6 Ocak 2016 Çarşamba

Şimdi En Yüksek Seviyede, Barcelona Formasıyla İlk Maç


Galatasaray'ın meşhur 86-87-88 jenerasyonu. O jenerasyon içerisinde hangi yıldız adayları yoktu ki. Bir numaralı isim Cafercan Aksu'ydu, şampiyonluk yolunda Gençlerbirliği maçıyla Galatasaray kariyeri bitirilen. Aydın Yılmaz senelerce Galatasaray forması giydi, genele baktığımızda hep kötüydü ama öyle kritik anlarda goller attı ki, yıllar süren bir Galatasaray kariyeri oldu. Uğur Uçar, Ferhat Öztorun'u da unutmayalım, Uğur Uçar'ı Konya'da kar'da kaybettik, Ferhat Öztorun ise Hakan Balta takasında kullanıldı. Ve bunun gibi birçok isim sayabiliriz ama o jenerasyonun bir numarası Arda Turan değildi, bugün Barcelona'da ilk maçına çıkacak olan.

Futbolda çalışmak önemli, kendinizi sürekli geliştirmek zorundasınız, ben oldum dememelisiniz ve hayallerinizi asla sınır çizmemelisiniz. Arda Turan'ın en büyük hayali bir gün Galatasaray formasını giymekti ve giydi. Devamında takımın yıldızı oldu, kaptanı oldu, Hagi'nin 10 numarasını sırtına geçirdi, şampiyonluk kazandı. Ama o yetinmedi, istese çok daha uzun bir Galatasaray kariyeri yaşayabilirdi, Galatasaray'ın meşhur son 4 senesine damga vuran isimlerden biri de o olurdu ama Atletico Madrid'e giderek zoru seçti, hayallerine doğru yol aldı.

Galatasaray'la kazandığı şampiyonluk sezonuna baktığımızda Feldkamp'ın da mutlaka onun üzerinde etkisi var, oyun disiplinini öğrendiği dönemdi. Manisaspor'a kiralık gitmesi ise onun hayatında kırılma anlarından biri oldu ki Arda Turan ismini ilk duyduğumuz zamanlardır. O noktada da Ersun Yanal'ın ismi onun için ön plana çıkar.

Önemli olan öncelikle İspanya Ligi'ne adım atmaktı, kendini orada duyurması ve hayallerini büyütmesi gerekiyordu. Atletico Madrid'e giderken çoğu insanın söylediği "geldiği gibi geri döner" üzerineydi ama o Atletico Madrid büyürken Simeone'nin en büyük silahlarından biri olmayı başardı. Bana göre Arda Turan'ın kaderini yazan adamdır Simeone, onu bugün Dünya'nın en iyi futbolcularından biri yapmayı başardı ve Barcelona'ya transfer olduysa da bu fazlasıyla Simeone sayesinde.

Galatasaray'da kanat oyuncusuydu, onu sol açıkta tanıdık. Savunma özelliği onun ekstrasıydı, mesela kayarak top kapmaları. Bence Arda Turan'ın imza hareketi. Rijkaard ilk geldiğinde Arda Turan'ı 4-3-3'ün orta sahasına çekti ve o ilk 5-6 hafta Galatasaray'ın müthiş gittiği dönemde de Arda Turan bana sorarsanız Galatasaray kariyerinde en iyi günlerini yaşadı. 

Sonra Elano geldi, arayışlar derken Arda Turan yine kanatta oynamaya başladı ama ilk izlenimi orada verdi. Simeone de Arda Turan'ı merkeze çektiğinde esas katkıyı almayı başardı. Arda Turan klasik bir 10 numara değil, gol ve asist özellikleri ilk etapta konuşulmaz ama onun faydası çok daha başka. Barcelona da onu transfer ederken 4-3-3'ün orta sahasına aldı, yaşlanan Iniesta sonrasını düşünerek.

Arda Turan, Atletico Madrid'e imza atarken "bu takımda şampiyonluk yaşamaya geldim" dediğinde güldük, o vakit Barcelona ve Real Madrid'in çıtası çok yüksekteydi ama bunu başardılar. Yetmedi, Şampiyonlar Ligi'nde de final oynadılar. Bu başarılar da Simeone'nin imzası ama o başarılar içerisinde Arda Turan'ın varlığı çok kıymetliydi ve 40 milyon avro gibi bir rakam da Atletico Madrid'e kazandırmış oldu. Görevini fazlasıyla yaptı.

Şimdi en yüksek seviyede, Barcelona formasıyla ilk maçına çıkacak. 28 yaşında ama geriye dönük baktığımızda müthiş bir kariyeri geride bıraktı, şimdi yeni bir sayfa yazacak. Messi, Neymar ve Suarez gibi futbolcuların arasında Arda Turan da var ve hepimiz onun ilk maçını heyecanla bekliyoruz. Türk futbolunun yaşadığı gurur bir yana, biz Galatasaraylıların yaşadığı duygular çok daha farklı. Galatasaray'ın çocuğu dediğimiz bu adam, Barcelona'ya kadar yükseldi..

1 yorum:

  1. Benim gözümde gelmis gecmis en iyi Türk Futbolcusu. Kimse onu ciktigi seviyeye cikamadi bugüne kadar.
    Gururumuzsun CimBomBomun cocugu Arda Turan

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir