23 Şubat 2016 Salı

Chedjou & Donk'u Birlikte Kullanmaktan Ziyade Araya Bilal Kısa'yı Sıkıştırmak


Lazio karşısında sahaya çıkan, tabir-i caizse "ölümüne savunma" kadrosu 1-0 öne geçilmiş olmasına rağmen gol yiyerek, hücum anlamında da son derece kısır bir görüntü sergileyerek avantajı rakibine bıraktı. İlk maçta savunmacı bir kadro izledik ama her duran topta rakibine vurduran, pozisyon da veren, Muslera'yı maçın yıldızı yapan bir görüntü vardı ki stoper sayısını arttırarak, orta sahada defansif aksiyonu yüksek futbolcularla sahaya çıkarak daha iyi savunma yapılamayacağını gösterdi.

Buna rağmen, Trabzonspor karşısında da "benim doğrum bu" edasıyla aynı kadronun farklı bir versiyonu vardı. Lazio maçında sol tarafta ezilmek durumunda kalan Sneijder kenara alınmış, forvete Umut Bulut geçmiş ve Lazio maçına oranla daha da savunmacı bir takım. Maç içinde gelişen değişik durumlar maçın çok önüne geçti ama savunma anlamında daha da savunmacı bir takımdı bence ama hücumda daha iyi yayılan, oyunu rakip sahaya yıkabilen, pozisyon bulan bir Galatasaray izledik.

Tabii bunda rakibin de durumu önemli, Trabzonspor'un durumu Galatasaray'dan da kötü. Orta sahaları neredeyse yoktu, çok rahat geldi Galatasaray, hatta Chedjou'nun tek başına taşıdığı bir orta sahaydı. Ama bir fark oldu, Lazio maçında hücuma daha çok destek vermesi gereken isim Donk'du ve bir asist yapmasına rağmen maçın genelinde o desteği veremedi. Trabzonspor maçında ise bu rol Chedjou'nun oldu ve dikine çıktığı her an büyük etki yarattı. Şutunun olmaması, rakip yarı sahaya girdiğinde ince pas aksiyonunu görememesi eksikleri (sonuçta stoper Chedjou'dan bahsediyoruz) ama etki etti. Lazio rövanşında da Chedjou'nun hücuma daha fazla çıkmasını, Donk'un geride durmasını bekliyorum.

Donk uzun zamandır kayıp ama iki maçtır gölge adam. 4-2-3-1 düzeninde Selçuk İnan'ın ideal partneri olmadığını, Kasımpaşa düzeninde Castro'nun defansif etkisinin Donk'u özellikle hücumda değerli kıldığını ve Galatasaray'da da böyle düzen olmadığı, defansif etki beklendiği için hayal kırıklığı gibi göründüğünü daha önce söylemiştim. 4-3-3 düzeninde, Chedjou'lu orta sahada Donk'un biraz daha etkili olmasını, hücumu da düşünmesini beklerdim ama yapamadı bunu. Bu yüzden de Donk'un yerine Bilal Kısa'yı kullanmak daha dengeli bir Galatasaray'ı beraberinde getirir.

Trabzonspor maçının Galatasaray adına kırılma noktalarından biri de Sneijder & Bilal Kısa ikilisinin birlikte oyuna girmeleriydi. Sneijder sol tarafta etkili oldu, özellikle şut aksiyonuyla. Bilal Kısa ise hücuma sakinlik ve kalite getirdi, zaten oynadığı her maç bu etkiyi yaşatan bir futbolcu. Lazio karşısında da Trabzonspor maçının 2. yarısındaki düzeni bekliyorum;

Muslera
Denayer Günter Balta Carole
Chedjou Bilal Selçuk
Podolski Umut Sneijder

Umut Bulut biraz mecburi, Podolski'yi forvete çektiğimizde de sağ tarafa yazacak bir isim bulamıyoruz. Sabri Sarıoğlu bir alternatif olabilir, Yasin Öztekin'e yeniden forma şansı doğabilir ya da yine neden şans bulmadığını anlamadığım Emre Çolak düşünülebilir. Keşke bunlar olsa ama hocanın düşüneceğine de ihtimal vermiyorum. Hatta Sabri Sarıoğlu sağ bek başlayıp, Denayer'i de yedek görebiliriz.

Gol atmamız gerekiyor, avantaj Lazio'nun. Gol atmanın yanında iyi de savunma yapmak, oyunun temposunu mümkün olduğunca düşürmek gerekiyor ki ilk maçta bu savunmayı yapamadık ama Trabzonspor karşısında çok pozisyon verilmedi. 1-1'in rövanşı öyle olacak ki iki ucu keskin bıçak. Galatasaray'ın işi zor ama imkansız değil, umarım doğru bir futbol izleriz..

1 yorum:

  1. Sadece Lazio maçı için değil şu anki mevcut kadroda olması gereken Chedjou ve Denayer in stoper oynamasıdır.Alınmasının çok büyük hata olduğunu son maçlarda gözlemlediğimiz oyuna sıfır katkısı olan Donk lu orta sahanın yanında stoperde son derece ağır Koray ve Hakan ile Roma da hezimet yaşanır.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir