24 Aralık 2015 Perşembe

Gündem Ara Transfer #5; Mathieu Debuchy

Sağ bek sıkıntısı var, Eboue sonrasında bu bariz şekilde belli. Öyle ki, Eboue'nin son sezonunu da bu soruna dahil etmek mümkün. O pozisyon için büyük paralar harcandı, bir çok isim izledik ama daima Sabri Sarıoğlu forma giydi. Bu da büyük bir sorundu, büyümeye devam eden. Neyse ki Mustafa Denizli'nin sağ bek planı var ve bu konuda bir adım atılacak. Mathieu Debuchy'nin de adı Galatasaray'la anılan, basında yer alan isimlerdendi ve Mehmet Köksal (SirArsenalist) ile bu konuyu değerlendirdik.


Debuchy'nin Arsenal'deki son zamanları ile başlayalım. Nasıl bir sezon geçiriyor ki transferi konuşulabiliyor?

Mehmet Köksal: Debuchy, iki sene önce Arsenal'e geldiğinde Wenger onun için Newcastle'la 15 milyon euro ödemişti. O zaman için 28-29 yaşlarında bir beke göre gerçekten yüksek bir miktardı. Buna bide Wenger gibi bir teknik adamın yaptığı transferleri amiyane bir tabirle ince eleyip sık dokuyarak yaptığını düşünürsek onun değerini daha rahat kavrayabiliriz. Transfer olduğu zaman onun mevkisinde oynayabilecek sadece iki tane genç oyuncu olduğu için ilk 11'e direk girmesi bekleniyordu. Zaten öyle de oldu ve 4-5 maç onu ilk 11'de gördük. Ligin 4. maçında Manchester City karşısında yaşadığı sakatlıktan ligin ilk yarısının sonunda dönebildi. Ama bu seferde omzundan, ardından uyluğundan yaşadığı sakatlıklar ile Arsenal'de ki ilk sezonunda ligde sadece 10 maç yapabildi. Bu sezon ise, Bellerin geçen sezon yaptığı çıkış ve etkili performansı ile onu yedek kulübesine hapsetti. Arsenal'de aradığını bulamadığını söylemelim. Uzun lafın kısası Debuchy oynamak istiyorsa ayrılmak zorunda.

En son iyi sağ bekimiz Eboue olmuştu ve Eboue öncesine döndüğümüzde de büyük bir boşluk var. Zor olduğunu biliyorum ama Debuchy transferi gerçekleşse Galatasaray'da yaratabileceği fark nasıl olur?

Mehmet Köksal: Bek sorunu sadece Galatasaray ile alakalı bir durum değil, ülke olarak futbolcu yetiştirme babında gerçekten sıkıntı çektiğimiz bir pozisyon. Eboue ilk geldiğinde çeşitli mevkilerde denense de beke geçtiği zaman Türkiye bir bek nasıl olunur öğrenme şansı yakalamıştı. Debuchy'i kısaca tanıtmam gerekirse hatasız oynayan bir oyuncu. Gerek girdiği kademelerde gerekse top ayağındayken onun hata yaptığını göremezsiniz. Bu açıdan Eboue'den bir gömlek üst bir oyuncu olduğu düşünüyorum. Geldiği takdirde ligin açık ara en iyi beki olacağını ve taraftarların uzun bir aradan sonra ideal bir bek izleyeceklerini düşünüyorum.

Nasıl bir futbolcu peki, iyi ve kötü yanlarıyla ele aldığımızda nasıl bir futbolcudan bahsetmiş oluyoruz?

Mehmet Köksal: Fransız oyuncu, bir sağ bekte bulunması gereken tüm özeliklere sahip. Öncelikli olarak savunma yönünün hücum yönünden çok daha üstün olduğunu söylemeliyim. Tabi bunu hücum yönü zayıf olarak algılamak doğru olmayacaktır.Yani hücum yönü ne çok iyidir ne de çok kötü, bir beke göre ideal olduğunu söyleyebiliriz. Kademelerde hata yapmayan, ikili mücadelelerde ve kafa toplarında oldukça başarılı bir oyuncu. Bununla birlikte zamanlaması ve karar verme kabiliyeti de onu üstün kılan diğer özelliklerden. Bana göre en önemli özelliği ise şüphesiz zekası, her izlediğinizde bunu net bir şekilde anlayabiliyorsunuz. Debuchy, gerçekten futbolu aklıyla oynayan oyunculardan. Zayıf yönü olarak ise hızını sayabiliriz. Bir beke göre biraz yavaş bir futbolcu olmasına rağmen bu açığını da aklıyla kapatmasını iyi biliyor. Ama şunu da eklemeliyim, bu anlattığım Debuchy, ideal performansını sergilediği zamanlar için geçerli. Ama şuanda hatta 2 senedir bu Debuchy'i göremediğimizi belirtmeliyim.

Peki bu transferin şartları ne olabilir, kiralık gibi bir ihtimal konuşulabilir mi Galatasaray için?

Mehmet Köksal: İki sene önce 15 milyon euroya transfer yapmış, performans olarak olmasa da oynadığı takım itibariyle kariyerinin zirvesinde olan bir futbolcu için gelmesine imkansız gözüyle bakıyorum. Ayrıca eğer Wenger, Debuchy'i satarsa elinde tek bek alternatifi Bellerin kalıyor(Chambers diyenler olacaktır, bunun için Wenger'in onu sağ bek olarak değil de stoper olarak düşündüğünü söylemeliyim). Bu transferin zorluğuna Wenger'in bakış açısı ile bakarsak daha net bir şekilde anlayabiliriz. Transfer yaparken belki de en çok araştıran menajerlerden biri olan Wenger'in, Debuchy'i satmak için yeni bir bek alması gerekiyor ve şu aşamada yeni bir bek alması ise zor gibi duruyor. Arsenal açısından bakarsak, elinizde transfer için genç bir bek varken yeni genç bir bek almanız mantıksız olacaktır, tecrübeli bir bek almanız gerekir. Dolayısıyla ara transfer döneminde tecrübeli bekinizle yolları ayırıp yeni bir bek almanız ne kadar mantıklı olabilir? Diğer bir yandan bu transferin oluşması tek bir şartla gerçekleşebilir. Debuchy bildiğiniz üzere Fransa milli takımının as sağ beki. Şuanda forması biraz sallantıda, eğer ülkesindeki şampiyonaya katılmak istiyorsa oynamak zorunda, Bellerin'in kesmesi şu aşamada imkansız olduğu için oynamak istiyorsa ayrılmak zorunda. Eğer derse ki ben ayrılmak istiyorum o zaman işler değişir. Böyle bir oyuncunun Arsenal gibi bir takımdan forma için savaşmadan ayrılması zor gözüküyor. Bu da bize kiralık alternatifini doğuruyor. Dolayısıyla gel 6 ay bizde oyna Avrupa Kupası var, yerin garanti, ülkendeki şampiyonaya gider seneye de takımına dönersin şeklinde kiralık olarak şartlar zorlanabilir diye düşünüyorum.

1 yorum:

  1. 15 milyon avro verilen bir oyuncuyu ucuza getirmek imkansız.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir