19 Ekim 2015 Pazartesi

Chedjou & Hakan Balta


Bülent Korkmaz & Popescu ikilisini liste dışında bırakarak yazıyorum. Onları listeye dahil ettiğimizde ortaya adaletsiz bir mücadele çıkıyor ki o ikili üzerine değil Galatasaray, Türkiye'ye daha iyi bir stoper ikilisi gelmedi. Farklı ve başarılıydılar. Neticesinde de Galatasaray çok büyük işler yaptı.

Savunma bir bütün aslında, sadece stoperleri değil de kaleci ve bekleri de buna dahil etmek gerekli. Hatta orta sahanın defansif yüzünü de listeye yazarak. Bu açıdan bakınca Song & Tomas çok daha fazlasını başarmış diyorum. Mondragon güven veren bir kaleciydi ama sağ bek Cihan Haspolatlı, sol bek Orhan Ak, ön liberoda ise Conceicao ve Saidou gibi isimlerle oynadılar. Mücadele anlamında hepsi iyi işler yaptı, özellikle Saidou tek başına ölümüne hücum kadrosunun hamallığını yapıyordu ama isim, kalite anlamında çok önde bir futbolcu değildi. Song & Tomas ikilisi de 3 sezon boyunca güvenle, birlikte oynadılar. Onların sorunu arkalarında alternatif olmamasıydı ama diğer artı noktaları da uzun sakatlık dönemleri yaşamadılar. Hep sahadaydılar. Bu anlamda da beni heyecanlandıran bir ikiliydi.

Ujfalusi & Semih Kaya'ya kadar da istikrardan uzaklaştı Galatasaray. Semih Kaya hesapta yoktu aslında, Gökhan Zan ve Servet Çetin gibi isimlerin arasında şans verilmiyordu derken formayı kaptığı gün bir daha bırakmadı ve o sezon Ujfalusi & Semih Kaya ikilisiyle çok başarılı oldu Galatasaray. Kalede Muslera, sağda Eboue, solda Hakan Balta ve ön libero Melo faktörünü de unutmamak lazım. İyi bir takımdı, Ujfalusi çok kaliteli bir stoper ve öğreticiydi, bu da Semih Kaya'nın büyük şansı oldu. Bir sezon daha Ujfalusi ile oynayabilseydi daha çok şey öğrenecekti. O olmadığında eleştirildi, yine de Dany ile Şampiyonlar Ligi çeyrek finaline yürüdüler, sonrasında Chedjou geldi derken Ujfalusi uyumu yakalanamadı.

Geçen sezon gelen şampiyonlukta da en çok eleştirilen taraf takımın savunmasıydı. Muslera başka işler yaptı, çok maç kurtardı. Sabri Sarıoğlu'nu, Telles'i beklerde eleştirdik, Melo eskisi gibi değil dedik, Semih Kaya, Chedjou hepsi eleştirildi derken son haftalarda yine de gol yemedi Galatasaray, şampiyonluğa uzandı ama güvenilir bir savunma hattı yoktu. Chedjou, Semih Kaya gibi isimler de sakatlandı, o arada Hakan Balta çıktı sahneye, iyi toparladı. Koray Günter de çok şans buldu mesela ama yapamadı. Stoper konusunda sürekli bir arayış, değişim yaşandı. Buradan çıkan sonuç da bu. Geçen sezon kimi oynatacağız diye düşünüyorduk ama bu sezon durum çok daha başka.

Chedjou & Hakan Balta ikilisiyle çok doğru bir iş yaptığımızı düşünüyorum. Hakan Balta'nın yükselen formunu, kalitesini sürekli dile getirdim. Chedjou da büyük oynuyor, ülkenin de en iyi stoperi olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda Song & Tomas ikilisinden bu yana ilk defa bir stoper ikilisi beni heyecanlandırıyor. Denayer de var üstelik, sağ bek oynatıyoruz ama çok kaliteli, potansiyelli bir stoper. Bu ikilinin güzelliği de arkalarında olan alternatiften gelmekte, o anlamda da çok güveniyorum. Semih Kaya ise büyük düşüşte, bu düşüşü de onu Galatasaray'dan koparabilir. Çünkü bu ikiliyi geçmek güç.

Tabii bunun yanında Carole'nin, sağ bek oynadığında Denayer'in de hakkını vermek lazım. Bu sefer orta sahanın defansif aksiyonu eksik ama Chedjou & Hakan Balta'nın teknik stoper olmaları, topla çıkabilmeleri gibi şeyler geriden oyun kurmanın, bir orta sahanın geriye gelip top alma gerekliliğini ortadan kaldıran şeyler. Ayrıca gol atan stoperin de değeri çok başka, bu ikilinin duran toplarda gol kozu da mevcut. Şu aşamada bir stoperden beklediğimiz herşeyi Chedjou ve Hakan Balta'nın verdiğini düşünüyorum.

5 yorum:

  1. bence hakan baltayı biraz fazla abartıyorsun aga.

    benim büyük takım stoperinden baktığım ilk özellik hız dır aga.hakan balta da hız yok.kontraatak yapabilen her takım galatasarayın defansını perişan etti ediyor.geçen sezondan bu yana.

    kevin sağ bek chedju-denayer stoperler ve carole solbek.benim ideal 4 lü defansım budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Chedjou çok mu hızlı ya da Semih Kaya hızlı da ne gibi arti getirdi. Mesele hız değil doğru zamanda doğru işi yapmak.

      Sil
    2. hozam avrupada mesele hız dır.özellikle büyük takım stoperlerinde.chedju yavaş değil.vede yetenekli.hakan balta yavaş vede ceza alanında saatli bomba bence.sağ ayağı hiç olmadığından topa sağ ayağıyla her müdahalesi sıkıntı yaratıyor.kaç defa kendi kalesine gol attı bu yüzden.yada kaç defa sağ ayağıyla rakiplere giden paslar sonucu yenilen goller.yani ters kademe olayı hakan baltada yok.

      Sil
  2. geçen sene hamza hoca saraçoğlunda oturmuş düzenle oynadı ve kaybetti.
    tek isteğim maceraya, özel taktiğe, özel önleme girmeden bu maça ideal ve net kadrosu ile çıkması. tabi sakatlık ve ceza gibi durumlar haricinde kimle nasıl oynuyorsa o şekilde oynasın.
    bu maçın şifresi fenerin üzerine gitmek, bol bol hücum etmekten çekinememek ve top çevirmek topa sahip olmaktır. defans yaparsan bizi taraftarla ve bu maçın özel atmosferi altında boğarlar. pererira bu maç için korkacaktır. cesaretle üzerimize geleceğini sanmıyorum. o yüzden çekinecek bir şey yok.
    bu maçtaki belirsizlik Yasin'in durumu aslında. ilk 11 başladığı maçlarda iyi oynayamıyor sonradan girince çok etkili oluyor. hoca iki tyürlü de başşlasa kabülüm ama ortada selçuk-bilal veya selçuk-jose yumuşak kalabilir endişesi de yok değil bende.

    avantajımız tüm defans hattının form düzeyi üst seviyede. muslera da eski havasını buldu gibi. önlerinde selçuk formda.

    muslera
    carole - hakan - chejdou - denayer
    selçuk - bilal
    poldi - şino - jose
    burak

    ben maçın başlama 11'i için sanki uygun gibi. jose'yi biraz daha sağa yakın kullanıp onu sağ iç gibi oynatıp dikine dirplinglerinden, topla katedişlerinden, pas istasyonu ve top saklama kabiliyetinden faydalanabiliriz. ayrıca içe katettiği için de sağda sabri de oynasa denayer de oynasa bekin önünü de açabilir.

    poldi'yi sevdiği yer olan sola çekersek ordan sıfıra inme veya çaprazdan şut imkanı yaratma imkanı da var.

    eğer bu taktik işlemezse bilal-yasin, jose-yasin, poldi-yasi değişiklik imkanı ile maça etki etme imkanı da oluyor.

    rakipte arkaya sızma yapacak oyuncular nani ve volkan. ikisi de sakat gibiler. eğer oynamazlarsa ben fernandao ve van persiyi marke edebileceğimizi düşünüyorum.

    sakin kalıp, hakeme ona buna sinirlenmezsek ve klasik fener balından gelen bir gol yemezsek bu maçı alırız gibime geliyor.

    yeter ki hamza hoca şapkadan tavşan çıkarmasın.

    YanıtlaSil
  3. Son derece vasat bir stoper olan Semih Kaya nın gelişiminin Ujfalusi ye bağlanmasını bir türlü anlayamıyorum. Bir futbolcu G.Saray ve milli takımda F.Terim in ben yarattım egosuyla yaklaşık 4 yıl banko forma giyecek, hiç bir gelişme gösteremeyecek ve biz hala dönüp dolaşıp Semih yorumlarını Ujfalusi üzerinden yapacağız.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir