3 Temmuz 2015 Cuma

Lukas Podolski Galatasaray'da


Galatasaray için Podolski yılların hayali. 2011-2012 sezonunda başladı bu hayal, Arda Turan'ın ayrılığı sonrasında Podolski için uğraşılmıştı ama o dönem Galatasaray'a gelmek için erkendi. Bir sezon sonra da Arsenal yolunu tuttu zaten. Geçen sezonun devre arasında ise istenildi ama başarılamadı, yabancı kontenjanını boşaltamadı Galatasaray ve yeni bir transfere mecburen gerek duymadı.

Bu 3. adım, Podolski'nin Galatasaray'a transferinde de etkili olan konulardan biri bu. Menajeri açıkladı, Galatasaray 3. kez bu kadar ciddi Podolski'yi isteyince Podolski de bu transfere duygusal bakmış. 

İşin maddi boyutuna ise girmek istemiyorum, 30 yaşında 100'ün üzerinde Almanya Milli Takım formasını giymiş, Bayern, Arsenal ve Inter kariyeri olan (istediği gibi olmasa bile), Arsenal'de kalması durumunda da çok daha fazlasını kazanacak bir isimdi, fedakarlık yaparak geliyor. Galatasaray'a duygusal yaklaşmasının, yakın olduğu Türk kültürünün de etkisi vardır ama Euro 2016 öncesinde Milli Takım'daki yerini garantiye almak, Şampiyonlar Ligi'nde boy göstermek için Podolski'nin Galatasaray'a evet dediğini düşünüyorum. 

Elano gelir akıllara, 2010 Dünya Kupası'nda yerini garantilemek adına Dunga'nın Galatasaray'a git işaretiyle gelmişti. Elano için işler iyi gitmedi, buraya uyum sağlayamadı ama Dünya Kupası kadrosunda da yerini almıştı. Podolski farklı, rahat uyum sağlayabileceği bir ortama geliyor, bildiği insanlar. Köln'de yetişmenin artılarını İstanbul günlerinde yaşayacaktır. Ayrıca bir hedefi var, Milli Takım'da yerini garanti altına almak, Köln günlerinden bu yana düşüşte olan kariyerini yeniden parlatmak, bir anlamda yeniden doğmak adına büyük bir şans Galatasaray.

Kewell'ı seviyoruz ve Kewell'dan bu yana da yeni bir Kewell bulamadığımıza inanıyorum. Kewell'a duygusal bakış açım bir yana, oynadığı her sezon 10 gol barajını zorlayan, hatta geçen bir isimdi. Kewell'dan bu yana iyi bir kanat forvetimiz olmadı. Yasin Öztekin'in yarım sezonda attığı 5 gol var, uzun bir aradan sonra ilk defa kanatlardan böyle bir skor desteği aldık ama Podolski'nin bu anlamda sağlayacağı istikrar daha büyük olacaktır.

Podolski'nin en önemli özelliği bu, kanatta oynamasına rağmen golcü bir isim. En ölü Arsenal sezonlarında bile 10 gol sınırını zorlayan bir isimdi, Galatasaray formasıyla çok daha iyisini yapacağına eminim. Düz mantık bakıyorum, Sneijder'in Yasin Öztekin'i sol tarafına aldığında yarattığı etkiyi hatırlayın. Şimdi Podolski oynayacak, uyum anlamında çok daha yüksek bir seviyeyi görmek mümkün olacak. En azından kalitesi bize bunu anlatıyor.


Kilit açmayı sever, iyi bir çilindirdir. Sadece gol atar üzerinden yürümek yanlış, asist sayısı da bir o kadar iyidir, bu anlamda forveti de hücum hattını da çok iyi besler. Kreatif bir kanat oyuncusu değil belki ama iyi bir kanat forvet, rolünü iyi yapar ve 4-2-3-1 düzeninde aslında tek forvet oynamıyor olursunuz, gol yükünü çekmek anlamında Podolski de rakip ceza sahası içerisinde veya etrafında çok iş bitirir. Galatasaray'ın bu anlamda gol yüzdesi yükselecektir, ayrıca Sneijder'den sonra iyi bir şut ayağımız daha var diyebiliriz.

Bundan sonrasını da görmek gerekiyor, Galatasaray'ın bir sağ kanata da ihtiyacı var. Sağ kanat için gelecek hamle de forvet özellikli bir kanat olursa (ki bence öyle olacak), daha verimli bir Burak Yılmaz bizi bekleyecek. Burak Yılmaz'ın 10 numaraya geçtiği, önünde Umut Bulut, solda Sneijder'in oynadığı dönemi hatırlayın, Burak Yılmaz daha serbest bir rolde çok iyi bir verim göstermişti, şimdi en ileri uçta oynamasına rağmen böyle oynayabilecek, çünkü Podolski gibi bir isim var, o hücumu dolduracak ya da sağ kanata bu özellikte biri alınırsa o da bu döngünün içerisinde olabilir. Sneijder'in de pas opsiyonu böylelikle artacak, o çok eleştirdiğimiz asiste dönüşmeyen gol pozisyonu sorunu da çözüme kavuşabilir.

Uyum sorunu yaşayacağını düşünmüyorum, Türk kültürüne fazlasıyla yakın ve bu insanı iyi bilen bir futbolcu. Köln ve Alman Milli Takım forması dışında belki istenileni veremedi ama Podolski'nin de transferi için bu kadar ısrarcı olmasından yeniden doğuşu aradığını söylemek mümkün. Beklentiyi karşılaması durumunda da yeni Kewell olur, belki de daha ötesi..

Nokta transfer yazı dizimizin ilk ismi de Lukas Podolski olmuştu, 23 Nisan 2015 tarihli yazı. Okumak isteyenler linkle tıklayabilir; http://sportifcumleler.blogspot.com.tr/2015/04/nokta-transfer-1-lucas-podolski.html

3 yorum:

  1. Podolski güzel ama Yasin'e haksızlık olmayacak mı ? Biraz da bizim bulduğumuz, geliştirdiğimiz ve ilerlemeye açık futbolculara fırsat versek daha iyi olmaz mı ? Sağ kanata geçsin diyebiliriz belki ama bu sezon sağda oynadığı maçlarda etkili olamadı. Yasin'in işi kaleye yakın olup gol atmak veya tehlike yaratmak, bu sezonki istatistiği de hiç fena değil. Böyle bir sezon geçirmişken üzerinize Podolski'yi getirseler siz ne hissedersiniz ?

    Eren Evren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksine, gol sayısı sağa geçtiği maçlarda yükseldi, Mersin ve Beşiktaş maçları da ortada ama mesele o değil. Galatasaray kalite yükseltiyor, üç kulvar ve geniş bir kadronun, yüksek kalitenin zararı yok. Yasin aksine daha çok çalışacak, forma için savaşacak. O yapıda bir futbolcu.

      Sil
  2. yazıya katılıyorum,forvet özellikli bir sağ kanatla süper bir hücum hattı olur,selçuk-gökhan inler???- sneijder-podolski-farfan(boateng)???-burak hakkaten üst düzey olur,soru işaretli oyunculara ek olarak sağ bekede maxi parrerianı geleceğini düşünürsek ilk 11 muazzam olur..ayrı bir konu ama bruma kiralanmamalı, kalmalı bu takımda hem rotasyon için hem birşeyler öğreneceği oyuncu sayısı arttığı için...olcan-yekta-tarık 3lüsünün de heyecanla ayrılık haberlerini bekliyorum!!

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir