6 Haziran 2016 Pazartesi

Fatih Terim Hangi Hücumcuya Kıyacak?


Görünen köyün kılavuz istemediği yere doğru geldik, tam da turnuva öncesi. Bu anlamda Slovenya maçı yararlı oldu, iki birbirinden farklı ve nasıl oynamamız gerektiğine yönelik yarıları izledik ve gördük ki Volkan Şen takımın olmazsa olmazı, bu uğurda da Hakan Çalhanoğlu, Oğuzhan Özyakup veya Arda Turan üçlüsünden birine kıymak gerekiyor. 4-3-3'den de vazgeçip, ideal olan 4-2-3-1 gibi görünüyor.

Mehmet Topal stoper oynadığı sürece Ozan Tufan'ı kesmek imkansız, 6 numaraya en yakın olan futbolcumuz. Maalesef stoper rotasyonu doğru kurgulanmadı ve Mehmet Topal'ın pozisyonu bu olacak. Bu yüzden Ozan Tufan sahada, yanındaki isim de savunma & hücum bağlantısı anlamında Selçuk İnan. Bu da mecburi, oyununu beğenmeyen olabilir ama kattığı sakinlik mühim.

Babacan
Gönül Topal H.Balta Caner
Ozan Selçuk
V.Şen Çalhanoğlu Arda
Burak (Cenk)

Böyle bir kadro düşünüyorum, Emre Mor da kulübenin en büyük kozlarından biri. Oğuzhan Özkayup gibi bir isme kıyılır mı diyebilirsiniz ama şu hücumcu kadro içerisinde Beşiktaş'ta bulduğu ortamı bulması güç ki bu durumda Hakan Çalhanoğlu kenara gelecek. O da büyük bir koz, duran top durumu belki de turnuvada en büyük gücümüz olacak.

Arda Turan felaket durumda, bunda hem fikirim ama kesilmesine imkan vermiyorum. Burak Yılmaz da ayakta duramıyor mesela, bu durum da onun sahte 9 gibi oynaması demek. Daha çok saklanarak, görünmeyerek. Savunma arkasına koşularını izlemedik Slovenya maçında ama yarı sahasından top çıkarırken çok izledik. Cenk Tosun da devreye girebilir ama forvet konusunda sıkıntı yaşanacağı net. Stoper durumunu zaten yazmıyorum, ortada bir durum. Mehmet Topal'ı orta sahada kullanamamak beraberinde birçok sorun getirdi.


Sırf Hakan Çalhanoğlu ve Arda Turan'ı sahada tutmak adına onları kanatta kullanıyoruz ki hücumda bir akıcılık olmuyor. Topla dikine giden, topu rakip yarı sahaya taşıyan kimse olmuyor. Hakan Çalhanoğlu'nu üstelik sağ tarafa yazıyoruz ki şut atmasına bile engel bir durum. 

Orta saha ve kanat rotasyonu geniş, çok iyi isimler var. Maalesef herkesi de bir arada kullanmak imkansız. Daha Yunus Mallı var mesela, kendisine henüz rol biçemediğimiz. Sahte 9, orta saha, 10 numara, her iki kanatta da kullabileceğimiz bir isim ama hangi planda kullanacağımızı bilmiyoruz, henüz bulamadık. Emre Mor sürpriz şekilde geldi, oyunu tutmak anlamında iş yapacak bir Olcay Şahan derken gerçekten bu konuda rotasyon çok iyi ve birilerine kıymak, kulübede beklemek durumunda kalabilirler.

Slovenya maçı kazanma alışkanlığını da pekiştirmek açısından mühimdi, bir şekilde sonuca gidiyoruz ve sık galibiyetler güzel. İngiltere ve Slovenya maçlarında da neyin nasıl daha iyi olacağı anlamında görüntü vardı. Hazırız yani, Allah yardımcımız olsun. Fatih Terim ve öğrencilerine güvenim sonsuz, beklentimiz var..

5 yorum:

  1. Ömer bana kalırsa bu noktada çok önemliydi. (ya da iyi bir savunmacı) Selçuk iyi bir oyuncu olsa da, onca oyuncunun eksiğini kapatacak tempoda değil. 4 forvetten söz ediyorum. Ne yazık ki savunmamız da çok hızlı değil.

    volkan
    gg-ömer-balta-caner
    topal
    ozan-selçuk
    hakan-burak-arda

    gibi 4-1-2-3 sistemi daha mantıklı gibi. (ya da 4-1-2-2-1 ya da 4-3-3 çapalı, ne dersen artık.) Çünkü Selçuk ve Ozan'ın arkasında bir Topal bir de ikili tandemin olacağını bilmek Hakan ve Arda'ya yaratıclık ve bir çeşit özgürlük katardı, gene bekler daha rahat ileri çıkardı vs.

    Neyse bekleyip görelim.

    YanıtlaSil
  2. ilk yarıdaki aldığımız ders şuydu.eğer barca değilsen hatta barca bile olsan sahada topla dripling yapacak oyuncu şart aga.herkes barca nın pas oyununu görüyor ama neymar ın messi nin topla dripling yapıp defansın dengesini bozduğunu görmüyor.bu diğer takımlar için daha belirliyici bir etken .

    çünkü alan savunmalarının düzenini bozmak için birinin değişik bişey yapması gerekiyor.selçuk ozan ozi ve çalhanoğlu hatta arda delici tarzda oyuncular değil.basit oynamayı severler.yani basit kısa pas.işlevsiz paslar.

    beşiktaşta dripling yapan töre kü17 ve kerim frei sezon boyu değişerek oynadılar.mutlaka sahada bu üçünden biri vardı.

    topla çalım atan dripling yapan oyuncu sadece çalım atmaz.bu aynı zamanda diğer takım arkadaşlarınında pozisyon almasına zaman tanır.bu tıpkı pivot santraforun uzun topu indirip ayağında tutması gibi bişey.

    maçın ikinci yarısında gördük.çalım atan topla dripling yapan oyuncuya doğru rakibin sıkıştırmak istemesi sonucu diğer alanlar boşaldı ve bindirmeler yapılabildi.yani rakibin alan savunmasının dengesi bozuluyor bu tarz oyuncular sayesinde.

    orta alanda göbekte hala böyle tarz oyuncularımız maalesef yok.kanatlarda var ama ortada yok.imdi ozan topu alıyor orta sahada vücuduyla dönüp topu dürtüp ileri doğru dripling yapsa başka bişey olacak.melo bunu bazen yapıyordu.chedju da bazen yapıyor.baktı arkadaşları boşta değil.topla ileri doğru hareket ediyor.ve hücum şekilleniyor.

    çünkü günümüzde genelde rakiplerin savunma anlayışı bu adam pas verecek dolayısıyla pas vereceği adama baskıya gideyim.böylede oluyor.ama oyuncu pas vermeyip topla dripling yapınca işler değişiyor.bu kez dripling yapan oyuncuya hareket ediyorlar ve diğer alanlar boşalıyor.misal.

    YanıtlaSil
  3. yazdığın kadroda ozan selçuk ideal ikili kesinlikle değil.balta ile topal da risk alıp oynamıyorlar.o zaman ne oluyor.oyun kurarken al gülüm ver gülüm pasları izliyoruz bol bol.

    terim diyebilirki biz pas oyunu oynayacağız.kısa paslarla verkaçlarla rakip yarı alana gideceğiz.aga toplama takımla nereye gidiyorsun.pas oyunu oynamak için en az 6 ay aynı oyuncuların oynaması gerekir.beşiktaş pas oyuncu oynuyor biraz.bu 3 sene nin bir ürünü.kimin nereye koşacağı belli.milli takımlarda bunun olması çok zor.hele yeni kurulmuş ve az bir araya gelmiş bir oyuncu grubuyla bu imkansız.

    bizim milli takımımız kanatlarda arda ve volkan şen in inisiyatif alıp dripling yaparak diğer oyunculara alan açtığı bir düzende oynar sadece.tabi topun ardaya ve volkan şene nasıl geleceğide soru işareti.slovenya maçının ilk 11 i ve ilk yarısı terime ders olmuştur umarım.

    günümüz futbolu şuraya gidiyor aga.günümüz yıldızlarında belirleyici profil topla dripling dir.deliciliktir.ha bu eskiden de böyleydi.ama fark şu.hıza dayalı bir dripling.sauteytım daki sadio mane ideal profillerden biri.bence bu profil ilerleyen zamanda defans oyuncuları içinde istenecek.

    ikinci profil ise fizik.buda son 15 yılda acayip değişti.eskiden oynanan futbolla şimdiki futbol arasında ne fark var dersen tek cevabı fizik olur.fiziğe bağlı hız.bizdeki yerli oyunculara bakıyorsun kas torbası az oyuncu var aga.nani ye bak bide sabriye bak.olcan a bak bide sneijdere bak.ikili mücadelelerde ayakta kalmakta zorlanıyoruz aga.

    YanıtlaSil
  4. Fatih Terim yine bir şampiyonaya hatalı kadrola ile gidiyor. Stoper pozisyonundaki zorlama tercihleri başını çok ağrıtacak. Sebebi her ne olursa olsun dünya çapında bir stoper olan Ömer Toprak'ı çağırmaması akıl alır gibi değil. Üstelik Gökhan Töre gelmedi diye almadım dedikten sonra; Töre'yi de şampiyona dışında bıraktı. Olayın asıl sebebi tamamen ve tabi ki kendi kişisel hırsı, egosu vs.. kendine biat etmediği için aklı sıra cezalandırıyor ama cezalandırılan maalesef milli takım olacak. Üstelik bu sebeple son derece yetersi bir stoper olan ve kötü sezonlar geçiren Semih Kaya haketmememesine rağmen evlat kontenjanından milli takımda. Aynı hocasında bunları gören Hamza Hamzaoğlu'nun insanı deli eden saçma sapan işleri gibi.

    Olması gereken şuydu. Ömer toprak olmalıydı. Topal orta sahaya yani en iyi olduğu yere dönmeliydi. Bu şekilde ortada 2 kişi ile takımı kurup öndeki forvet bolluğundan faydalanmalıydık. Ayrıca topal-oğuzhan ikilisi ile beşiktaşın yaptığı gibi atiba - oğuzhan ikilisi şeklinde gayet de iyi oynardırç. Böylece hem Oğuzhan'ın verimi artar, hem topal olması gereken yerde olup takımın defansif direncini artırıp, rebound toplama ve süpürme işini götürürdü.
    önde de volkan, arda, alper, hakan, töre, hatta sinan gümüş, emre mor'dan oluşan geniş yelpazeden 3 veya 4 kişi
    ile oynama ihtimali doğabibilirdi.

    Ama şimdi Selçuk ve Ozan bence gereksiz yere oynatılıyor. Defanis zaafımızdan ötürü önden feragat ediliyor.

    Kısaca bu turnuvadan umudum hiç yok. Tek şansımız çek maçı. hırvatlar ve ispanya bizi rahat geçerler bence. Çekleri yenip 3. olarak belki çıkabiliriz ama ilerleme şansımız çok zayıf.

    YanıtlaSil
  5. Oguzhansiz 11 olmaz olamaz..Yetenek anlaminda herkesten 2 adim onde..Selçuk inadi yüzünden bu oluyor..volkan caner topal hakan gokhan ozan oguzhan volkan hakan arda cenk..ideali bu gibi duruyor ama bu halleriyle selcuk ve buraki 11de gormek yanlis olur

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir