25 Aralık 2015 Cuma

Gündem Ara Transfer #6; Eren Derdiyok

Donk'un avantajı sözleşmesinin sezon sonu bitecek olmasından kaynaklı, bu anlamda Eren Derdiyok'u transfer etmek imkansıza yakın, hele ki ara transferde kimse bırakmaz böyle bir futbolcuyu. Biz yine de yazmak istedik, belki ileride tekrar gündeme alırız. Cumhuriyet Spor editörü ve Futbolextra yazarı Egemen Yıldırım bizlere Eren Derdiyok'u anlattı.


Kariyerli bir isim, gerek kulüp gerekse Milli Takım itibariyle. Onu da buraya taşıyan unsur sakatlıkları oldu ama istikrarı yakaladığında kalitesini ortaya koydu. Eren Derdiyok sence nasıl bir futbolcu?

Egemen Yıldırım: Eren Derdiyok, altyapı eğitimini alıp A takıma kadar yükseldiği Basel'de de, Almanya'da oynadığı dönemde de hiçbir zaman büyük golcü sıfatını almadı ama hiçbir zaman da standartının altına düşmedi. Bu yüzden de oynadığı takımlarda her zaman kadroda yer alması istenen isim oldu. En kötüsü olarak as forvetin ciddi alternatifi olarak planlarda yer aldı.

Onun Türkiye'de bu kadar çok gündemde olmasının bana kalırsa başlıca nedeni, tıpkı Gekas gibi golcülük özelliğinin Türkiye'deki birçok forvete göre kalite bazında yüksek olması. Savunma oyuncularına fiziği ile birlikte tekniği ile de üstünlük kurabilen bir isim. En büyük dezavantajı ve belki de elit seviyeye yükselememesinin en büyük sebebi de yaşadığı ağır sakatlıklar. Hatta Kasımpaşa gelişinde de, şu anki performansını izlememize engel olan çapraz bağ sakatlığı yaşadı.

Galatasaray'ın mevcut kadrosu bazında bakarsak Eren ilk 11'e ismini Burak ve Umut'tan önce yazdırabilecek form durumuna sahip. Teknik olarak da Burak ve Umut'tan daha üstün meziyetlere sahip. Transferi gerçekleşirse, Burak Yılmaz'ın Galatasaray'daki ilk sezonundaki sıçramayı, Podolski ve Sneijder desteği ile yapabilir. Bu potansiyel onda fazlasıyla var.

Bu transferin ihtimali zor, Kasımpaşa özellikle de ara transferde bu topa girmez. Donk'un avantajı sözleşmesinin bitecek olması ama öyle bir durum da yok. Yine de şartlar zorlanabilir mi?

Egemen Yıldırım: Galatasaray'ın mali yapısı, Eren Derdiyok'u özellikle devre arasında zorlamasına çok büyük engel. Muhtemelen de zorlanmayacaktır. Zorlansa bile Rıza hoca Eren'i bırakmaz, bunu da bizzat kendi ağzından birkaç kez duyduk. Sezon sonu için düşünülme konusu gündeme gelirse, Umut Bulut'un fahiş maaşından kurtulmak kaydıyla Eren'in kadroya dahil edilmesi net olarak iyi hamle olur. Sağlıklı ve formda bir Eren Derdiyok, Umut Bulut'tan çok daha başarılı bir isim olur.

Eren Derdiyok gibi bir isim Galatasaray'ın ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılardı?

Egemen Yıldırım: Yukarıda bir kısmını cevapladım ama detaya girersem eğer, Galatasaray'ın mevcut kadrosunun daha iyi işlemesini sağlayabilecek özelliklerde Eren. Sırtı dönük oynayabilen, top saklayabilen, çevresindeki kanat forvetlere ve 10 numaraya pozisyon yaratabilen ve hava hakimiyeti yüksek bir isim. Galatasaray kadrosuna katılması halinde Yasin ve Podolski'de bariz bir yükseliş olacaktır hem performans hem de rakam bazında. Burak Yılmaz'ın sağlığına kavuşmasının ardından forma rekabeti yaratıp, mevkidaşlarının da performansının artmasına yardımcı olacaktır. Galatasaray'ın tek forvetli düzende oynadığı düşünülürse onun varlığı en çok Burak'a yarar. Çünkü takımın birinci forveti Burak ve Umut onun formasını rahatsız edebilecek performansı sergileyemiyor. Eren'in şu formu Burak'ın tabiri caizse aklına başına getirecektir.

Bu futbolcuyu nasıl bir gelecek bekler, Kasımpaşa kariyeri o kadar uzun sürmeyecek gibi. Sence ufukta nasıl bir kariyer var?

Egemen Yıldırım: Eren'in Kasımpaşa kariyeri uzun sürmezse önünde 2 seçenek olur bana göre. Birincisi ya 4 büyüklere giderek rotasyon oyuncusu olur ya da yeniden Avrupa'ya dönerek daha orta seviye bir takımda as forvet olur. Tabi bu kriterler şu anki performansını devam ettirmesine bağlı. Eğer amacı futbol oynamaksa Eren'in Avrupa'da daha fazla şansa sahip olur. 3 büyükler Avrupa hedefleri ve şampiyonluk iddiaları olduğundan Eren'e bel bağlayarak onu as forvet olarak düşünmezler. EURO 2016 bu noktada onun kariyerinin en önemli dönemi olacaktır. Sergileyeceği performans, az önce saydığım kriterlerinin oluşmasını bu yaz sonunda sağlayabilir. Galatasaray bazında bakacak olursak da mevcut Eren Derdiyok, Umut Bulut'un bir an önce gözden çıkarılarak yerine alınması gereken isimdir benim gözümde.

1 yorum:

  1. hiç düşünmeden alınabilir.harika bir oyuncu kesinlikle.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir