13 Haziran 2015 Cumartesi

Fırsat Transferleri #28; Andrea Ranocchia


Mancini döneminde de gündeme gelen bir isim. Hatta gelmesi an meselesiydi ama son anda bu transfer gerçekleşmediği için Burdisso alınmak zorunda kalmıştı. Şimdi ise Inter kendisiyle devam etmiyor, Mancini bu ismi tutarken neden gözden çıkardı?

Hasan Yıldırım: Aslında Ranocchia, Mancini İnter'in başına geçtikten sonra vazgeçilmez oyuncularından oldu. Bu sezon lig, Avrupa Ligi ve kupada toplam 42 resmi maça çıktı; bunların 38 tanesinde (1'inde 89'da oyundan alındı) 90dk sahada kaldı, 2 gol attı, 11 sarı kart gördü, 1 kere de 2. sarı karttan kırmızı kartla oyundan atıldı. Aslında İnter'le sözleşme uzatma ihtimali İtalyan basınında çıkan haberlerden. Ama şu ana kadar bir şey yok.

1.95 boyunda, kule diye tabir ettiğimiz stoperlerden. Ranocchia'yı anlatmak gerekirse ne söylersin ve Galatasaray'a katkısı ne ölçüde olur?

Hasan Yıldırım: Ranocchia; 1.95'lik uzun boyuyla özellikle hava toplarında ve duran toplarda çok etkili bir stoper. Ondan hava topu almak gerçekten zor. Savunma oyuncusu olmasına (tıpkı Chedjou gibi) ve uzun boyuna rağmen top tekniği oldukça iyi bir isim. Pası iyi bir stoper. Topu geriden oyuna sokma konusunda iyi. Markajı, kademe anlayışı iyi. Aslında fiziği biraz daha güçlenseydi, çok daha iyi bir stoper olabilirdi. Ama zayıf görüntüsüne rağmen, ikili mücadelelerde etkili. İyi bir kesici, topa müdahaleleri iyi.

Eksi özelliklerine gelecek olursak; ağır bir stoper. Geniş alanda hızlı bir hücum oyuncusuyla birebir yakalandığında ciddi sıkıntı yaşayabiliyor. Yine hızlı, çabuk oyunculara karşı ceza sahası çevresinde ve içinde çok basit hatalar yapabiliyor, sıkıntı yaşayabiliyor. Pozisyon alma konusunda da zaman zaman hatalar yapabiliyor. Ranocchia belki de bu sebepler yüzünden, üst düzey stoperler arasına ismini yazdıramadı. Savunmaya liderlik edecek tarzda bir stoper değil. Galatasaray'ın savunmada asıl ihtiyacının, Tomas Ujfalusi tarzı bir lider olduğunu düşünüyorum.

Galatasaray için öncelikli tercihin Ranocchia mı olurdu yoksa Vlaar, Zambrano vari isimlere mi yönelirdin?
 
Hasan Yıldırım: Ron Vlaar, Andrea Ranocchia ve Carlos Zambrano... Üçü de bu ay sonunda sözleşmesi bitecek isimlerden.

Bu üç stoper içinde birini tercih edecek olsaydım ve sakatlık sorunlarıyla bu kadar çok uğraşmamış olsaydı, Ron Vlaar'ı tercih ederdim. Ama Vlaar için müzmin sakat desek yanlış olmaz. Son 3 sezonda 9 sakatlık (sadece bu sezon 5 sakatlık), bu sakatlıkların 5 tanesinde minimum 25 gün geri dönme süresi. O yüzden takımda görmeyi çok isteyeceğim bu stoper, 3 isim içinde en riskli isim olarak göze batıyor.

Carlos Zambrano da sakatlıklarla uğraşmış isimlerden. Sakatlıklarla ilgili son 3 sezonda en büyük sıkıntıyı bu sezon (maç kaçırmasına neden olan 3 sakatlık) yaşadı. Vlaar'ın durumuyla kıyaslandığı zaman, Zambrano’nun müzmin sakat olduğu söylenemez. Olası bir transferinde yine iyi bir sağlık kontrolü gerekebilir tabi. Zambrano’nun sıkıntısı; hava toplarında çok etkili bir stoper olmaması, kolay kart görebilen sert futbol tarzı.

Zambrano transfer edilirse, yanında oynayacak stoper hızlı, çabuk bir isim olmalı. Chedjou'nun doğru isim olduğunu düşünmüyorum. Çünkü yaşadığı bel sakatlığı sonrası Chedjou'nun hız ve çabukluk olarak Lille dönemindeki Chedjou'nun gerisinde olduğunu söylemek lazım. Özellikle savunma gerisine atılan toplarda ciddi sıkıntılar yaşayabiliyor. Ranocchia'nın da ağır bir stoper oldugu düşünülürse; Chedjou'yla birlikte oynatıldıkları takdirde, savunmanın ciddi anlamda hız ve çabukluk sorunu yaşayacağını düşünüyorum. Diğer taraftan tercih Zambrano olursa; Zambrano’nun da hava toplarında çok etkili olmadığı da hesaplanırsa, bu sefer (hava toplarında etkili bir stoper olmasına rağmen boyu kısa) Semih - Zambrano ikilisinin de kısa bir savunma ikilisi olabileceğini söylemek lazım. Özellikle uzun ve hava toplarında etkili santraforlara  (Fernandao tarzı) sorun yaşama ihtimalleri yüksek. Vlaar seçeneğini yaşadığı sakatlıklar nedeniyle çok riskli bir hamle olabileceği için değerlendirmeye katmıyorum.

Hangi stoper transfer edilirse edilsin, yanındaki partnerinin kim olacağı en önemli soru olacak. Bu arada sözleşmesi bitecek 3 stoperin de, bence asıl ihtiyaç olan Ujfalusi tarzı lider stoper ihtiyacını karşılayamayacaklarını düşünüyorum.

Ranocchia'nın bu sezonu nasıl geçti? Ligde 33 maça çıkmış bir isim, Avrupa Ligi'nde de 8 maça çıkmış, yani sezonun istikrarlı isimlerinden ama Inter kendisiyle devam etmediği gibi, hala bir takımla anlaşmadı. Bunu neye bağlıyorsun?

Hasan Yıldırım: İnter için sezonun kötü geçtiğini söylemek lazım. Doğal olarak takımda ciddi bir değişim olacak gibi görünüyor. Ligi 8. sırada bitirdiler ve Avrupa kupalarına katılamayacaklar. Birçok futbolcuyla anılıyorlar. Alex Telles, Felipe Melo ve Semih Kaya da İnter'le anılan futbolculardan. Daha önce de belirttiğim gibi İtalyan gazetelerinde ve sitelerinde Ranocchia'yla sözleşme uzatılabileceği iddiaları birkaç kere yer buldu. Ama henüz bir gelişme yok. Bu da Ranocchia'nın takımda kalması konusunda çok da istekli olmadıklarını gösteriyor.

1 yorum:

  1. chedju bence şu anda birinci stoper durumunda.tekniği fena değil.golede katkı veriyor.bu sezon 4 gol 1 asistle oynamış.geçen sezonda 3 golü vardı.çok iyi katkı.
    http://www.transfermarkt.de/aurelien-chedjou/detaillierteleistungsdaten/spieler/45624.

    bence asıl sorun semih.semihin talibi varsa satılabilir.vede avrupadan iyi bir stoper alınabilir.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir