28 Aralık 2015 Pazartesi

Gündem Ara Transfer #10; Van Der Wiel

Gerçekleşme ihtimali zor görünüyor ama Galatasaray'ın en büyük sağ bek hayali de Van Der Wiel. Fırat Demirtaş bizlere sadece Van Der Wiel'i anlatmadı, sağ bek tanımını da yaptı..


Senin çok sevdiğin, beğendiğin futbolcuların başında gelen bir isim. Bu sevgi ve beğeni nereden gelir, Galatasaray'a yakıştırma sebeplerin neler?

Fırat Demirtaş: Van der Wiel PSG'e ilk geldiği zamanlar onu pek de beğenen biri değildim, hatta PSG Şampiyonlar Ligi'ni kazanmak istiyorsa, Serge Aurier gibi daha tempolu bir beke sahip olması gerektiğini savunuyordum. Serge Aurier geldikden sonra Van der Wiel'in forma bulamayacağını düşünüyordum ama sezonun çoğunda Van der Wiel forma buldu ve gerek alanını iyi savunması, gerek ilk toplara basması ile beğenimi kazandı.

Laurent Blanc, Marquinhos'un performasından çok memnun olmasına rağmen David Luiz'in varlığı nedeniyle Marquinhos'u stoperde kullanamadı. Bundan dolayı ona zaman zaman sağ bekte görev vermeye başladı. Marquinhos ve Serge Aurier gibi geleceği olan futbolcuların varlığından dolayı Van Der Wiel'in sözleşmesini uzatmayacaklarını düşündüğüm için Galatasaray'a yakıştırmaya başladım. Bu yakıştırmam yüzünden çok sevdiğim bir futbolcu olarak yansımış olabilir. Van der Wiel ile belki Şampiyonlar Ligi'ni kazanamazsın ama Avrupa Ligi'ni ve Süper Ligi kazanabilirsin. işte bu yüzden benim için değerli bir futbolcu.

Sezon sonunda sözleşmesi biten bir isim. PSG, kendisini takımda tutmayı düşünmüyor mu yoksa Van Der Wiel'in kafasında daha fazla oynamak mı var?

Fırat Demirtaş: Ellerinde Serge Aurier gibi belki de dünyanın en iyi sağ beki var. Marquinhos gibi bu bölgede kullanabilecekleri çok değerli bir stoper var. Bir de kullanmadıkları için kiralık verdikleri Sabaly gibi Ligue 1 standartlarında iyi bir bekleri var. Bu üç isme rağmen uzatma istekleri vardi ama Van der Wiel'in menajeri Mino Raiola PSG'de kalmasını istemediği için senelik 3 milyon euro brüt kazanan Van der Wiel için PSG'den 5 milyon euro brüt ücret talep edince ipler koptu ve PSG bu isteğinden vazgeçti.

5 milyon avro istemesinin nedenini sadece takımdan ayrılmak istemesinden dolayı söylendiğini üstüne basarak hatırlatmak isterim. Menajeri 5 milyon istemiş, biz bu parayı veremeyiz diye düşünenler olabilir ama % 43 varan kazanç vergisi, yaşam vergisi, ev vergisi derken Fransa'da kazanılan 5 milyon'dan cebine ancak 2-2.5 milyon girer.

Sözleşme yenilemeyecekleri kesin olmasına rağmen 7 maçta da ilk 11 oynattılar. Van der Wiel'in bu maçlarda 2 asist yapmasının yanında iyi de performans gösterdiğini söyleyelim.

Galatasaray'a sağlayacağı katkı ne ölçüde olabilir, yaratacağı fark ne olur?

Fırat Demirtaş: Van der Wiel her Hollandalı gibi pas oyuna çok yatkın bir futbolcu. PSG'de bulunduğu 3.5 sezonda başarılı pas ortalaması % 82'den asagı hiç düşmedi. Bizim sağ beklerin hiç biri pas oyununa yatkın degil ve bu Van der Wiel'in artılarından bir tanesi. Sabri yaşından dolayı fizik olarak düşmeye başladı ve konta ataklarda çabuk dağılmaya başladı. Van der Wiel fizik olarak güçlü bir futbolcu, vücudunu koyup rakibi durdurabilir. Pozisyon almayı ve alanı kapatmayı belki de ülkemizdeki bütün sağ beklerden daha iyi yapabilir. Taktik disipline çok sadık bir futbolcu olduğu için takıma en büyük katkısı bu taktik disiplini olacaktır.

Özellikleri itibariyle nasıl bir futbolcu, iyi veya kötü yanlarını değerlendirince nasıl bir sağ bek ortaya çıkıyor?

Fırat Demirtaş: İyi bir bekin görev tanımında % 65 savunma % 35 hücum vardır. Tek taraflı bir bekin modern futbolda yeri yok. Van der Wiel de bu yüzde aralıklarına yakın bir bek. Hücümcu veya savunmacı diye ayırt edilecek bir bek değil. Fizik olarak güçlü ama senede 2-3 defa çok ciddi olmasalar da sakatlıklar yaşayabilen bir futbolcu. Senede ligde 25 maç oynayacak diye planlamak lazım. Yukarıda söylediğim gibi çok tempolu bir bek değil ama bizim lig standartında bu eksikliği çok da belli olmaz. Çabuk ve süratli bir bek olduğundan arkasına atılan kısa ve uzun toplarda sorun yaşamaz. Tek opsiyonu arka direğe orta yapmakmış gibi genelde ortalarını hep arka direğe doğru yapar. Bu özeliğinden dolayı Podolski'ye çok gol attırabilir. En çok kendini belli edeceği kötü yani ise şutları çok kötü olmasına rağmen şut atma isteği. Bizim taraftar kötü şut atan futbolcuya çok takar, buna dikkat etmesi gerek.

1 yorum:

  1. bence hedefleri daha bitmemiş olanlara yönelmek lazım.yani galatasaraya geldikten sonra psg ye barcayı hedeflemeli oyuncu.bu şekilde motive edebilirsin.ama psg den galatasaya gelmek oyuncuyu çok fazla düşürür.beşiktaş bunu yaptı son 3 yılda.hep çıkış arayan oyunculara yöneldiler.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir