29 Haziran 2015 Pazartesi

Yeniden Doğuş? "Pato"

 
Öyle bir isim ki 18 yaşında 28 yaşında olan bir futbolcunun tecrübesine sahipti. Milan'da çok genç yaşlarda forma giymeye, üst düzey maçlarda oynamaya başlamıştı ve Dünya futbolunun en büyük yıldızlarından biri olma yolundaydı, düşüş başladı. Bu düşüşün hikayesiyle başlayalım, Pato'nun bu durumda olmasının nedenleri sence nedir?

Hasan Yıldırım: Pato'nun Milan'da gözden düşmesine neden olan en önemli sebep, yaşadığı sakatlıklardı diye düşünüyorum. Pato Ocak 2013'te 15m € bonservis bedeliyle Corinthians'a transfer olana kadar (2010-2011, 2011-2012 sezonları ve 2012-2013 sezonunun ilk yarısında) son 2.5 sezonda 13 farklı sakatlık yaşadı. Bu sakatlıklar yüzünden 70 resmi maç kaçırdı. Sakatlıkların çoğu kas problemleriydi. Sakatlık nedeniyle oynayamadığı maçlar haricinde, bu kadar çok sakatlık yaşayınca form tutması da sıkıntı oldu. Sakat olmadığı birçok maçta da hazır olmadığı için ya hiç forma giyemedi, ya da kısa süreler sahada kaldı. Yetenekli olduğu tartışılmaz. Her hareketi kalitesini ortaya koyuyor. Ama beklenti büyük olunca, sakatlıklar sonrası beklentileri karşılayamayınca hayal kırıklığı da büyük oldu ve Milan onu gözden çıkarttı.
 
25 yaşında, bu anlamda girilebilir bir risk olduğunu düşünüyorum. Düşüşte bir isim ama büyük yetenek, bunu kimse inkar edemez. Huntelaar, Soldado, Llorente gibi isimleri konuşurken maliyetlerinin de çok yüksek olduğunu ve 30 yaş ve üstü isimler olduğunu unutmamak lazım. Uzun vadeli kontratlar bu anlamda can yakabilir, Pato'yu ise bir proje gibi düşünmek mümkün. Sen ne söylemek istersin, girilebilir bir risk mi ve bu transferin kısa, orta ve uzun vadelerde Galatasaray'a getirisi ne olur?
 
Hasan Yıldırım: Pato çok yetenekli bir futbolcu ve henüz 25 yaşında. Yıllardır düşüşte olduğu bir gerçek. Oyuncunun alacakları ve imaj haklarından dolayı Corinthians ve São Paulo'dan 8m € civarı bir alacağı ve bu konuda kulüplerle davalık olduğu iddiası var. Bu sebeple oyuncunun sözleşmesini iptal etme ve bonservisini eline alma ihtimali de var. Oyuncunun Brezilya'da tepkiler nedeniyle çok da mutlu olmadığını ve tekrar Avrupa'ya dönmek istediğini düşünüyorum. Eğer alacakları sayesinde sözleşmesini iptal ettirip bonservisini alabilirse ve abartı bir yıllık ücret talep etmezse, Pato transferi bence girilebilir bir risk olur. Ama sözleşmesini alamazsa, Brezilya basınında iddia edildiği gibi 7-8m € bonservis ödeyip Pato'yu alacağımızı düşünmüyorum. Çünkü performansı nedeniyle zaten risk var. Yıllık ücretinin de çok düşük olacağını sanmıyorum. Buna 7-8m €'luk bir bonservis de eklenirse, risk girilemez hale gelir.
 
 
Sakatlık durumu da çok soruluyor, yaratılan algı Pato'nun kronik sakat, bu sakatlık sorunuyla çok uğraştığı yönünde ama son 2 yıla baktığımızda da durumun böyle olmadığını görüyoruz. Bu konuyu biraz daha detaylandırmak gerekirse bizlere ne anlatırsın?
 
Hasan Yıldırım: Öncelikle Pato için "kronik sakat" iddiası var. Bu iddia oyuncuya bakışı daha da olumsuza çeviriyor. Ama ben Pato'nun kronik sakat olduğunu düşünmüyorum. Pato; Brezilya'ya döndüğü Ocak 2013'ten bugüne kadar 2.5 senede 83 resmi maça çıktı, sakatlık yüzünden sadece 1 maç kaçırdı. Kronik sakat bir futbolcunun bu süreç içinde birçok sakatlık yaşaması ve birçok maç kaçırması gerekirdi diye düşünüyorum. Brezilya'ya dönmeden önceki son 2.5 senesinde 13 kez sakatlandığı ve 70 resmi maçta oynayamadığı düşünülürse, Pato'nun Brezilya performansına baktığımızda Pato için "kronik sakat" diyemeyiz. Brezilya futbolunu iyi takip eden isimlerden Alper Öcal da, Pato'nun yaşadığı sakatlıklar için; kronik olmadığını ve İtalya'da antremanların kaslara fazla yüklenen tarzda olmasından kaynaklı olduğunu yazdı. Ben bu açıdan çok fazla bir sorun olduğunu düşünmüyorum.
 
Pato'nun gelmesi durumunda benim kafamda yarattığım şablon 4-3-3 ve Podolski'nin sol, Pato'nun sağ kanatta oynadığı bir düzen. Burak Yılmaz'ı da en ileri uçta kullanarak ve bu üç ismin maç içerisinde pozisyon dönüşümünü sağlayarak üç forvetli bir düzen dahi kurmak mümkün olacak. Bu durumda Niasse de gelebilir mesela, alternatif olarak değerlendirilir. Sen ne düşünüyorsun, Pato Galatasaray'a neler katar?
 
Hasan Yıldırım: Eğer Pato transferi gerçekleşirse; Podolski'nin de geleceği düşünülürse, senin de belirttiğin gibi sağda değerlendirilebilir. Pato santrafor. Ama gerektiğinde sağ ve sol kanatta da oynayabiliyor. Tabi defansif açıdan takım savunmasına çok katkı veren bir futbolcu olmadığı düşünülürse; tam bir kanat gibi değil de, kanat-forvet gibi daha etkili olabilir. Kadromuza baktığımız zaman; Hamza hocanın geçen sezon sık kullandığı 4-2-3-1'de ileride Burak, sol tarafta Podolski, sağda Pato, Burak'ın arkasında Sneijder hücum hattı etkili olabilir. Pato tekrar kendisini ispat etme çabasına girerse, o zaman hücumda formasını giydiği takıma ciddi katkı verebilecek meziyetlere sahip bir futbolcu. Tekniği üst düzey, driplingi etkili, hızlı. Bitiriciliği iyi. Ama çok formda olmadığı ortada. Tabi çok hırslı bir futbolcu olduğunu söylemek de zor. Biraz umursamaz bir tavrı var. Derler ya "dünya yansa umrunda olmaz" denilen cinsten. Ama sahip olduğu yeteneklerle neler yapabileceğini Milan ve Brezilya Milli Takımı formalarıyla daha önce gösterdi. Tekrar eski günlerine dönmek isteyecektir diye tahmin ediyorum. Risk olduğu ortada. Ama daha önce de belirttiğim gibi; eğer mali açıdan bazı şartlar yerine gelirse, her açıdan Pato'dan daha az riskli, mali açıdan da daha uygun ve gelir gelmez takıma katkı verebilecek başka bir futbolcu bulunamazsa, Pato girilebilecek bir risk gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir