedik, ön libero veya sağ bekte de kullanabileceğimizi düşündüğüm, çok değerli bir isim. Hakkını vermek lazım.

İyi stoper rakip baskı yaparken topla çıkabilen, her zaman sakin kalan, kendini kontrol eden, topu iyi uzaklaştıran sezgili isimdir. Burası Galatasaray. Galatasaray oyunu kurmak isteyen 1 takım. O yüzden topla çıkmak zorundayım. Bu risk ama her hoca bu güveni görmek ister.
Chedjou'nun da en önemli özelliği zaten, topla dikine çıkışları. Sıkıntı olan taraf ise, o topla çıkarken ona hadi yürü diyecek bir lider stoperin olmaması. 29-30 yaşına gelmiş bir futbolcunun lider stoper aramaması gerektiğini düşünenlerdenim ama Chedjou özellik itibariyle lider bir isim değil, onu yönlendirecek, arkasını toplayacak bir lider vasıflı stopere ihtiyaç duyuyor. Adil Rami ile yürümüşlerdi mesela, Rami bu işi yapmıştı. Sonrasında Marko Basa geldi, Chedjou yıldız oldu. Aynı Marko Basa, Kjaer'i de yıldız yaptı. Chedjou'nun da aradığı bugün bu, Galatasaray o stoperi bulursa çok büyük fark yaratacak.

Semih Kaya 24 yaşındaki birine göre çok iyi ama eksikleri var. Bunların biri çok az konuşuyor, ikincisi konsantre eksikliği çekiyor. Bir takımın stoperinin gol atması bonustur. Bunu Koray ve Semih'e de söylüyorum. Gol atmamı orta saha oynamaya bağlıyorum.
Chedjou'nun ekstrası da gol özelliği. Fenerbahçe yıllar boyunca Lugano'nun ekmeğini bu sayede yedi, Chedjou'nun da bu sezon ligde attığı 4 gol var, dahasını da atabilirdi, duran toplarda çok etkili bir isim ama duran toplarda Semih Kaya'nın topa kafa bile vuramadığını görürsünüz. Her duran top ileri çıkar, etki yaratamaz. Geliştirmesi gereken özelliklerden biri de bu. Chedjou bu işi mükemmel yapıyor. Duran toplarda gol atmasını ben geçmişte orta saha oynamasına bağlamıyorum ama onun fark yarattığı özelliklerden biri. Kamil Glik diyorlar mesela, çok zor ya alınması, oldu da geldi diyelim. Chedjou'nun ihtiyaç duyduğu liderliğin yanında gol özelliği Chedjou'ya oranla x2 diyebileceğimiz bir isim. İş çok daha farklı noktalara gelebilirdi.

7 yorum:

  1. Kamil Glik hakkında bir bilgin var mı onunla ilgilide bilgilendirsen bizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamil Glik'in maliyeti çok yüksek olacak diye düşünüyorum. Çok zor bir hedef.

      Sil
    2. O kadar iyi diyosun.Tarzı sanırım Servet Çetin gibi.Chedjou dan iyi mi sence Burak Abi.Eğer transfer edersek Galatasaray'ımızın stoper ikilisi kim olur ?

      Sil
    3. Avrupa'nın dev kulüpleri de peşinde, geçen sezon Bayern, M.City gibi takımlarla anılıyordu. Servet Çetin gibi değil tarzı, Glik iyi bir lider, oyunu güzel kurar, savunmaya liderlik eder. Gelirse eğer Chedjou ile birlikte oynar.

      Sil
  2. G.Saray bir an önce asla büyük takım futbolcusu olmayan vasat Semih Kaya nın yerine çok ama çok üst düzey bir stoper bulmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vasat dediğiniz Semih Kaya'yı Inter ve Juventus istiyor..

      Sil
  3. Burak bey, Semih Kaya yı medyada son iki sezondur istemeyen Avrupa takımı kalmadı 'Semih i İnter ve Juventus istiyor' yorumunuzu görünce inanın şok oldum.
    Sizin gibi futbol bilgisi engin bir yorumcunun medyadaki balon Semih transfer haberlerine inanıp bunu bloğunuz da gerçekmiş gibi sunmanız beni şaşırttı..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir