30 Haziran 2015 Salı

Süper Lig Transfer Tablosu


Futbolcu alımı ve satımı anlamında en çok para eden futbolcular çok güzel bir şekilde listelenmiş. Üstelik bugunün şartlarına da uygulandığını görüyoruz, fiyatlar avro'ya çevrilmiş ve bu listede de birçok Galatasaraylı futbolcuyu görmek mümkün.

Türk futbol tarihinin en pahalı transferi Jardel olmuş mesela. Jardel için transferi büyük ölçüde Cem Uzan gerçekleştirdiği diye konuşulur. O zamanlar için de gerçekten büyük hamleydi, Avrupa altın ayakkabı sahibi bir isim Galatasaray'a katılmış ama bu birliktelik sadece bir sezon sürmüştü. Ekonomik zorluklarda Jardel'in yıllık ücretini taşıyamadı Galatasaray, Jardel ayrılığının nedeni budur. Saçma bir transfer harekatıyla da Sporting'e gitmişti, hikayeyi sonra anlatırız.

4. sırada ise Arda Turan'ın Atletico Madrid'e transferi yer almış. Bu transferin de önemi şuradan gelmekte, futbolcu satımı anlamında en pahalı yerli futbolcu. Bonuslarla birlikte 13 milyon avro gibi bir rakama denk gelmiş ve futbolcu satımı anlamında da bu rakamın yanına dahi yaklaşamıyoruz, bu da Galatasaray'ın en büyük sorunlarından biri. Ayrıca Arda Turan'ın olası transferinden yüzde 5'lik pay daha gelecek, eğer 41 milyon avro'luk serbest kalma maddesi gerçeli olacaksa 2 milyon avro gibi bir kazanç daha Galatasaray'ı bekliyor.

10. sırada ise Bruma var, bu da üzerine çok konuşulacak bir transfer hamlesi. Onu da farklı kılan, böyle potansiyel bir yeteneğe bu rakamlara daha önce çıkmamıştı Türk futbolu, Bruma bu anlamda bir ilk. Orada 10 milyon avro gibi bir rakam yazıyor ama bonuslarla birlikte bu fiyat çok daha yükseldi. Şimdi ise Sociedad'ın kiralık almak istediği konuşuluyor, Galatasaray'ın bu yönde bir isteği var. Doğru satın alma opsiyonu olacaksa güzel bir iş olabilir ama genele baktığımızda Bruma'dan kaynaklı zarar edildiğini söyleyelim. Henüz 20 yaşında, önü açık, kazanılma ihtimali de yüksek ama şu ana kadar gösterdiği görüntü o kadar da iyi değil. Hamza Hamzaoğlu, Bruma konusunda uğraşmaya devam ediyor, umarım başarır.

18. sırada Amrabat'ın transferi yer almış. 8.6 milyon avro'luk bir bonservis, haliyle de bu paranın altında ezilen bir Amrabat. Bu transferden kaynaklı çok zararı olmadı Galatasaray'ın, Malaga'ya 3.5 milyon avro'ya satıldı, kiralama bedelleri var, Amrabat'ın bonservis için kendi yıllık ücretinde yaptığı büyük fedakarlık derken zarar o kadar büyük boyutta değil ama bu parayı verebilecek gücü olan Galatasaray'ın o dönem çok daha iyi isimler alabileceğini düşünüyorum. Bu anlamda sağlıklı bir hamle olmadı, zaten Amrabat'dan da beklediğimizi alamadık.

19. sırada ise Misimovic yer almış, 8.5 milyon avro'luk bir bonservis. İnanılmaz bir hikaye daha, böyle büyük bir yatırımdan o kadar çabuk vazgeçildi ki, Hagi'nin en büyük yanlışlarından biri oldu. Çok büyük bir hata bu, Misimovic'den kaynaklı zarar çok büyük. Oysa Misimovic o sezon olmasa bile bir sonraki sezon belki de kullanılacaktı, bunun dahi önü kapatıldı, sadece 2-3 ay içerisinde. Çok yazık.

Misimovic'le aynı sırayı Hakan Şükür de paylaşıyor, o da 8.5 milyon avro gibi bir rakama Inter'e gitti ama bu transferin özelliği şuradan gelmekte. Hakan Şükür'ün sözleşmesi bitmişti ve o dönem bosman henüz geçerli değildi, bir sonraki sezon bu kural geçerli oldu ve Okan Buruk, Emre Belözoğlu, Fatih Akyel gibi isimler bonservisi olmadan gitmişlerdi. Hakan Şükür'den ise bonservis geldi. Sözleşmesi devam ediyor olsa daha büyük bir rakam da gelebilirdi, Hakan Şükür'ün en iyi dönemiydi çünkü.

22. sırada ise Keita'nın Al-Sadd'a transferi var. 8 milyon 150 bin avro'luk bir satış ama Keita'yı bir sezon önce 8 milyon avro'ya transfer ettiğimiz düşünülürse ortada bir kazanç yok, aksine kayıp var. Galatasaray'ın yıllardır arayıp bulamadığı bir futbolcuyu bu kadar kolay kaybetmek hiç iyi değildi. O sezon bu paraya Misimovic geldi işte, ne kazanabildik?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir