5 Ocak 2016 Salı

Ryan Donk Galatasaray'da


Sözleşmesinin bitmesine 6 ay kalmış ve 29 yaşında olan bir futbolcuyu bonservis vererek transfer etmenin eleştirilecek bir çok tarafı var. O paraya Dünya'dan genç ve potansiyelli isimler getirilebilir ki scout ekibinin de data'sında binlerce isim olduğu söyleniyor ama Galatasaray (yabancı kontenjanı genişletilmesine rağmen) yurt içinden transfer yapmaya devam ediyor, üstelik yabancı. Bu kısım işin hata tarafı, Donk bu kadar olmazsa olmaz olmamalıydı.

İyi bir isim ama, kaliteli futbolcu. 2.5 senedir Kasımpaşa forması giyiyor ve o 2 sezonda stoper oynamıştı. Stoper performansı da hep eleştirildi, savruktu çünkü. Teknik özellikleri üst düzey, bir stopere göre çok farklı işler yapabiliyordu (Chedjou misali) ama bir stoperde öncelikle savunmaya yönelik özellikler ararsınız. Rıza Çalımbay'ın göreve gelmesinden sonra ise orta sahaya geçti ve fark yarattığı dönem geldi. Yarım sezonluk performansıyla Galatasaray'a transfer olmayı başardı. Oysa Donk'un geçmiş yıllarda paylaşımlarına bakarsak bu pr çalışmasını yıllardır yapıyordu.

Biz onu orta saha özellikleriyle değerlendireceğiz, çünkü bu bölgeye yapılan bir hamle. Melo sonrasında bu pozisyona yönelik bir adım atılmadı, Selçuk İnan & Bilal Kısa, rotasyondan da Jose Rodriguez desteğiyle bir yere kadar yürüdük, yetmedi. Mustafa Denizli geldiğinde Chedjou denendi, o da olmadı. Israr edilse olur muydu bilinmez ama Donk'un o pozisyona daha hakim olduğunu söylemek lazım. Orta saha performansıyla da ligin ilk yarısının altın 11'ine girerdi, çoğu listeye de dahil oldu.

Beklentiyi doğru kurmak gerekecek, yeni Melo arıyorsak yanlış adres. Melo başka bir futbolcu, ayrı bir seviyeydi. Donk ise farklı, Melo misali bir agresif ve sert oyun yapısı yok ama yumuşak bir futbolcu da değil. Ligin ilk yarısında en çok ikili mücadele kazanan futbolcu, aynı şekilde top kapma anlamında da üst sıralarda. Teknik özellikleri fazlasıyla var, topla dikine müthiş çıkıyor ve bu anlamda Selçuk İnan'ı da tamamlayacak bir futbolcu. 

Savrukluğu, umursamama hallerini geçmiş yıllarda izledik ama Galatasaray onun için farklı bir seviye ki 29 yaşında olmasına rağmen aç bir futbolcu. Bunun da avantaj olduğunu düşünüyorum, mutlaka çok daha farklı bir görüntü çizmeye çalışacak. Ligi bilmesi, takımı tanıması da diğer bir avantaj. Kötü bir transfer değil ama neden diye sorgulamak gerekecek.

Belki de farklı bir şey denenecek ve bir orta saha daha alınıp üçlüye dönülecek. Bu da mümkün ki, böyle bir durumda Donk'un performansı katlanır. Biraz daha agresif, daha savunmaya dönük bir orta sahayla birlikte orta saha Donk ve Selçuk İnan'la desteklenebilirse daha farklı şeyler konuşabiliriz. 4-2-3-1'le devam edip, Donk & Selçuk İnan orta sahasını yaptığımızda hücumda yine savunmaya dönük bir futbolcu kullanmak gerekecek ki o da Grosskreutz. Umarım döner.

Özetle, yeni Melo asla değil. Melo performansı veya o tarz asla beklenmemeli, Donk farklı bir adam. Galatasaray, Bilal Kısa'yla da belki o teknik özellikleri karşılıyordu, Bilal Kısa'nın kat ettiği mesafe yukarılardaydı ama daha sert, biraz daha agresif, biraz daha Selçuk İnan'ı rahatlatacak bir isim gerekiyordu ki Donk geldi. Donk belki Bilal Kısa'nın hücum özelliklerine sahip değil ama uzun boyu, ikili mücadelelerde daima ayakta kalması, top kazanma özelliği ve sakinliğiyle mutlaka Galatasaray orta sahasına nefes aldıracak.

4 yorum:

  1. Selcukla Donk'un yanlarna bide dejong'u getirebilsek tadindan yinmez bi hal alir ön liberomuz

    YanıtlaSil
  2. Ne olursa olsun selcuk ve donk un yaninda bir 3 cü oyuncu olmali. 3 lü orta sahaya donmeliyiz aksi halde denizlide sezon sonunu gormez. benim tercihim selcuk donk emre cokak. emreyi sol da oynatmali ayni zamanda ortahaya destek cikar vaziyette terimin ilk oynattigi gibi.

    YanıtlaSil
  3. selçuk-donk-ndiaye(osmanlıspor) üçlüsü fena olmazdı.

    ileri üçlüde sneijder gignac podolski olabilir.

    ama asıl sıkıntı bek ler.beklerin oyuna (set hücumuna) katılmadığı bir takımda işler rayına oturmaz.

    YanıtlaSil
  4. Refresh yapıyoruz.. :) Donk kadar ruhsuz hırsı olmayan bir futbolcu yoktur herhalde..

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir