14 Kasım 2015 Cumartesi

SC Nostalji #45; Ergün Penbe


Lakabı "kemik". Bu lakap kolay kolay sakatlanmayan bir futbolcu olmasından gelir. İdmanlarda veya maçlarda Ergün Penbe ile mücadeleye girdiğinizde kemik sesleri gelirdi ama Türk futbol tarihinin de gördüğü en efendi futbolculardan, en düzgün karakterlerden biridir.

Koca kariyerinde bir kere kırmızı kart görmüştür, o da çift sarıdan, pozisyon icabı yemesi gereken bir kırmızı olduğundan. Hakeme asla itiraz etmeyen, işini yapan, son derece profesyonel bir futbolcuydu ki bunun ödülünü de çok uzun yıllar Galatasaray forması giyerek aldı.

Gençlerbirliği günlerini hatırlamıyorum ama Ergün Penbe'nin tüm Galatasaray kariyerini yaşamış biriyim. Fatih Terim dönemine kadar, kulübün sıradan bir rotasyon futbolcusuydu hatta o dönem çoğu yerli gibi gönderilmesi bile düşünüldü ama Fatih Terim sonrası çok büyük bir futbolcuya dönüştü. Ümit Davala'nın jokerliğinden bahsederiz, birçok pozisyonda oynayabilmesinden. Ergün Penbe de onun sol şubesi gibiydi. Sol bek, sol açık, orta saha, hatta bir maçta stoper dahi oynamışlığı var. 

Hakan Ünsal'ın müthiş bir hücumcu bek olmasında, onun önünde oynayan Ergün Penbe'nin rolü büyüktür. Önünde Ergün Penbe'nin olduğu gören Hakan Ünsal, çok daha fazla hücum denerdi, açık gibi oynardı. Bilirdi ki Ergün Penbe o açığı kapatacak.

Ergün Penbe'nin bu jokerliği de müthiş bir futbol aklının olmasından gelmekte. Hızlı bir futbolcu değildi ama akıllı, kontrollü hareket ederdi. Kontrolün gerektiği maçlarda sol bek Ergün Penbe başlardı ama ben kendisini daha çok orta saha ve sol kanatta izledim. 2004-2005 sezonunda Hagi'nin 4-4-2'sinde Conceicao ile birlikte orta saha ikilisiydi. 

Bir sonraki sezon Gerets'le gelen şampiyonlukta ise daha çok sol bek oynadı, özellikle de nefes kesen o son maçlarda. Ki bunları 33-34 yaşlarında yaptı, futbol olarak gerilemesini beklediğimiz dönemlerde. Birçok önemli isim, hatta Ergün Penbe'den daha önemli isimler çok daha erken Galatasaray'dan ayrıldı ama Ergün Penbe'nin farkı hepsinden daha uzun bir Galatasaray kariyerinin olması.


Son derece soğukkanlı bir isimdi, Arsenal karşısında attığı ilk penaltıyı düşünün. Herkesin nefes alamadığı o dakika, son derece rahat topun başına geldi ve o ilk penaltı büyük bir özgüven sağladı. Sakinlik aradığımız her dakika da Ergün Penbe'ye ihtiyaç duyduk ve o da bunun karşılığını verdi. 

Kazanılan Uefa ve Süper Kupa'da, Avrupa'da Galatasaray'ın söz sahibi olduğu dönemde ve ligde gelen o şampiyonluklarda payı büyüktür. Sakinliği, kritik zamanlarda sahne alması ve attığı goller, yaptığı asistler, hangi pozisyonda ihtiyaç duyulursa katkı vermesi, efendiliği ve karakteriyle unutulmaz bir isim. Herkesin Avrupa denediği o zamanda gitmedi, kulübüyle sözleşme yeniledi. Yoksa onun da talipleri vardı ama o Galatasaray'da mücadelesine devam etti ve unutulmazlar arasında yer aldı. Futbolu da Galatasaray'da bırakmasını isterdim..

2 yorum:

  1. Yiğidin hakkı yiğide sonunda verildi.. Ergün hoca bundan sonra teknik adamlık karşyerinde de çok iyi yerlere gelicektir yeter ki o fırsatı bulsun.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir