4 Haziran 2015 Perşembe

SC Nostalji #22; Emmanuel Eboue


Sebastien Perez sadece bir sezon Galatasaray forması giymesine rağmen performansıyla iz bırakan bir isim olmuştu. Öyle ki Perez sonrasında Galatasaray hangi sağ beki denese o varimi alamadı. O yılların ortak ismi Sabri Sarıoğlu, sağ bek için devşirildi, o pozisyonda iyi bir alternatifti ama gerçek anlamda sağ bek katkısı alabilmek için Galatasaray Eboue'i bekliyordu.

Eboue'nin kariyeri Arsenal'den kaynaklanmakta. 6 yıl boyunca Arsenal formasını giymiş bir isim, kolay bir iş değil bu. Arsenal'de de önemli işlere imza atmış, tüm Dünya'nın tanıdığı sağ beklerden biri olmuştu. Taa ki Sagna gelene kadar, sonrasında Eboue alternatif durumuna düştü, birçok pozisyonda oynayabilmesi onu farklı kıldı, farklı pozisyonların alternatifiydi ama bu 6 yılın sonunda gözden düştü ve Galatasaray'a imza attı.

Galatasaray'da ilk maçını hatırlarım, ligin ilk maçı olan İstanbul BB karşısındaydı ve sol açık oynamıştı. Sonra bir maçta daha bu pozisyonda oynadı diye hatırlıyorum, ilk etapta Ujfalusi sağ bekti, sonra Sabri Sarıoğlu formayı aldı ve içeride oynanan Gaziantepspor maçından sonra Eboue formayı kaptı ve bir daha bırakmadı. Galatasaray tarihinin gördüğü en iyi sağ beklerden biri oldu desek yanılmayız, özellikle ilk iki sezonunda müthiş işler yaptı.

Perez sonrası sağ bek pozisyonundan gerçek anlamda katkıyı Eboue'den gördük. İlk şampiyonlukta, devamında ikinci şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde katkısı büyüktür. Ayrıca Fenerbahçe ve Real Madrid gibi maçlarda da unutulmaz golleri vardır. 

Üçüncü sezonunda ise performansı dalgalanmaya, daha doğrusu düşmeye başladı. Eboue'nin çok eleştirilen bir özelliğidir, kendini çok kolay yere bırakması. Özellikle bunu kendi ceza sahası içerisinde yaptığında Galatasaray'a birçok gol yedirdi ve göze batmaya başladı. Bu göze batmalar sonrasında da teknik direktör dahi beklenmeden Eboue kadro dışı bırakıldı, devamında yabancı sınırı derken koca bir sezonu genç takımlarla idmana çıkarak geçirdi, hiç maç oynamadı.

Eboue'nin de hataları olmuştur ama sezon içerisinde gördüğümüz, kötü Eboue dahi bu Galatasaray'da oynayabilirmiş. Sabri Sarıoğlu'nun ortaya yürek koyduğunu düşünüyorum, o da kadro dışı kalmıştı ama geri döndü, iyi de iş çıkardı. Eboue de çıkarırdı ama yabancı sınırı engelledi. Tarık Çamdal için, Veysel Sarı, Salih Dursun için önemli rakamlar ödendi ama görüldüğü üzere Eboue vari bir sağ bek katkısı almak için bir süre daha beklemek zorundayız.

Sempatik bir futbolcuydu, kendisini çok severdim. Bu anlamda da unutulmayacak renkli kişiliği. Sözleşmesi bitti, şu an serbest ve bakalım kariyerini nasıl şekillendirecek..

2 yorum:

  1. o değilde mehmet güven in sözleşmesi bitmiş bu sezon.ligde beğendiğim orta saha oyuncularından biri.

    YanıtlaSil
  2. kendini yere atma sevdası yüzünden kadıköy de öne geçememize rağmen derbiyi onalra hediye eden adam olarak hatırlamam ne acı ama diğer yandan 3 senedir yenemediğimiz fenere karşı ilk golü atarak kilidi açan ismdir aynı zamanda,real e attığını hiç saymıyorum bile,daha fazla kalmalıydı ama vleminckx e kafa vurdurduğu gençler maçında olduğu gibi kendini yere atma sevdası mahvvetti onu

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir