25 Ekim 2015 Pazar

16 Yıldır Kazanamamak Kötü de Baskı Olayına İnanmıyorum


Ligde oynadığımız 9 maçın 6'sında geriye düşen taraf olmuşuz. Sürekli geri dönmeye çalışan, oyundan kopmayan ve geri de dönmesini başaran bir Galatasaray. İçerisinde iyi taraflar da olmasına rağmen neden bu takım sürekli geriye düşüyor ve göstermesi gereken reaksiyonu geç gösteriyor. Cevabı da basit aslında, ilk yarılarda uyuyan bir Galatasaray.

16 yıldır kazanamamak kötü ama baskı kavramına inanmıyorum. Galatasaray, baskı altına girmemeli, kendi futbolunu oynamalı. İlk yarıda inanılmaz korkak bir futbol vardı, çıkardığı 11'e ihanet eden bir Galatasaray. İkinci yarıda biraz daha baskı, biraz cesaret, biraz da doğru oyun eklendiğinde geri dönmesini bildi. Belki yine iyi oynamadı ama reaksiyonu doğru gösterdi ve biraz ısırınca önce golü aradı, sonra 1-1'i buldu. 1-1 sonrasında kazanabilirdi de, imkan vardı.

Hamza Hoca'yı bu tip maçlarda aldığı önlemler yüzünden hep eleştirdim. Telles'i sol önde oynatmak, Umut Bulut'dan kanat yaratmak gibi hataları olurdu. Bu sezonda da Atletico maçında Hakan Balta'yı orta sahada izlemiştik ve bu önlemlerin başarıya ulaştığını hiç görmedim. Galatasaray savunamıyor, açık ve net. Önce savunma dediği an hücumu da unutuyor. Fenerbahçe karşısında çıkan 11 beni umutlandırmıştı, Benfica maçında olduğu gibi kendi futbolumuzu oynarız derken mevcut 11'i ile önce savunma dedi ve ilk yarıyı 1-0 geride bitirmek bizim adımıza şanstı.

Fenerbahçe'nin maç boyu en iyi yaptığı şey iyi baskı kurmasıydı. Ba ve Kjaer'e baskı kuralım, iyi oyun kuramıyorlar, orta sahalarında da geriye dönüp top alacak, oyun kuracak isim yok derken o baskıyı Fenerbahçeliler bize kurdu. Geriye paslar, Muslera'nın attığı uzun toplar ve seken topların hepsini Fenerbahçelilerin toplaması. Diego ve Nani ile de hızlı çıkan, pozisyon yaratan Fenerbahçe. Umut Bulut'un 11'de olma nedeni buydu, önce baskı kurması ama varlık göstermedi. Kendisi tehdit de değil ki bu anlamda ilk yarı boşa gitti. 

Tek sorun bu da değil, Galatasaray ligin en iyi pas yapan takımıydı ama ayaklar birbirine dolandı. Bilal Kısa sürekli hata yaptı, Sneijder'in her kilit pas denemesi hataydı derken top tutamadık. Bir de Sneijder'in ilk yarıda yediği dayak ve o sarıların geç gelmesi de Galatasaray'ı oyunun içerisinde tutmadı. Çok top kaptırdık, rakip hızlı geldi derken etkili oldu. 

Chedjou ve Hakan Balta'nın da sarı kartlı olması ikinci yarı öncesinde en büyük handikaptı. Çünkü Galatasaray gol arayacaktı, risk alacaktı ve Markoviç, Nani gibi isimlerle etkili olabileceklerini düşündüm. Bu hızlı hücumları da durdurmanın yolu çoğu zaman kartlık faullerden geçiyordu, görüntü de iyi değil derken tedirgindim ama ikinci yarıda reaksiyon göstermeyi başardık.

Josef de sarı kartı gördükten sonra Sneijder biraz daha rahatladı, sorumluluk aldı. Pas yapmaya çalıştı takım, en önemlisi de hücumu düşündü. Çok fazla pozisyon yaratamadık ama şut denemesi yaptık, hızlı oynamaya çalıştık, rakip yarı sahada kalmayı denedik. Bu da doğru oynamaya yaklaşmaktı. Yine çok top kaybettik, yediğimiz her baskıda Sabri Sarıoğlu, Bilal Kısa, Yasin Öztekin ve Podolski inanılmaz toplar kaybetti, rakip hızlı geldi ama Nani ikinci yarıda düştü, Markoviç hiç etkili olamadı, Van Persie de rakip savunma arasında kayboldu derken önce Diego çıktı, sonra Fernandao girdi ve Fenerbahçe'nin hızlı çıkma imkanı da azaldı, skoru korumak öncelikleri oldu ve onlar da bizim gibi savunamadığından Olcan Adın o kulelerin arasından kafa golünü attı.

Ofsayttan gol yediğimiz ve bariz hataların olduğu bir maç 1-1 bitiyorsa hakem skora etki etmiştir. Çok fazla hakem konuşmam ama böyle maçlarda bu tip hatalar çok etki ediyor. İlk yarıda oynanan korkak futbolun, sahaya çıkan 11'e aykırı oynanan futbolun da üzerine gitmek lazım. İkinci yarıda biraz doğruya yöneldiğinde taşlar zaten yerine oturuyor, baskı falan bu işin hikayesi. Baskıya inanmıyorum, kazanabileceğimiz bir maç olabilirdi. Özellikle de 1-1 sonrası.

Kenara gelmesi gereken isimler de olacak. Yasin Öztekin, Sabri Sarıoğlu ve Bilal Kısa gibi. Umut Bulut'u saymama gerek yok. Perşembe günü Burak Yılmaz, Sinan Gümüş, Jose Rodriguez ve Denayer vakti olduğunu düşünüyorum.

Genel olarak bakarsak, Fenerbahçe deplasmanında kaybetmemek, hafta içerisinde de Benfica maçını kazanmış olmak iyi bir tablodur. Geçen sezon kaybettiğimiz bir deplasmandı ve iyi de bir maç çıkardığımızı söyleyemem. Bu ortamda bir puan felaket değil ama üzücü. Benfica karşısında alınan galibiyet ise çok değerli, Şampiyonlar Ligi'nde mücadele devam edecek. Yarışın içerisindeyiz, üstelik güçlü bir adayız. Lig de ortada, Şampiyonlar Ligi'nde şans var..

3 yorum:

  1. Bence solbek artik Olcan olmali super oynadi

    YanıtlaSil
  2. Bir gol attı diye olcanı 11'e yazacak değiliz..Geldiği günden bu yana o kadar etkisizki değil 1 maç,10 maç süper oynasa olmaz bu iş..Chedjou orta sahadq denenmeli en azından devre arasına kadar,bilalle olmuor...Muslera~sabri~denayer~hakan~carole~chedjou~selçuk~sneijder~ podolski~yasin~burak...kalan 8 maç için ideal görünen 11..sinan gümüşte alternatif sağ kanat için

    YanıtlaSil
  3. kadıköyde baskı hakemler üzerinde vardı aga.

    fener 24 faulle oynamanın (bütün derbilerde özellikle kadıköyde) defansif avantajlarını yaşadı ilk yarı.galatasaraya bu hücum dezavantajı oldu.ne zamanki fener yoruldu ve faul yapamaz duruma geldi.o zaman galatasarayın kalitesi ortaya çıktı.

    fenerin başında hangi teknik adam olursa olsun kadıköyde değişmeyen tek birşey var bence.o da anti futbol oynamak.yıllar evvel cristianın ardaya arkadan çaktırmadan yumruk sallaması nasıl bir taktikse souza nın sneijderi sahada dövmesi benzer bir taktik idi.lugano nun rolünü ise ba almıştı.

    melo da gidince galatasarayda kötü çocuk kalmamıştı.kolay değil bu şartlarda beraberlik çıkarmak.sneijder maç sonunda dayak yedim demiş.

    galatasarayın korner organizasyonu geçen sezondaki bir golle aynı.hatta burada yazmıştım.geçen sezon yasin ile paslaşmıştı sneijder.bu kez selçuk ile paslaşıp ortayı kesti.

    hamza hozayı tebrik ediyorum bu maçta.ilk kez yasin e faturayı kesmedi maç içinde.bu gelecek maçlar için önemli bir kazanç.ben poldiyi çıkarmazdım lakin.sinan bence sadece forvet de oynar.bunu son dakikalardaki pozisyonda da gördük.dripling özelliği yok sinanda.olcan gol attı diye olcan dan solbek yaratmaz umarım hamza hoza.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir