30 Eylül 2015 Çarşamba

Bugün Günlerden Astana


Üzüldüğüm nokta, Galatasaray'ın sadece 2 sezonda eriyen Avrupa kimliği. Galatasaray'ın Avrupa'da olan saygınlığına, tanınırlığına vurulan damga. Rakibi hafife almamak lazım ama çok da büyütmemek gerekiyor. Son torbada Wolfsburg veya Gladbach gibi takımlar gelseydi daha mı iyiydi. Hepimiz Astana'yı istedik, grupta iddia sahibi olmak adına Astana'dan alınacak 6 puanın öneminin altını çizdik ama Astana deplasmanında belki kazanabilirdik ama kimin hakkıydı sorusuna verilecek cevap Astana oldu.

Suni çim handikap ama bahane değil. Bu maç özelinde çıkması gereken kadro da belli. Orta sahayı Bilal Kısa, Selçuk İnan ve Jose Rodriguez üçlüsü ile kurup hem baskı anlamında +1 yaratmak, hem de bu futbolcuların teknik kapasiteleriyle kısa paslarla topu tutmanız, oyuna hakim olmanız gerekirdi. Bu isimlere bir de Sneijder'i ekliyorum. 

Rakip kaleci müthiş bir isim değil ki yediği 2. golü izledik. Uzaktan şutlar da avantaj ki Bilal Kısa'nın attığı gol ortada. Bunu zorlayabilirdik, rakip yarı sahada kısa toplarla oyuna hakim olmak mümkündü ama formda olan Jose Rodriguez'le başlamadık maça. Bunu da geçtim, 4-2-3-1 devam ediyorsa Jose Rodriguez'i sağa da atabilirdiniz ama bu da olmadı. Bilal Kısa & Selçuk İnan ikilisiyle göstereceğiz direnç belli, Astana karşısında bile tutunamazsınız.

Uzun top fantazisi çok vardı mesela, anlamsız denemeler. İsabet tutturamadığınız gibi o topla buluşacak bir forvetiniz de yok. Ceza sahasında bitirici bir forvetin yokluğunu da hissettik, o ayrı ama top tutan, rakiple boğuşan, top indiren bir forvetiniz yok. Ama biz uzun top denedik ve Jose Rodriguez dışında da uzun toplarda başarı sağlayan bir futbolcu yoktu. O da maçın 2. yarısında girdi zaten, o değişiklik adına da çok bekledik.

İlk yarıda Galatasaray oyuna biraz daha hakimdi ama net pozisyon anlamında çok fazla girişim olmadı. 2. yarıda ise Astana'nın girdiği net pozisyonlar var. İşin koş koş hücumlarına dönmesi bize yaramaz, zemin anlamında da rakip alışkın ve avantaj sahibi. Biz topu tutmak yerine rakibi kovaladık, kontra imkanlarını da ısrarla harcadık. Anlamsız bir Yasin Öztekin ısrarı vardı mesela, çok zorladı ama onu da çok bekledik. O ataklar karşısında da golü yemek kaçınılmazdı ama yenen iki golde de yapılan bireysel hatalar Galatasaray'ın durumunu net bir şekilde yansıttı.

Astana gibi rakipler karşısında bu işin ezberi, ilk golü atarsınız ve o kilit açılır. Sonra skor avantajını elde edersiniz. 1-0'ı bulduğumuz dakika güzeldi ama biz yüklenmek, baskı kurmak yerine geri çekiliyoruz. Atletico Madrid karşısında Hakan Balta'nın orta saha oynadığı gereksiz görüntü, bu maçta 1-0'ın ardından çekilen Galatasaray. Bu kimlik Galatasaray'ın değil, bu takım böyle oynayamaz. Dediğim de o işte, Galatasaray'ın Avrupa kimliği böyle böyle eriyor. Astana bile sizi sallamaz, TT Arena'da Astana'yı izleyeceğiz. Çekinen bir takım olmayacaklar, nedeni de bu maç. Gördüler çünkü.

Bu takımın stoperi Chedjou, sakatlıktan döndüğü gibi 11'e dönmek zorundaydı. Semih Kaya ile görüntü bu, maalesef değişmiyor. Ayrıca Galatasaray savunmasıyla ön plana çıkan, iyi savunan bir takım da değil ki Astana karşısında geri çekiliyor, kapanıyor. Böyle bir takip bile 3-4 tane net pozisyon yakalayabiliyor. Gerçi şu ana kadar oynadığımız her maç böyleydi. Sorunu bitirememek olarak yazdım ama bu maçta anlamsız geri çekilmenin neticesinde öncelik savunma olarak öne çıktı. Yoksa yine bitiremedik, Galatasaray'ın forvetsizliğin ya da Podolski'yi forvet oynatmamanın acı faturasını çekmeye devam edecek.

Haliyle de bugün günlerden Astana oluyor. Şampiyonlar Ligi'nde oynamaları bir yana, kazandıkları bu puan da tarihi. Ayrıca oynadıkları futbol, kaçırdıkları galibiyet derken Kazakistan futbol tarihi açısından önemli bir gündü. Tebrik etmek lazım. Galatasaray'ın sorunu çok ve hiçbir maçta favori değil. En acı olanı da bu..

1 yorum:

  1. astana için önemli 1 puan fakat bence onlar 1 puana sevinmemeli.çünkü çok kötü bir takımdan 1 puan aldılar.galatarasayın içi çürümüş resmen.plan yok proje yok.yıllık maaşlar almış başını gitmiş.çiftlik olmuş adeta.süper ligde de her takım galatasaraya üstünlük sağlıyor aga.astana nın bu kadar etkin olması onların mahareti değil galatasarayın kötü olması.şu astana yı osmanlıspor tokat manyağı yapar aga.çünkü iyi takım olmuşlar.şu galatasaray her rakibi iyi gösterir.çünkü sadece 5 faul yapabilen bir takım bu 90 dakikada.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir