17 Haziran 2015 Çarşamba

Gün İtibariyle Galatasaray'ın Alması Gereken Santrafor "Fernando Llorente"


Son döneminde Morata ve Tevez'in alternatifi durumuna düşmüştü ama Dybala ve ufukta görünen Mandzukic hamlesi sonrasında da Juventus'dan ayrılacağı kesin gibi görünüyor. Galatasaray'ın ilgilenmesi durumunda bu transferde şansı ne ölçüde?

Hasan Yıldırım: Senin de belirttiğin gibi son sezonunda Juventus'ta Tevez ve Morata'nın gölgesinde kaldı. Juventus sezonun bitmesiyle önce Dybala'yı transfer etti, şimdi de Mandzukic Juventus yolcusu. Tevez büyük ihtimalle Boca Juniors'a dönecek gibi görünüyor. Juventus'un Zaza ve Berardi için 25m € teklif ettiği iddiası var. Bu da Llorente yolcu demek. Birkaç gün önce dış basında Wolfsburg'un Llorente'yle ilgilendiği iddiası vardı. Sonrasında da Monako iddiası ortaya atıldı. Bu iddialar ne kadar doğru bilmiyorum. Ama Llorente'nin şartlarını yoklamakta fayda var. Galatasaray iyi bir santrafor arıyor gibi bir görüntü var. Juventus'un bonservis ödemeden aldığı bir futbolcu. Belki kiralama, veya satın alma opsiyonlu kiralama, yada satın alma imkanı doğabilir. Juventus'un yeni sezon kadroda düşündüğünü sanmıyorum. Transfere yine ciddi paralar harcıyorlar. Llorente için çok uçuk bir bonservis talep etmeyebilirler diye tahmin ediyorum. Her halükarda 'imkansız' bir transfer değil.

Galatasaray'ın ihtiyaç duyduğu forvet tarzının pivot özellikli, top saklayan, beraberinde teknik özellikleri de getirebilen bir isim olduğunu düşünüyorum. Huntelaar isteğim bu yüzdendi ama Llorente daha sağlıklı, istikrara yönelik bir hamle gibi duruyor. Llorente'yi nasıl anlatırsın bizlere, iyi ve kötü özellikleri nelerdir?

Hasan Yıldırım: Fernando Llorente; 1.95 boyunda, hava toplarında çok etkili, tekniği boyuna göre oldukça iyi, adam eksiltebilen, bileklerine hakim, sağ ayağını daha etkili kullanabilen, takım arkadaşlarına hava topu indirebilen, pas dağıtabilen, oyun zekası iyi, top kontrolü iyi, topu saklayabilen, ileride top tutabilen, rakip kaleye sırtı dönük oynayabilen, takım arkadaşlarına tabiri caizse duvar olabilen tarzda bir pivot santrafor.

En büyük handikaplarından biri ağır bir futbolcu olması sanırım. Çok hızlı, çabuk bir futbolcu olduğunu söylemek zor. Kontraataklarda bu yüzden ağır kalabiliyor. Juventus'un beklentilerini belki tam olarak karşılayamadı. Ama Galatasaray'ın tam da aradığı santrafor olduğunu düşünüyorum.


Galatasaray'da yaratacağı fark ne ölçüde olur ve Burak Yılmaz'ı da düşünerek nasıl bir formasyon bizleri bekler? Llorente'den maksimum fayda nasıl alınır, sistem içerisinde ne gibi alternatifler yaratılır?

Hasan Yıldırım: Llorente biraz önce de belirttiğim gibi ağır bir futbolcu. Bu yüzden Llorente'yle hızlı hücum etmek zor. Yanında kendisinden daha hızlı, çabuk ve fırsatçı bir golcüyle birlikte daha etkili olabilir. Burak'la bu açıdan iyi bir ikili olabilirler. Çünkü çok farklı özelliklere sahipler. Birisi hızlı, çabuk, savunma arkasına iyi sarkabilen, fırsatçı... Diğeri ise arkadaşlarına top indirebilen, pas dağıtabilen, ileride top tutabilen pivot santrafor... Galatasaray'ın Elmander sonrası bu tarz bir pivot santraforun eksiğini yaşadığını düşünüyorum. Diğer bir seçenek ise; 4-2-3-1'de ileri uçta Llorente, arkasında Sneijder, kanatlarda 2 skorer, kaliteli kanat-forvet... Olası bir Llorente transferi Galatasaray'ın her açıdan elini kuvvetlendirecek bir hamle olur.

Llorente'nin Bilbao performansı hafızalarda ama Juventus günleri istediği gibi gitmedi. Geçen sezonunu da düşünerek Juventus günleri nasıl geçti ve 30 yaşına gelmesi itibariyle de geleceğini nasıl şekillendirecektir?

Hasan Yıldırım: Fernando Llorente'nin Juventus macerası, 2013 yazında Athletic Bilbao teknik direktörü Marcelo Bielsa'nın da takımın başından ayrılması ve sözleşmesinin son ermesi sonrası başladı. İlk sezonunda (2013-2014 sezonunda) Juventus formasıyla ligde 34 maçta 16 gol, 5 asistle oynadı. Şampiyonlar Ligi'nde ise 5 maçta 2 gol attı, 1 asist yaptı. Geçtiğimiz sezon (2014-2015 sezonunda) ise ligde 31 maçta 7 gol attı, 1 asist yaptı. Şampiyonlar Ligi'nde 9 maçta 1 gol attı, 2 asist yaptı. İtalya Kupası'nda ise 4 maçta forma giydi; 1 gol attı, 1 asist yaptı. Juventus dev bütçelerle futbolcu öğüten bir değirmen misali, her yaz yüksek maliyetli transfer yapmaya devam ediyor. Gelenler olduğu kadar gidenler de oluyor. Harcanan paraya, kurulan kadroya bakıldığı zaman beklentiler büyük. Hem Avrupa'nın önemli liglerinden Serie A'da şampiyonluk, hem Şampiyonlar Ligi'nde en iyi sonuçları alabilmek. Llorente belki tam olarak Juventus'un beklentilerini karşılayamadı. Ama formasını giydiği 2 sezon iyi işler yaptığını düşünüyorum. Bu yaz bence Juventus macerasının son bulacağı aşikar. Yapılan transferler ve yapılacağı iddia edilen transferler düşünüldüğü zaman, önümüzdeki sezon Juventus kadrosunda Llorente'ye yer yok. Juventus sonrası yine önemli hedefleri olan iyi bir takımın formasını giymek isteyecektir. Ya üst düzey bir ligde, ya da Şampiyonlar Ligi'nde yer alan bir takımda yer almak isteyecektir. Tabi kazanç da önemli bir faktör. Yaşı 30. Bu yaz öngördüğümüz gibi bir takıma transfer olursa, son büyük sözleşmesine imza atacağını tahmin etmek zor değil. 3-4 yıllık bir imza sonrası en iyi parayı kazanabileceği kulübü tercih etmek isteyecektir. Vergi avantajı (eğer bir temas olursa) Llorente için Galatasaray'ı avantajlı konuma getirebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir