24 Aralık 2015 Perşembe

Gündem Ara Transfer #4; Mevlüt Erdinç

Yabancı kontenjanı devam ediyor olsaydı, çok daha sık şekilde anacağımız, hatta transferini garanti gördüğümüz bir isim olabilirdi ama bu ortamda taraftarın da tavrı net. Yine de Grosskreutz'un Hannover 96'ya transferi gündemdeyken takası konuşuluyor. Biz de Mevlüt Erdinç'i en iyi tanıyan isme gittik, Fırat Demirtaş'a sorduk.


Bugün tüm Galatasaraylıların soğuk baktığı bir isim Mevlüt Erdinç. Bu konuda sen ne düşünüyorsun, Mevlüt Erdinç'i bu kadar değersiz kılan ne olabilir?

Fırat Demirtaş: Mevlüt'ü bu kadar değersiz kılan iki şey var. Birincisi, yeni yabancı kuralının gelmesi. Bu serbestik gelmemiş olsaydı pasaport avantajı ile şu an bütün takımlar Mevlüt'ü almak için birbirleri ile yarışıyordu. İkincisi de Burak Yılmaz ve Umut Bulut'un çok kötü bir sezon geçirdiği için forvet beklentimizi çok yükseğe çekmemiz. Hepimiz bugünlerde Hakan Sükür gibi top tutan, Elmander gibi ortasahalaşan, Jardel gibi son vurusu olan bir isim hayal ettiğimizden Mevlüt Erdinç gibi savruk, son vuruşları kötü olan birinin Galatasaray'a gelmesini istemiyoruz.

Mevlüt, Burak ve Umut gibi hedef santrafor değil. Üçü de gerektiğinde kanat oynayabilen, top tutan değil de önlerine top isteyen futbolcular. Aynı tarz üç formsuz futbolcuyu bir arada getirmek çok da mantıklı bir iş olmaz. Bir ya da ikisini satıp, hedef santrafor aldıktan sonra Ligue 1'de 250 maça çıkmış ve 82 gol atmış birinin ismine bakmaksızın onay verebilirim.

Aslında bir dönem PSG'e kadar yükseldi, gençlik yıllarında potansiyelinden bahsediyorduk ama bir üst seviyeye adım atsa bile düşüşü çabuk oldu. Bunun nedenleri sence neler?

Fırat Demirtaş: Jérémy Ménez, Loïc Rémy ve Yoan Gouffran'lı jenerasyon ümit milli takım başarısız sonuçlar aldığında Fransa'nın ellinden kaçırdığı forvetler arasında sayılacak kadar ümit veren bir isimdi. Sochaux'da 3 sezon 10 gol barajını aşıp PSG'ye gittiği gün ise kariyer zirvesiydi. İlk sezonunda Hoarau'yla beraber takımın en etkili ismiydi ve PSG'nin ligi dördüncü bitirmesinde büyük pay sahibiydi. Sonrasında PSG'yi Araplar aldığında ise kariyeri inişe geçmeye başladı. Şöhretli futbolcular gelmeye başlaması ile takımda istenmeyen futbolcu oldu.

Aslında Rennes de Mevlüt Erdinç'in yanlış seçimiydi. Onlarda da hedef santrafor yoktu ama Rennes'de hedef santrafor olarak iyi işler yaptı. Saint-Étienne forması giyerken ise sezonlara çok iyi başlamasına rağmen gol kaçırdıkça demoralize olmaya başladı ve dağıldı gitti. Her Türk forvetin olduğu gibi Mevlüt'ün en büyük dezavantajı, havasını kaybettiğinde sıçrama yapacak kadar güçlü bir karaktere sahip olmaması.

Galatasaray'a transfer edilse beklentileri karşılar mı ve bu transferi sen nasıl değerlendirirsin?

Fırat Demirtaş: Daha önce bahsettiğim gibi bizim beklentimiz çok yüksek ve bunları karşılaması pek mümkün değil ama transferi gerçekleştirdik diyelim, ondan nasıl faydalanabileceğimize bir bakalım. Umut Bulut'un ilk kiralandığı zaman gibi senede 10 gol atan gerektiğinde yedek bırakabileceğin, fiziğini iyi kullanan bir isim. Rakip savunmalar ile mücadele edecek bir isim kalıbı içinde değerlendirirsek faydalı bir transfer olabilir. En iyi sezonundaki Umut ile Mevlüt'ü kıyaslayacak olursak, Mevlüt daha kısa olmasına rağmen Umut'dan çok daha iyi hava hakimiyeti var, Umut'dan fiziğini daha iyi kullanır, Umut kadar koşamaz ama Umut'dan daha iyi rakiple mücadele eder ve onları oyalar.

Bir de Mevlüt çok iyi bir Galatasaraylı. Galatasaray maçları izlemek için kendine fırsatlar yaratabilen bir futbolcu. Tarafatarı olduğu kulüpte futbol oynayacak olması performansını daha yukarıya çekebilir.

Mevlüt Erdinç'in Hannover performansını takip edebildin mi, sence doğru bir tercih miydi?

Fırat Demirtaş: Bir notu hatırlatmak isterim. Dört defa para verilerek transfer edilen Mevlüt'den başka Türk futbolcuyu yoktur. Toplamda 23 milyon bonservis bedeli verilmiş bir futbolcu. Bu da Arda Turan'dan sonra en fazla para verilen Türk olduğunu gösterir.

Almanya Ligi'ni çok fazla takip eden biri değilim ama denk geldiğinde maçlarına bakmaya çalışıyorum. Hannover'de şu an kariyerinin en kötü futbolunu oynuyor ve son vuruş sıkıntısı biraz daha ortaya çıktı. Almanya Ligi'nden Fransa'ya gelenler çok başarılı olurken, Fransa Ligi'nden Almanya'ya gidenler o kadar başarılı olamıyor. Bunu bildiğim için Mevlüt Erdinç'in şuan ki durumu benim için çok sürpriz olmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir