8 Haziran 2015 Pazartesi

Fırsat Transferleri #25; Ibrahim Afellay

Afellay'ın transfer durumuyla başlayalım. Sözleşmesi bitmiş görünüyor ama Barcelona'nın kendisiyle uzatma opsiyonu var ama uzatılmayacağı bilinen bir gerçek. Son sezonlarını da sürekli kıralık giderek geçiren bir isim. Şununla başlayalım, neden fırsat transferlerinin içerisinde Afellay ismi var?

Hasan Yıldırım: Ibrahim Afellay, Hollanda futbolcunun önemli yeteneklerindendi. Ama Barcelona transferi sonrası yaşadığı sakatlıklar yüzünden bir türlü toparlayamadı. Onu "Fırsat Transferi" yapan şey, sezon sonunda sözleşmesinin bitecek olması. Çünkü sözleşmesinde Barcelona'nın sözleşmeyi uzatma opsiyonu olsa bile, senin de belirttiğin gibi Barcelona'nın bu opsiyonu kullanmayacağı bir gerçek. Çok önemli bir kanat oyuncusu olabilirdi, ama yaşadığı sakatlıklar yüzünden futbol piyasasından silinme noktasına geldi.

Sakatlık sorunlarıyla çok uğraşan bir isim, Barcelona'da olmamasının nedenlerinden de biri bu olabilir ama genel itibariyle düşüşte olan bir futbolcu. Buna rağmen hala Hollanda Milli Takım'ına seçilebilen bir isim, sen ne düşünüyorsun?

Hasan Yıldırım: Ocak 2011'de PSV'den Barcelona'ya transfer olduğunda ondan beklenti büyüktü. Ama 2011-2012 sezonunda yaşadığı ağır sakatlık nedeniyle sezonunda çoğunda forma giyemedi. Sadece 5 maçta (128 dk) forma şansı buldu. 2012-2013 sezonunda Schalke'ye kiralandı, yine sakatlandı ve sezonu kapattı. Ligde 10 maçta forma giyebildi; 2 gol attı, 1 asist yaptı. Şampiyonlar Ligi'nde 4 maçta forma giydi; 1 gol attı, 1 asist yaptı. Kupada 1 maçta forma giyebildi, 1 gol attı. Zaten sonrası yine sakatlıkla kapatılan bir sezon daha. 2013-2014 sezonunda Barcelona'ya geri döndü, ama sakatlıklar yine yakasını bırakmadı. Sezon boyunca biri lig, biri kupa olmak üzere sadece 2 maçta, toplam 26 dk forma giyebildi. 2014-2015 sezonu öncesi Olympiakos'a kiralandı. Olympiakos'ta lig, Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve kupa olmak üzere toplam 29 maçta forma giydi; 6 gol attı, 4 asist yaptı. Afellay'ın yine birçok maçta kadroda olmaması dikkat çekiyor. Ama Yunanistan Ligi'ni çok iyi takip etme şansımız olmadığı için niye kadroda olmadığı konusunda bir fikrim yok. (Eğer bir sakatlık durumu varsa bile bununla ilgili bir bilgiye denk gelmedim) Daha öncesinde de birçok maç kadroda yer almamış, ama özellikle 22 Nisan sonrası hiç forma giyememesi dikkat çekiyor. Hollanda Milli Takımı'nda Kasım 2012 sonrası sakatlıklar yüzünden forma giyemiyordu. Milli Takım'a Ekim 2014'te Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde Kazakistan maçıyla geri döndü. 4'ü Avrupa Şampiyonası Elemeleri, 2'si hazırlık maçı olmak üzere 6 maçta Hollanda Milli Takımı'nda forma giydi. Son ABD hazırlık maçında kadroda değildi. Afellay yetenekli bir futbolcu. Bu yüzden Guus Hiddink ondan kolay kolay vazgeçmek istemiyor sanırım.


Galatasaray'a olası transferi durumunda bu durumu nasıl karşılarsın ve ne ölçüde fark yaratabilir? Bu anlamda girilebilir bir risk mi?
 
Hasan Yıldırım: Bu sezon yine birçok maç oynayamaması soru işareti. 2014-2015 sezonunda 23 resmi maçta kadroda yer almadı. Bunun sebebini iyi araştırmak lazım. Çünkü Olympiakos'un sezonun neredeyse yarısında eğer bir sakatlığı yoksa Afellay gibi bir futbolcuyu kadroya almama lüksü olduğunu düşünmüyorum. Yıllardır yaşadığı sakatlıklar da büyük bir risk. Galatasaray kanata fark yaratacak bir futbolcu almak isterse, bu isim Afellay gibi görünmüyor. Yetenekleri aşikar. İyi oynadığı zaman takımına ciddi katkı verebilecek meziyetlere sahip bir isim. Ama ilk seçenekler; Afellay gibi sakatlıklarla çok uğraşmış bir futbolcu değil de, bu tarz sorunlardan uzak, istikrarlı ve iyi bir sezon geçirmiş isimler olmalı diye düşünüyorum. Ama Afellay'ın maliyetinin düşük olabileceği ve iyi bir sağlık kontrolü sonrası alternatif olarak düşünülebileceği de bir gerçek.

Sneijder onun için bir çare olabilir mi, Galatasaray forması Afellay adına yeni bir doğuş anlamı taşıyabilir mi?

Hasan Yıldırım: Böyle bir ihtimal var. Sneijder'ın Galatasaray'da olması Afellay'ın uyum sorunu yaşamasının önüne geçebilir. Eğer sakatlık sorunlarıyla da uğraşmazsa; Afellay'ın tekrar çıkış yapmaya ve kendisini futbol piyasasına ispat etmeye çalışması muhtemel bir durum. Tabi sakatlıklar buna izin verir mi bilinmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir