2 Eylül 2015 Çarşamba

Geçen Transfer Günlerinin Ardından

 
Geride kalan transfer dönemini şöyle bir toparlamak gerekirse, Galatasaray'ın gelen giden dengesinde ilk defa artı değerle kapattığı bir transfer dönemi yaşadık. Bonservis olarak 5 milyon avro ödenirken, 11 milyon avro'luk bir bonservis geliri elde edilmiş ve Inter'in ffp'den dolayı Telles'i kiralamak zorunda kaldığı düşünülürse ufukta olan bir 8.5 milyon avro daha var. Bruma'nın da opsiyonunun büyük ihtimalle kullanılacağını düşünüyorum ve yeni sezonda da 16 milyon avro'luk bir gelirle karşı karşıya Galatasaray. 

İşin bu kısmı doğru olan, ffp'nin gölgesi altında doğru işler yapıldı ama eksik kaldı. Daha iyisi olabilirdi ki eleştiri de bu noktada başlıyor. Podolski ve Grosskreutz gibi kaliteli ayaklar çok makul fiyatlara geldi mesela, Jose Rodriguez, Carole ve Denayer gibi genç adımlar da atıldı. Cenk Gönen gibi iyi bir yerli kaleci de makul bir fiyata transfer edildi derken Bilal Kısa, Jem Karacan gibi hamleler eleştirilebilir ama bonservisi olmayan futbolculardı. 

Tüm bunlara rağmen kadro yine de eksik kaldı, o noktada doğru futbol aklı eksikliği öne çıktı. Melo son gün gitti mesela ki Melo'nun her an gitme potansiyeli vardı, yeni kontratına rağmen. Gitti de, son gün Melo'nun yeri dolmadı doğal olarak. Oysa Mbia'dan başlamak üzere bu yaz döneminde öyle makul adımlar vardı ki, değerlendiremedik. Ama o aklı Carole konusunda gösterdik, Telles'in olası transfer ihtimaline karşı ki şu an sol bek düşünmüyoruz. Aynı durum neden Melo için geçerli olmadı, büyük hata.

Galatasaray'ın forvet hamlesi de yapması gerekiyordu ki transferin ilk gününden bu yana teknik heyetinden, yöneticisine kadar herkesin konuştuğu bir konuydu. Gignac'la başladık, Niasse dedik, son günlerde Bendtner gündemi yarattık ama kimseyi alamadık. Niasse gelmesin derken transferin son günü bari Niasse gelseydi modundaydık ama bu transfer de geçekleşmedi. Allah Burak Yılmaz'a sağlık versin, durum bu.

Defans konusunda atılan adımlar doğru oldu ki geçen sezonun en çok eleştirilen bölgesiydi. Sağ bek beklenildi, olmadı ama Grosskreutz hem sağ bek hem kanatlar adına iyi alternatif ve Denayer'i de oraya kaydırmak mümkün. Bu açık geçiştirilebilir. Stoper için ise Denayer'le doğru alternatif yaratıldı, Carole ise o noktada güzel hamle. Onu da sol bekin yanında sol stoper olarak da düşünebilir, yerine göre orta saha bile oynayabilir.

Bu transfer döneminin anahtarı da joker isimler. Kadroda birçok joker var, birçok pozisyonda kullanabileceğiniz isimler mevcut. Bu da artı değer katacaktır. Kadro daralmış görünüyor ama birçok futbolcunun değişik pozisyonlarda oynaması bu açığı giderebilir. Mesela kanatlar için de bir alternatif yaratılmalı diyordum ama Grosskreutz geldi, Sinan Gümüş'ün de kazanılma ihtimali derken bu sorun da çözülebilir.

Diğer bir eleştirim de yıllarca yabancı sınırı diye bağırdıktan sonra sezona sadece 8 yabancıyla girmek. Oysa 18 kişilik kadroda 11 yabancı imkanı var, 14 yabancıya kadar geniş kadroda imkan var ama sadece 8 yabancı oynatacağız. Bu da planlama hatasıdır. Mesela Dzemaili bu şartlarda kadroda kalamaz mıydı, parasını biz öderken böyle bir ismi yollamak. Bence hata.

Genel anlamda ise fena geçmeyen bir transfer dönemi ama içerisinde fazlasıyla iletişim sorunları barındıran. Bu da geçen dönemin kötü geçmiş gibi görünmesine neden oldu, maalesef bunu yaratan da yönetim. Maaş bütçesinin aşağı çekilmesi, şişen kadronun boşaltılması, gelen genç isimler, Podolski ve Grosskreutz gibi kaliteli yabancılarla iyi baktığım bir transfer dönemi..

3 yorum:

  1. ekonomik açıdan en büyük sıkıntı ödenen faiz borcu ve oyuncu maaşlarının düşmemesi.

    türkiyenin futbol ekonomisinde 5 yıla 4 şampiyonluk sığdırmak neredeyse imkansız.saha dışı nedenlerden dolayı.4 yıla 3 şampiyonluk sığdırmak bile mucizeydi.oldu.haliyle bu sezonun tabela açısından sıkıntılı geçeceği malum.

    maaşların reel seviyeleri çekilmesi projesini yapmanın tam zamanıydı.beşiktaş bunu zamanında yaptı.hala o planlamanın getirisini yiyorlar futbol olarak.yani katarlaşmaktan kurtulduklarından kompakt oyuna kavuştular.genç dinamik koşan ve hedefleri olan bir takım yaratıldı.beşiktaş gibi oynayabilen takım halen yok türkiyede.geçen sezonun bursasporu biraz yaklaşmıştı o kadar.

    hedefsizlik var şu anda galatasarayda.oyuncuların maddi hedefi yok.(maaşlar zaten anormal yüksek) manevi hedefte kalmadı 4. yıldızla birlikte.haliylen maçlar hazırlık temposu seviyesinde geçiyor.

    sezon bittiğinde yeni bir proje yapılmalıydı.yapılmadı.bu takımın bu sezon ilk 3 te yer alması oldukça zor.haliyle başarısız olmuş bir kadroda feda revizyon yapmakta çok zor.

    poldi ye bende iyi transfer olarak bakıyordum ama bence bir olcay şahan değil aga.dinamik bir kanat forvet tercih edilmeliydi.

    groos ise izlediğim kadarıyla maçlarda öyle çok dikkat çeken bir oyuncu değil.başarılı bir yardımcı rol oyuncusu.
    denayeri daha izlemedik.

    carole idare eder.

    jose fena değil.

    bilal bende biraz hayal kırıklığı yarattı şimdilik.tecrübeli olmasına rağmen kendini ispatlama telaşıyla oynuyor.hemen bir asist yapayım derdinde.akhisardaki oyununu oynarsa yani gerektiğinde basit gerektiğinde dikine paslar ile o zaman faydalı olur.

    forvet alınmaması inanılır gibi değil.umarım sinan gümüş bu fırsatı iyi değerlendirir.

    şu anki performanslara bakarsak forvet arkasında şu üçlüyü görüyorum.

    sol açık yasin forvet arkası sneijder sağ açık sabri. önlerinde burak yılmaz.

    gross sağbek oynar.jose selçuk un yanında.jose selçuk ikilisi colman selçuk ikilisine benziyor biraz.trabzondaki.

    türkiyede bir kulübün oyuncu maaşlarının kemiksiz 50 milyon avroya dayanması büyük sıkıntı bence.avrupada ilk 10 zengin kulübü çıkarırsak bunun tersi var.yani bonservisler yüksek oyuncu maaşları düşük.

    türkiyeden avrupaya giden oyunculara baktığımızda maaşlarının düşük olmasının etkisi çok.yada orta seviyede olmasının diyelim.waris telles bruma atınç vs .
    trabzon costant tan kurtulamadı.dzemaili nin maaşını galatasaray ödüyor.melo 3 ayda anca gidebildi.oyuncuya verilen maaş bonservise verilenden daha sıkıntılı.

    watford obbi oulare ye 8 milyon avro bayıldı.doğru dürüst oynamamasına rağmen.belçikada 50-100 bin avroya oynuyordur.haliyle çok kolay transfer oluyor.

    YanıtlaSil
  2. Ya dayanamıyorum artık bu ne sefalet bu nasıl bir idare bu taraftarlar bunu hak ediyor mu ne olur cevap veren bir yazı yaz bize bu yönetim ile başarıyı bulmak mümkün mü rezillik bu ya

    YanıtlaSil
  3. tam isabet bir transfer diyecekken; skandal!

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir