6 Şubat 2016 Cumartesi

2010-2011 Sezonundan Kesitler, Galatasaray 0-0 Torku Konyaspor


Mustafa Denizli döneminde oynanan kısmi iyi maçlar var, hepsi de TT Arena'da, Galatasaray'ın maçın başlamasıyla birlikte yaptığı baskıyla. Son örneği Gaziantepspor karşısındaydı, o futbol için de Mustafa Denizli döneminin en iyi futbolu diyebilirdim. Konyaspor maçının ilk 45 dakikası için ise 2010-2011 sezonundan bu yana gördüğüm en kötü Galatasaray futbolu. O ruhsuzluğu uzun yıllardan sonra ilk kez hissettim.

Kadroyu eleştirmiyorum, Burak Yılmaz'ın da ayrılmasının ardından daha da kısıtlanan bir hücum rotasyonu var. Mustafa Hoca'nın Carole ve Bilal Kısa takıntılarını sık sık dile getirdik zaten, anlamadığım şekilde bu futbolcuları görmek istemiyor. Kulübeye baktığımızda belki de bu sezon Galatasaray'ın en güçlü yedek kulübesi vardı ama 3. oyuncu değişikliğini kullanmıyor bile. Bilal Kısa'yı görmüyor, tarif edemiyorum. Biz bu adamı böyle maçlar için almadık mı? Kritik anlarda oyuna girer, bir kilit pas veya şutla kapıyı açar diye. Ama 3. oyuncu değişiklik hakkını dahi kullanmıyoruz, bu durumda güçlü kulübenin ne espirisi kaldı ki.

Konyaspor, savunma anlamında güçlü bir takım, iyi kapanıyorlar ve onlar adına öncelik savunma. Ama bu tip maçlarda ilk golü yediklerinde dağılan bir rakip, üç büyüklerle oynadıkları maçlar arasında ilk puanları bu. Baskıyla başlamak, erken gol bulmak gerekiyordu ama 45 dakika boyunca uyuyan, attığı tek şutu Chedjou'nun korner sonrası gelişen abuk subuk şutu olan, organize olmaktan uzak, pas yapamayan, yediği baskı sonrası uzun topla çıkmak zorunda kalan ama topu tutamayan, hücumda ise herhangi bir varlık gösteremeyen bir Galatasaray. 

Konyaspor'un kendini hissettirdiği anları da izledik ama güçlü bir hücum baskıları yoktu. Galatasaray uzun bir aranın ardından gol yemedi ama bu tamamen Konyaspor'un hücumu ne kadar düşündüğüyle alakalı bir durum. Gelmediler çok fazla, sürpriz ataklarda Holmen'i daha çok ceza sahasına soktular, her fırsatta şut denediler. Bu Konyaspor'la alakalı, Galatasaray'ın iyi savunmasından bahsetmiyorum. Koray Günter'i beğendim, o ayrı nokta. Hatasızdı. Belki de şu maç için konuşacağım tek iyi şey.

2. yarıda ise 65'den sonra bir hareketlilik oldu, o da Yasin Öztekin'in oyundan çıkmasına denk geliyor. Yasin Öztekin'in oyunda kaldığı sürede yaptıklarına baktım da 0 önemli pas, 0 şut, 0 adam geçme, 4 top kaybı, 0 orta diye gidiyor ve bu adam yine 11 başladı. Carole'yi bek oynatıp, Olcan Adın'ı açıkta kullanmak, Sneijder'i sola çekmek, Emre Çolak'ı düşünmek ya da risk alıp Podolski ile maça başlamak. Hemen ilk fırsatta en son forma şansı bulması gereken isim Yasin Öztekin 11 başlıyor ve sonuç bu.

Linnes & Sinan Gümüş kanadını da iyi kullanamadık, oysa Galatasaray'ın en güçlü silahı olarak gördüğüm olaydı. Sinan Gümüş'ün sakatlığı büyük talihsizlik, çok formda olduğu ve kendini gösterdiği bir dönemdi. Podolski onun yerine oyuna girdiğinde de etki gelmedi, Podolski'nin oynama isteği 70'den sonra geldi. Sneijder'i de hakemle uğraşmaktan oyuna dahil edemedik bir türlü. Bu adamlar hücumda sorumluluk almayacaksa Galatasaray kiminle gol bulacak, Umut Bulut'la mı?

Santrafor etkin yok, Umut Bulut'un aldığı herhangi bir kafa topu, tuttuğu top, doğru yere koşusu gibi olaylar yok. Podolski en ileri uçta oynamak zorunda, Burak Yılmaz'ın gidişi başka türlü telafi olmayacak. Öyle ki Olcan Adın'ın direkten dönen kafasına baktım da en son hangi forvetimiz o tarzda bir kafa vurdu? Podolski'nin bu sezon kafayla attığı net golleri hatırlıyorum bir de. 

Pozisyonlar bulduk aslında, Sabri Sarıoğlu'nun oyuna girmesi ve Olcan Adın'ın hücumu düşünmeye başlaması oyunu hareketlendirdi. Donk'un da hakkını verelim, Umut Bulut'un yapması gereken ceza sahasında etki yaratma, top indirme anlamında sorumluluğu aldı, 3-4 tane net kafayla indirdiği top var ama takip edemediler. Selçuk İnan ve Sneijder'in pozisyonları, Sabri Sarıoğlu'nun iki tane "kardeşim daha neyi atacaksın" dedirten boş şutları (ceza sahasının içinden), Olcan Adın'ın kafası, Podolski'nin son dakikada dönüp vurduğu gibi. Hepsi 65'den sonra oldu, Galatasaray'ın baskı yaratmak istediği anlarda. Maçın başında neden hareket yoktu, nereden herkes uykuya daldı?

Takım iyiye gitmiyor, aksine berbat durumdayız. Sakatlıklar işin diğer tarafı, bunun için sezon başına inmek gerekiyor, doğru çalışmayan bir Galatasaray vardı ama Mustafa Denizli'nin de büyük hayal kırıklığı yarattığı bir gerçek. Tecrübesine, geçmişine ve açıklamalarına çok güvendim ama benim adıma büyük hayal kırıklığı yarattı. Bazı anlamsız ısrarlar, takıntılar gibi durumları da ekleyince sezonun geri kalanı Galatasaray adına nasıl geçecek bilmiyorum.

7 yorum:

  1. artik biyle beceriksiz teknik adamlari takimin basinda görmekten gercekten cok sıkıldım futboldan sogudum insana yemin ettirir bu adamlar bir daha maca gitmeyecegim bu kadar aptalca bir kadro bu kadar beceriksiz bir teknik adam ne dersen de olan taraftara oluyor basindan snuna kadar yazinda tespitlerin dogru. boyle adamlar yorumcu ve teknik adam okarak milyonlar kazaniyor ya su ulkemde yazik garibanlara yazik cidden yaziklar olsun aldiklari paralar

    YanıtlaSil
  2. sezon başında vurulması gereken neşter vurulmadı.

    YanıtlaSil
  3. Hoca neden baklava denemiyor anlamıyorum bilal selçuk wes donk 4 lu podolski volkan ne biliyim bi çaba bir deneme yok direksiyon kopmuş sanki karambole godiyoruz

    YanıtlaSil
  4. Son yıllarrın en kötü G.Saray ın izliyoruz bu kesin.Bunun temel nedeni kadro yetersizliğidir.Bazıları bu kadronun geçen sene şampiyon olduğunu iddia edebilir.Bütün camiayı yanıltan da ne yazık ki bu anlayışdır.F.Bahçe ve Beşiktaş geçen seneden çok ama çok daha güçlüler. G.Saray yönetimi ve bir kısım taraftar sanki potansiyeli olan bir kadro varmış da Hamza hoca oynatamıyormuş gibi,çözümü teknik adam değişikliğinde arayıp bu ligi iyi tanıyan, tecrübesine inandıkları M. Denizli yi göreve getirmeleri en büyük hataydı. G.Saray ın şu anki kadrosu değil Denizli dünyanın en iyi teknik adamının bile katkı yapamayacağı vasat bir kadro.
    G.Saray kadrosunda en büyük sorun Chedjou nun yanında çok üst düzey bir stoper olmamasıdır. Rakibin F.Bahçe nin 4 stoperinden 3 ü Portekiz,Danimarka, Çek milli takımlarının stoperi olup yedek bekleyen Ba, Chedjou ya alternatif mevcut stoperlerinin hepsinden daha iyi.G.Saray ne yapıp yapıp Chedjou nun yanına çok üst düzey bir yabancı stoper bulmalıdır.
    Diğer bir sorun dirençsiz orta saha.Sneijder, Donk, Selçuk, Bilal hepsi klas ama rakibi baskı uygulamayan, press özelliği olmayan oyuncular.Konya maçında ilk devre sonunda topla oynama yüzdeleri ekrana geldi kendi sahamızdaki maçta Konya nın topla oynama yüzdesi % 51 idi.Bu tablo ile maalesef arena da birçok maçta karşılaşıyoruz.Bunun nedeni rakibe baskı yapamayan alan daraltamayan dirençsiz orta saha ve rakibi rahatsız etmeyen forvet hattıdır.
    Belki de G.Saray bu sezon tarihinin en zayıf forvet hattına sahip. Yasin,Umut,Sinan ve Çin e giden Burak.Herhangi bir Anadolu takımında olabilecek bu forvet hattından koskoca G.Saray camiasının başarı beklemesi sadece hayaldir.
    G.Saray ın yapacağı çok doğru karar ile Burak ı sattıkları gibi, motivasyonlarını ve heyecanlarını kaybetmiş Sneijder,Podolski ve hatta Muslera yı da satarak ekonomik sıkıntı dan bir an önce kurtulmak ve Beşiktaş gibi başarıya aç genç yeteneklerle yepyeni bir geleceğe adım atmakdır.Bu radikal kararla belki bir veya iki sene kaybedilebilir.Ama geleceğe doğru en doğru adım atılır. Bir çok taraftarın kabullenemeyeceği ama en doğru, en acı çözüm budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadronun yetersizligini herkez biliyor yanliz konyanin osmanlinin kadrosundan daha kotu bi kadromuzmu var hangi teknik adam gelse katki yapamaz demisssin bu bikere yanlis. su kadrodan cok daha iyi verim alinabilir. su kadronun oynayacagi tek bir sistem var oda lucescunun oynattigi 4 4 1 1 sistemi . gelelim chedjou ya herkezin ove ove bitiremedigi chedjou yuzune bir dunya gol yedik mevkisini cok kaybeden savunmada hava topu alamayan bir stoper. tek artisi kadrodkilerden daha iyi olmasi yoksa su formayi giyecek bir oyuncu degil.

      Sil
  5. Özcan bey, herkesin görüşüne saygım var.G.Saray ın bu sıkıntılı döneminde Terim, Prandelli, Mancini,H.Hamzaoğlu,M.Denizli görev yaptı. Hepsi hangi sistemi nasıl uygulayacağını bilen hocalardı ancak değişen bir olmadı.
    Beğenmediğiniz Chedjou G.Saray a gelmeden önce 2013 yılında Fransa da yılın defans futbolcusu seçilmiş bir futbolcu. Ancak yanındaki tandemde PTT ligi standartında S.Kaya, Koray ve ağır H.Balta (içlerinde yine de en iyisi) ile oynayınca maalesef bu kadar oluyor. Ayrıca Türkiye nin en iyi futbol yorumcusu R.Dilmen nin de Chedjou konusunda son derece olumlu yorumlarını bilmenizi isterim.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili kardeşim niyetim seni kırmak yada saygısızlık etmek değil. Lakin herkezin görüşü farklıdır Rıdvan dilmen ile ilgili görüşlerinize kesinlikle katılmıyorum. Hava gibi yanar döner yorumları var. Saydığın teknik adamların arasında sadece Mancini belli bir sistem ile oynadı. Diğerlerinin ne sistemi ne taktikleri olmadı. Fatih Terim yıllardan beri sistemsiz karambol futbolu oynatıyor. Hamza hoca günü birlik taktikler peşinde olan biri. prandelliyi saymıyorum bile. Denizli ise yaptıkları ortada. Kötü teknik adamlar demiyorum. Lakin geçmişte başarı oldular diye şuan da ki başarısızlığın sorumlusu değiller diyemeyiz. En basiti Denizli elimizde forvet kalmamış olabilir buna ragmen takıma hiçbir katkısı olmayan Umut Bulutu oynatarak korkaklığını ve zamanının doldugunu kendisi ispat etmeye devam etmektedir. Bunlar sadece örnek yazmaya kalksak uzadıkça uzar luzüm yok. Gelelim Chedjou ya kötü bir stoper demiyorum elimizde ki en iyisi fakat abartıldığı gibi bir stoper değil. Fransa liginde geçen sezon kiralık giden Dany bile nerdeyse tavan yaptı her hafta adından söz ettirdi. O yüzden Fransa ligi bir ölçü değil. Yıllardır Hakan Balta ve Chedjou yüzünden yediğimiz golleri karşılastırsak Chedjonun ki fazla çıkar. Siz beğenebilirsiniz ben kendisini stoper olarak beğenmiyorum. Bir tane hava topu alamayan oyuncuya stoper demem. İleride gidip gol atıyor ? Ozaman forvet oynasın. Kötü stoper değil ama ne hızlı bir stoper nede oyun kurucu bir stoper nede hava toplarında savunmada etkili ? Peki ozaman ne yapacak bu adam.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir