30 Ocak 2016 Cumartesi

Çin Önemli Bir Pazar ve Dünya'nın Dengesini Bozdular


Trabzonspor'da Muharrem Usta başkanlığa seçileli çok fazla bir zaman olmadı ama ara transfer döneminde yaptıklarıyla tasarruf yolunda büyük işler çıkarıyor. Muhammet Demir ve Güray Vural'ın transferlerini maddi anlamda bir başarı olarak gördüğümü hep söylemiştim. Buna Mbia'nın satışını, Bosingwa'nın geri dönüşünü (geri dönüş şartlarına bakarsanız olayın aslında bir başarı olduğunu görebilirsiniz) de ekleyebilirim ama asıl olay futbolcu maaşlarında yaptığı tasarruf. 55 milyon tl'lik bir başarıdan bahsediyoruz, üstelik ara transfer döneminde. Tasarruf, feda veya ffp ayarı, ne dersek artık. Çok doğru adımlar atıyorlar.

Galatasaray cephesine baktığımızda ise sezon başında maaş bütçesinde yaşanan bir düşüş vardı, hatta transferde artıyı da gördük (Telles ve Bruma kiralanmasına rağmen) ama kadro zayıfladı, takımla alakası olmayan isimler yine alakasız paralar kazanabiliyor. Devre arası döneme baktığımızda ise Burak Yılmaz'a talip çıkıyor ama satılmıyor, Donk transferinde Umut Bulut takası kabul edilmiyor ve ffp ayarını da transfer yapmayarak kapatabileceklerini zannediyorlar. Maaş indirimi konusunda ise böyle bir yola girmeyeceğiz deniliyor. İnanın aklım almıyor, ffp diye çığlık atılan şu günlerde ffp yolunda adım atmamak ve çareyi başka yollarda aramak. Galatasaray taraftarının sınandığını düşünüyorum, bu büyük bir sabır testi.

Asıl konuya gelirsek, Podolski için Çin'den teklif gelmiş ve Podolski'ye 3 yıllık sözleşmeden, yıllık 9 milyon avro öneriliyor. Galatasaray'da ise yıllık 3 milyon avro kazanıyor. Bu ücretten yola çıkarsak bonservis ücretinin de 12-15 milyon avro aralığında olduğunu söyleyebilirim ama şu dönemde gerçekleşebilecek bir transfer değil. Podolski'nin Galatasaray'a gelme nedeni de daha çok Milli Takım, fazla süre almak. Euro 2016 öncesinde de gözden uzaklaşmaz ama Galatasaray'ın böyle iyi teklifler karşısında herhangi bir futbolcusunu satmıyorum deme lüksü olmadığını düşünüyorum.

Çin önemli bir pazar ve bu ara transfer döneminde de Dünya'nın dengesini bozdular. Çin'in 2. Lig takımları bile büyük paralara çok büyük isimleri kadrosuna katıyor ve bu trende bizlerin de katılması zorunlu. Yerliler yanaşmıyor ama bazı yabancı futbolcularımız için bu olabilir, özellikle de yaz döneminde. Bonservis kazanmak, maaş ücretini indirmek ve takıma maliyetsiz, genç isimler katmak gerekiyor. Ya da şimdiden harekete geçip, yeni sezon için bonservisi olmayan bazı isimlerle anlaşmak. Tabii bunların hepsi futbol aklıyla olacak iş. Tekrar yazıyorum, Galatasaray'da futbolu profesyonellerin yönetmesi şart..

2 yorum:

  1. ne desen boş hafız.bu işlerde başka numaralar dönüyor.kimsenin kulübü falan düşündüğü yok.kendi reklamını yapmak (iyi kötü farketmez)vede cebellezi ile malı götürmek.herşeyi biliyorlar aslında.ama çalıp çırpmadığın zaman birilerinin(yönetici manager) cepleri dolmuyor.

    YanıtlaSil
  2. futbolda kadro mühendisliği olayını incelersek uzun vadeli planlamanın en fazla 5 yıl olduğunu görüyoruz.avrupada önde gelen birkaç takıma baktım.5 yıl önceki kadrolarına ve şimdikilere.yüzde 90 oranında kadrolar değişmiş takımlarda.çelsisinden a.madridine bayern münihinden real madridine kadar.

    misal 2011 martında oynanan bir cl maçı.inter bayern münih
    http://www.transfermarkt.de/spielbericht/index/spielbericht/1083672

    interin ilk 11 nin tamamı şimdilerde yok.

    bayern münihte ise.7 oyuncu yok ilk 11 den şu anda.robben ribery bu sezon forma giymiyorlar neredeyse.onlarda değişmiş sayılır.sadece muller ve lahm kalmış.

    bu durum çoğu avrupa takımında benzer.sadece barcalona da değişim yüzde 60 larda.

    yani futbolda günümüzde uzun vadeli plan 5 yıl en fazla.o da iyi planlarsan.galatasaray 2011 de bir planlama yaptı terimle.bu planlamanın kalitesi bence en fazla 3 yıl idi.lakin bunu farkedemediler.

    bide şöyle bir yanlış var.biz gelecek 10 yılın planını yapıyoruz.böyle bişey yok hafız.işte 18 yaşında 20 yaşında oyuncu alacağız 10 yıl oynayacak.böyle bişey yok.kadro değişimi 5 yıldır ve her yıl yeni taşlar eklenir kadroya.yani 5 yıl sonra ful hepsi değişmez.ama 5 yıl sonra 5 yıl önceki kadronun yüzde 90 ı olmaz.2011 de arda nın gittiği a.madrid kadrosu ile şu anki kadro farklı.yeni isimler ve yeni dinamikler ekleniyor.biz daha hızlı eskittiğimiz için maalesef bu değişimler 1-2 yılda oluyor.yap boz hesabı.oysa 2011 de kurulan kadroya her yıl 1-2 doğru isim eklenebilirdi.

    beşiktaş bunu yapıyor bence.töre gidecek aras özbiliz gelecek.veli ve atiba nın yanına tolgay geldi.vs vs

    özetle değişim kaçınılmaz futbol dünyasında.öyle 10 yıl gibi çok uzun kadro mühendisliğinin geçerliliği yok.kısa vade 1 yıl orta vade 3 yıl uzun vade de 5 yıllık bir planlamadır geçerli olan.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir