20 Ekim 2015 Salı

Hücum Oynamak İsteyen, Hücumla Kazanmak İsteyen


Atletico Madrid karşısında alınan mağlubiyet doğaldı ama ekstra önlem düşüncesinin tutmaması ve ilk yarıda atılan havlu neticesinde Galatasaray'ın savunma anlamında ekstra önlemler alarak herhangi bir takıma karşı etkili olamayacağını gördük. Nedeni de basit, savunma anlamında (özellikle orta sahada) ekstra isimler yok, bu önlemler genelde orta saha ve kanatlardan geçer. Bu profilde isimler olmadığından ekstra alınan önlemler yarar sağlamıyor, eldeki hücum silahından da oluyoruz.

Geçen sezonda da yaşadık bunu. İçeride oynanan Bursaspor maçında Volkan Şen'i yavaşlatmak anlamında sol açık Telles, sol bek Hakan Balta'ydı ama Volkan Şen hayatının maçını oynadı. Ya da büyük maçlarda kanatlarda Umut Bulut tercihini sürekli izledik, herhangi bir fayda sağlamadı. Bu sezon Atletico Madrid maçında Hakan Balta'yı orta sahada gördük, olmadı. O profilde isimler yok, Chedjou, Denayer gibi isimleri ortaya çektiğimizde de stoper uyumu sorunu ortaya çıkar ki Chedjou veya Denayer'i bu pozisyonda denemedik bile. Bu yüzden de özellikle içeride oynanan maçta, rakip kim olursa olsun hedefi kazanmak olarak belirliyorsanız kendi bildiğiniz oyunu oynamak en doğrusu.

Hamza Hamzaoğlu 11'i çok erken açıkladı, bunu tartışabiliriz ama hemen hemen beklenen bir 11 olduğundan üzerinde çok durmuyorum. Fatih Terim bunu çok yapardı, bir gün öncesinden 11'i açıklar ve gövde gösterisi yapardı. Hamza Hamzaoğlu'nun yaptığı da biraz buna benzedi ama bence gereksiz bir çıkıştı, maça 1-2 saat kala 11'i öğrenmek daha doğrusuydu ama dediğim gibi çok da üzerinde durulacak bir mevzu değil.

Muslera
Sabri Chedjou H.Balta Carole
Bilal Selçuk
Podolski Sneijder Yasin
Umut

Gençlerbirliği maçının 2. yarısında müthiş hücum performansı sergileyen 11 bu. Yasin Öztekin ve Podolski kanatlarda iyi performans göstermişti ve Sneijder'in de en iyi oynayacağı pozisyon forvetin arkası. Orta sahanın defansif aksiyonu tartışılacak, maalesef Jose Rodriguez tercih edilmiyor. Bana sorsanız Podolski'yi öne atar ve sağ tarafta Jose Rodriguez'i Benfica'nın hızlı kanatlarını durdurma ve orta sahayı destekleme amaçlı oynatırdım. Bunun adı da ekstra önlem olmazdı ama maalesef Hamza Hoca tercih etmiyor. Burak Yılmaz ve Denayer'in de sakatlıktan yeni çıktığını düşünürsek ideale yakın bir 11. Rakip Benfica olmasına rağmen sıfır önlem, tamamen kendi oyununu oynamaya, hücum etmeye ve kazanmaya çalışacak bir takım.

Hücumu iyi oynamak zorundasınız, kazanmanın tek yolu bu. Hızlı bir rakip var, özellikle kanatları çok değerli ki bu orta sahayı da rahat geçerler gibi görünüyor. Sabri Sarıoğlu & Podolski kanadı bu anlamda endişe veriyor. Sabri Sarıoğlu'nun hücum & savunma dengesini doğru ayarlaması gerekecek. Aynı şekilde orta sahanın da ekstra savunma performansı göstermesi. Sneijder'i dahi rakip kovalarken görebiliriz, böyle bir maç.

Galatasaray'ın kazanacağına inanmak istiyorum. Daha önce denemediğimiz formasyon, futbolcu tercihlerini görmemek güzel. Hücum etmek, kazanmayı böyle istemek bir tercihtir, bu tercihin de ne kadar doğru olduğunu oynanan oyun ve sonuç belirleyecek. Buna kumar da diyebilirsiniz ama futbolcu profiline baktığımda da yapabileceğimiz en iyisi buydu. 

Özetle, savunmayı düşünerek hücumu unutan bir Galatasaray var. Savunarak kaybetmektense hücum ederek kaybetmek çok daha doğru. Çünkü Galatasaray savunamıyor..

2 yorum:

  1. 4-2-3-1 de oynasak Podolski 4-3-3 un kanadı gibi oynuyor geriden Sabri pek ileri çıkmayacaktır ama Sabri bu en olmadık zamanda çıkar pahalıya patlar. En azından içeriye Bilal yerine Jose tercihi beklerdim hocamdan ama Bilal dedi bakalım nasıl bir ilk yarı izleyeceğiz.

    Umutla hücum futbolu onu daha cok göz önüne çıkartıyor ve bu neticede daha çok kaçırıyor. Umarım abartmaz kaçırdığı kadar da atar.

    YanıtlaSil
  2. hozam beklediğim 11 buydu.umarım yasin sol açıkta başlar maça.yasin carole snejder uyumunu bozmamak lazım.galatasaray savunma yaparak maç kazanamıyor.haliylen hücum oynamakta fayda var.yada zorunluluk diyelim.kadro hücum oynamaya zorluyor.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir