16 Haziran 2015 Salı

Bielsa'nın Gazabı "Doria"

 
FM'cilerin iyi bildiği bir isim. Büyük potansiyel ama geçtiğimiz sezon Bielsa'nın kurbanı olmuş isimlerden biri. Marsilya günleri de iyi geçmedi doğal olarak, sezonu Sao Paulo'da kiralık olarak tamamladı. Doria'nin geleceği ve potansiyeli için ne söylemek istersin?
 
Hasan Yıldırım: Marsilya teknik direktörü Marcelo Bielsa'nın lakabı 'el loco', yani deli. Dünyanın bence en iyi teknik direktörlerinden biri, ama delilikle dahilik arasında gidip gelen birisi. Zor bir kişilik. Hayatını futbola adamış bir isim. Onunla çalışmak isteyen takım, onun hiçbir işine karışmamalı, tabiri caizse takımı anahtar teslimi ona teslim etmeli. Transfer listesini o belirler ve ona sorulmadan yapılan transferlere Doria'da olduğu gibi çok sert tepki verir. Doria Bielsa'nın listesinde olan bir futbolcu değildi ve Marsilya yönetimi kendi insiyatifiyle bu futbolcuyu transfer etti. Bielsa bu transferle ilgili bir basın toplantısı düzenledi ve yönetimi topa tuttu. Tabi sonrasında Doria'nın isminin üzerini çizdi ve oyuncuya şans vermedi. Sonrasında da Doria ülkesinin takımlarından São Paulo'ya kiralandı. Ben Doria'nın Brezilya futbolunun en yetenekli stoperlerinden. Eğer eksiklerini giderebilir ve kendisini geliştirebilirse, çok iyi yerlere gelebilecek potansiyele sahip.
 
Marsilya kendisini neden transfer etti ve Bielsa bu futbolcuyu neden hiç düşünmedi? Bilinen bir durum aslında ama bilmeyen arkadaşlar için bu durumu açıklamanı istersem neler söyleyebilirsin.
 
Hasan Yıldırım: Aslında bu sorunun cevabını ilk soruda da vermiş oldum. Bielsa'nın transfer listesinde olmayan bir futbolcu olduğu için Bielsa bu transfere tepki gösterdi ve oyuncuya şans vermedi. Bielsa farklı ve zor bir karakter. Belki başka bir teknik direktör olsaydı, Doria'ya şans verebilirdi. Ama Bielsa doğruları uğruna her şeyden vazgeçebilecek bir teknik direktör. İşine karışıldığı zaman, hiç düşünmeden istifa edip kapıyı çarpıp çıkabilecek bir yapıya sahip. Doria bu açıdan şanssız bir transfer yapmış oldu.
 
 
Doria'nın özelliklerinden bahsetmek gerekirse hangi özellikleri itibariyle bu potansiyeli barındırıyor, iyi ve kötü yönleri nelerdir, nasıl bir futbolcu?
 
Hasan Yıldırım: Doria; 1.87'lik boyu ve iyi zıplayabilmesi sayesinde hava toplarına çok hakim solak bir stoper. Atletik, fiziği güçlü, sert, ikili mücadelelerde çok etkili bir oyuncu. Kademe anlayışı iyi. Ağır bir futbolcu gibi görünsede Doria, aslında çok yavaş, ağır bir stoper değil. Özellikle ilk müdahalelerde oldukça iyi. Çok iyi bir kesici olmasının yanında, ayağına da hakim bir oyuncu. Sakin ve soğukkanlı bir oyun yapısına sahip. Eski ve iyi bir futsalcı olan Doria; dar alanda ve hızlı oynanan futsal sayesinde markaj yeteneğini geliştirmiş, kolay çalım yememe özelliği kazanmış bir stoper. Rakibini kaçırsa bile topu kapana veya topu kesene kadar pozisyonu bırakmıyor. Özellikle kısa mesafelerde (rakipleri ne kadar hızlı olursa olsunlar) onları yakalayabiliyor. Pası iyi olması sayesinde savunmanın pasörlüğünü yapabiliyor. Sadece kısa mesafeli paslarda değil, uzun paslarda da iyi olduğunu söyleyebiliriz. Genç yaşına rağmen liderlik vasıflarına sahip.

Doria; kademe anlayışı iyi bir stoper olmasına rağmen, ters kademeye girerken zaman zaman sorun yaşayabiliyor. Sağ ayağını çok kullanmıyor. Bazen özgüveni yüksek bir oyuncu olduğu için basit hatalar yapabiliyor. Zaman zaman basit pozisyon alma hataları yapabiliyor. Tecrübesizliği en büyük handikaplarından. Brezilya Ligi'nden Avrupa'ya transfer olursa; Brezilya'ya göre gücün, kondisyonun ve ikili mücadelelerin ön plana çıktığı Avrupa futbolunda alışana kadar sorun yaşaması muhtemel. Ama güçlü fiziği sayesinde bu konuda fazla sorun yaşayacağını düşünmüyorum.

Galatasaray'ın bu transferde şansı nedir, Marsilya Doria'dan bu kadar çabuk vazgeçebilir mi ve Galatasaray'ın bu transferi gerçekleştirmesi durumunda Doria bu takıma neler katar?

Hasan Yıldırım: Bielsa Marsilya'yla yoluna devam edecek. Bu yüzden de Doria'nın artık Marsilya'da forma giyme şansı çok düşük. Brezilyalı kaynaklar futbolcunun eşinin/sevgilisinin hamile olduğunu ve Doria'nın bu yüzden ülkesinde kalmak istediğini yazıyorlar. Ne kadar doğru bilinmez. Ama iyi bir teklifle ikna edilmesinin çok zor olacağını zannetmiyorum. Şampiyonlar Ligi'nde kendisini gösterebilme şansı, eminim tüm genç Brezilyalı futbolcuların ilgisini çekiyordur.

1 yorum:

  1. sözleşmesi bitmiş vlaar var aga.harika bir savunmacı.lider oyuncu.ayağı çok iyi.beşiktaş ile anılıyor.

    doria yı birileri pazarlamak istiyor bence.riskli bir transfer olur.

    simon kjar de bence çok iyi değil.dağınık bir oyuncu.

    bence vlaar gibi biraz kaliteyi ön plana almak lazım transferde.ujfa örneğinde olduğu gibi.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir