16 Haziran 2015 Salı

Jem Paul Karacan "Oyun Yapısı, Analiz"


Jem Paul Karacan, geride bıraktığımız 2014/2015 sezonunu sakatlıklarla boğuşmaktan dolayı 11 maçta 601 dakika süre alarak tamamladı. Bu maçlarda 1 gol - 1 asist ile oynayan oyuncunun sözleşmesi 30.06.2015 tarihi itibariyle bitiyor.

Twitter hesabındaki paylaşımlarıyla fanatik bir Galatasaray taraftarı olduğu bilinen orta saha oyuncusunun, Galatasaray'a transferinin bitme aşamasında olduğu medyada belirtiliyor.

Jem'in geçtiğimiz sezonki istatistiklerine bakarak yorum yapacak olursak, transfere pek anlam yükleyemiyoruz ama sakatlıklarla uğraştığından dolayı en azından oynadığı maçlardaki durumuna göz atmak daha mantıklı bir seçim olacaktır. Sakatlığı hakkında "çapraz bağ" kopması denmişti. Futbolda önemli bir sakatlık ve geri dönüşü oldukça zor. Planlı ve programlı bir şekilde çok iyi çalıştıktan sonra güçlü dönebilir ve tekrar çıkışa geçebilirsiniz. Sakatlık döneminde kendinize bakmadığınız takdirde, geri döndüğünüz vakit tekrar aynı sakatlığı yaşamanız kaçınılmaz olur ve bu sefer daha hasarlı bir duruma gelirsiniz.

Jem Paul, bu sezon yalnızca iki resmi müsabakada 90 dakika forma giydi. Takımın teknik direktörü Steven Clarke'nin öncelikli sistemleri olan 4-4-2 ve 4-3-3 formasyonlarında aynı (sağ iç) pozisyonda oynadı. Jem, net 4-4-2 oynanan sistemde sağ iç pozisyonunda forma giydi ve öne çıkışlarda daha kontrollü olması istendi. Keza 4-3-3 formasyonunda da sağ iç gibi oynayan oyuncu, rakibi karşılamadaki görüntüsü ile dikkat çekti.


4-4-2 formasyonunun orta göbeğindeki 2'liden biri olan Jem, stoperlerin kademesine girmeyi alışkanlık haline getirdi. Özellikle Arsenal ile oynanan FA Cup maçındaki pozisyon alışı ile göze çarpmayı başardı. Rakibinin pas ve şut açısını daraltan Jem, hataya zorlamayı başardı.

Güçlü Yönleri

Hareketli ve tempolu savunma, ilk toplara baskıyı çok iyi bir şekilde yaptığını gözlemledim. Yukarıda da dediğim gibi topla birlikte gelen rakibin pas açısını ve opsiyonlarını daraltıyor, hataya zorluyor veya geriye dönmesini sağlıyor. Bunlar işin savunma anlamındaki artı tarafları. Yerini boşaltan stoperlerin kademesine girmeyi huy edinen ve oldukça doğru bir iş yapan, hızlı hücumlardaki geri dönüşlerde çabuk davranan ve bir 8 numaradan çok 6 numaraya doğru kayan bir oyuncu Jem. Savunmada çok doğru pozisyon alarak rakibin göbekten hücum etmesini zorlaştıran ve ikili mücadeleleri sert geçen ama sık faul yapmayan bir görüntüde.

Zayıf Yönleri

Stoperlerin kademesine giriyor dedik ama oyuncu takibi yapmıyor. Kademe ile oyuncu takibi farklı şeyler olduğundan bu özelliğini artıya çevirmeli. Top tekniği görece zayıf. Kazandığı veya ayağına gelen topları bir an önce kısa pas ile çıkarıp sorumluluk almaktan çekiniyor. Topla öne doğru dribling/çıkış yapamıyor. Bunlar zamanla aşılabilecek olgular fakat yeterli özgüveni depolaması gerekecek.

Sonuç

Genel itibariyle fena bir görünümde değil fakat topla haşır neşir olmaması eksi bir özellik. Çünkü 2'li merkez orta saha ile oynayan Galatasaray'da, hem defansif hem de ofansif anlamda katkı verebilecek türden isimler olmalı. Jem'in temposu savunma anlamında yüksek olmasına rağmen hücumda düşük diyebilirim. Ayrıca 4-4-2 formasyonunda ceza sahası koşularını yapmadığını lakin 4-3-3'de sıkça yaptığını belirtmem lazım. Bu hocası tarafından verilen bir talimat olabilir. Öte yandan, fizik olarak zayıf ve cılız bir futbolcu. Cepheden ikili mücadelede pek zorlanmayabilir fakat omuz omuzada sıkıntı yaşayabileceğini düşünüyorum.

Son olarak; Galatasaray'ın aradığı tarzda "net" bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum. Yukarıda da dediğim gibi, Hamza Hamzaoğlu'nun 4-2-3-1 formasyonunda 2'liden bir oyuncu olacak Jem'in, oyunu çift yönlü oynaması gerekecek. Benim gözlemlediğim kadarıyla böyle bir karakteri yok. Saygılarımla. 

1 yorum:

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir