1 Haziran 2015 Pazartesi

Fırsat Transferleri #24; Carlos Zambrano


Daha önce yazmayı düşündüğümüz ama yoğun liste arasında atladığımız, yazmadığımız bir isimdi. Gökmen Özdemir'in haberine göre de Galatasaray'ın gündemine gelmiş durumda, bu transfer için ne düşünüyorsun?

Hasan Yıldırım: Carlos Zambrano senin de belirttiğin gibi aslında Fırsat Transferleri içinde yazmayı düşündüğümüz bir isimdi. Ama bu sezon sakatlıkla çok fazla uğraşması ve listenin kabarık olması nedeniyle atladığımız bir isimdi. 14-15 maçı sakatlıklar nedeniyle kaçırdı. 2 maçta da kart cezalısıydı.3 maçta da kadroda olmasına rağmen forma giyemedi. Eğer sakatlık sıkıntısını tamamen atlattıysa, Galatasaray'da çok faydalı olabilecek bir stoper. 1989 doğumlu bir futbolcu. Sözleşmesi 30.06.2015'te, yani ay sonunda bitecek ve bonservisi olmayacak. Bu açıdan da avantajlı bir isim. Peru Milli Takımı'nın da formasını giyen bir futbolcu. Galatasaray'ın iyi bir stopere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan sağlam bir Zambrano Galatasaray'a çok faydalı olabilir.

Semih Kaya'nın Inter'e transferi gündemde, Mancini'nin yoğun ilgisini biliyoruz. Zambrano, Galatasaray'ın stoper ihtiyacına cevap verir mi ve Semih Kaya kıyasına girecek olsan nasıl bir sonuç ortaya çıkar?

Hasan Yıldırım: Carlos Zambrano; 1.85m boyunda, sağ ayağını daha iyi kullanabilen bir stoper. Ayaklarına hakim, atletik, topla iyi, pası iyi, bir stopere göre hızlı ve çabuk bir isim. Kademe anlayışı iyi. Bu açıdan gerektiğinde defansif orta saha olarak da oynatılabilir. Çok sert bir oyun tarzına sahip. Bu yüzden rakip hücumcuları maç içinde yıldırtabiliyor. Arapasları yapma konusunda da oldukça iyi. Sezgileri ve pozisyon bilgisi iyi. Kaptığı topları iyi kullanabiliyor. Önünde boş alan bulduğu zaman topla kendisi de hücuma çıkıp top taşıyabiliyor. Bu özelliği sayesinde kontra ataklarda takımı hücumda 1 ekstra oyuncu kazanmış oluyor.

Zambrano’nun olumlu yönlerinden bahsetmişken, olumsuz yönlerinden de bahsedelim. Sert bir oyun tarzına sahip olduğundan bahsetmiştim. Bu sebeple kolay kart görebiliyor. Kulüp kariyerinde 179 resmi maçta 53 sarı kart, 1'i doğrudan, 3'ü 2. sarı karttan toplam 4 kırmızı kart gördü. Yani neredeyse her 3 maçtan 1'inde kart gören bir futbolcu. Peru Milli Takımı'nda da (hazırlık maçları dahil) 26 resmi maçta 8 sarı kart, 1'i doğrudan, 1'i 2. sarı karttan toplam 2 kırmızı kart gördü. Olumsuz olarak söyleyebileceğimiz diğer bir konu ise, oyuncunun bugüne kadar yaşadığı sakatlıklar. Schalke'den bu yana sakatlıklarla uğraşmış bir futbolcu. Özellikle 2010-2011, 2011-2012 sezonlarında ve bu sezon çok fazla resmi maç kaçırdı. Daha önce de belirttiğim gibi bu sezon sakatlıklar ve sonrasında 14-15 maçı kaçırdı. O yüzden olası bir Carlos Zambrano transferinde, detaylı bir sağlık kontrolü kafalarda oluşabilecek soru işaretlerini silme konusunda faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Şimdi İnter'e transferi söz konusu olan Semih Kaya'yla kıyaslayalım. Zambrano Semih'e göre sert ve daha fazla kart görme potansiyeli olan bir stoper. Zambrano’nun ayağı da bence çok daha iyi. Pası daha iyi bir stoper. Topla da daha iyi bir isim. Savunmada 2 tane topu iyi kullanan, topla iyi oynayabilen, pası iyi stopere sahip olmak, Galatasaray için büyük avantaj olabilir. (Gerçi hem Semih, hem Chedjou, hem Koray, hem de Zambrano’nun sağ ayaklı oldukları düşünüldüğü zaman, savunmada sol ayaklı tek isim Hakan Balta ve 1 tane daha sol ayaklı stoper daha iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum) Semih (1.81m) Zambrano’dan (1.85m) daha kısa bir stoper. Ama Semih'in daha iyi sıçrayabiliyor ve hava toplarında bence Zambrano'dan daha iyi bir isim. Semih'in (sanırım özgüven kaynaklı) de zaman zaman çok basit hatalar yaptığını söylemek mümkün. Zambrano'nun bu anlamda da daha sağlam bir stoper olduğunu söylemek lazım. Genel anlamda Zambrano Galatasaray için nokta atışı bir transfer olabilir. Hem savunmaya sertlik kazandırır, hem Galatasaray Chedjou - Zambrano ikilisiyle savunmadan çok daha etkili oyun kurma şansına sahip olur.


Bu sezon 17 maça çıktığını görüyoruz, sakatlıklarla da uğraşmış bir isim. Bu sezonunu ve geçmiş sezonlara bakarak potansiyelini nasıl yorumlarsın, Galatasaray iyi bir iş yapmış olur mu?

Hasan Yıldırım: Sakatlıklardan ağzı çok yanmış bir stoper. O bir soru işareti. Potansiyeline gelirsek; iyi ve yetenekli bir stoper olduğunu söylemek lazım. Daha önce Liverpool gibi takımlarla anıldı. Henüz büyük bir transfer gerçekleştirmedi ve Galatasaray onun için kendini gösterebileceği bir vitrin olur. Şampiyonlar Ligi'nde oynama şansı ve her sezon şampiyonluğa oynayan büyük bir takımda oynama fikri onun performansına da olumlu yansıyacaktır diye tahmin ediyorum. Eğer sakatlık durumu iyi araştırılırsa ve bir sorun çıkmazsa, bence çok iyi bir transfer olur.

Futbolcunun piyasası ne durumda, ne ölçüde talipleri olabilir ve diğer önerdiğimiz bonservisi olmayan futbolculara oranla Zambrano'nun yeri sence nerede?

Hasan Yıldırım: Özellikle Bundesliga'dan talipleri olacaktır. Sözleşmesinin bitecek olması avantaj. Henüz 25 yaşında. Birçok kulüp onu takip ediyordur ve bu avantajı değerlendirmek isteyeceklerdir. Tabi sık sakatlanması tüm kulüpler için dezavantaj. Ama aşılamayacak bir sorun değil tabi bu. Sözleşmesi bitecek her kaliteli, yetenekli oyuncuda olduğu gibi, Zambrano'da da eli çabuk tutmak gerekli diye düşünüyorum. Yıllık kazancının da çok yüksek olacağını zannetmiyorum.

3 yorum:

  1. o değilde yeni sezonda bilal kısa nın gelmesini çok istiyorum.bilali diğer anadolu oyuncularından farklı kılan şey oyun bilgisi ve takım oyununa olan yatkınlığı.lider bir karekter.pirlo ya çok benzetiyorum.pirlo 32 yaşında milandan juveye geldi.4 sezonda 4 şampiyonluk ve 1 cl finali gördü.bilal de 32 yaşında ve geçte olsa kendi formunun zirvesinde.

    bilal bir erman kılıç yada olcan adın değil.büyük takım oyuncusu.defans ile hücum oyuncuları arasındaki güvenilir bir köprü .

    hamit ve bilal gibi karekterli oyuncuların varlığı takım içinde oluşacak sorunların çözümünü kolaylaştırır.

    YanıtlaSil
  2. açıkcası bu sezon radikal değişiklikler yapılması gerektiğini düşünüyorum.

    melo ve sneijder sözleşmeleri 2016 da bitiyor.bu sezon büyük sıkıntı yaşanacak.bu iki oyuncununda maliyeti oldukça yüksek.yeni sözleşme yapılmadığı zaman sorun çıkaracaklardır .yeni sözleşme yapılması durumunda da yaşları dolayısıyla büyük risk .maliyet yaş verim de kulüp zarar eder bence.

    dripling yapabilen sivaslı aatif ilk düşünülmesi gereken oyuncu.melo nun yerine ise es esli lawal oldukça isabetli bir tercih olur.

    şunu kabul etmek gerekirki şino ve burak ın prese katılmaması takım dinamizmini oldukça düşüren bir faktör.

    YanıtlaSil
  3. melonun ve sneijderin satılması durumda şöyle bir diziliş olabilir.

    lawal--bilal(selçuk)

    yasin--aatif--podolski

    ------burak-------------

    selçuku parantez içinde yazdım çünkü bilal selçuktan hem yetenek hem de oyun bilgisi olarak daha iyi durumda.

    lawal ı es este izledim.dripling özelliği olan bir oyuncu.baskı anında bu baskıyı kırabiliyor.melo yu aratmaz.

    aatif ı anlatmaya gerek yok zaten.ligin en iyilerinden biri.hem 10 hem 9 numara.

    podolski bence olmazsa olmaz.kanat forvet bu takım için şart.sadece burak ın ayağına bakmamak lazım.

    podolski aatif yasin burak dörtlüsüne baktığımızda hem asist hem gol e katkıda bulunan özellikteler.burak dışında.
    tabi bide bilal var.iyide paslaşır bu takım :)

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir