17 Haziran 2016 Cuma

Teknik Direktörden Önce Futbol Aklı Diyorduk "Leonardo"


Her gün farklı bir teknik adam üzerine yazı yazıyorum, maalesef böyle bir gündem var. 17 Haziran itibariyle Galatasaray'ın bir teknik direktörü yok ki 1 Mart'dan bu yana devam eden bir arayış bu. O zamandan bu yana kaç isim konuştuk bilmiyorum, en sonunda Riekerink üzerine yoğunlaştığımızı hatırlıyorum. Leonardo ismi o anlamda sürpriz, bugüne kadar adının çıkmaması ve haberin dış basın kaynaklı olması (Di Marzio'nun yazması) durumu ciddi kılıyor. Haberin çıkmasının ardından Leonardo'nun twitter'da Galatasaray'ın hesabını takip etmesi de doğal olarak heyecan yarattı.

Büyük bir teknik direktörlük kariyeri yok aslında, çalıştığı iki sezon var sadece. Futbolculuk döneminde efsane olduğu Milan'la başladı bu işe ama ilk sezonunda başarılı olduğunu söyleyemeyiz. Ancelotti'nin yerine gelmişti, yine büyük bir Milan efsanesinin ki Ancelotti uzun yıllar çalıştı. Haliyle de Ferguson sonrası Moyes sendromu misali aşı tutmadı. Leonardo'nun hücum düşüncesi Milan yönetiminin pek hoşuna gitmedi ve yollar sezon sonunda ayrıldı.

Inter dönemini konuşmak lazım, bana sorarsanız başarı sağladığı bir sezondu. Mourinho'yla yakalanan büyük başarıların ardından Benitez göreve gelmiş ama o da beklentiyi karşılayamadı. Sonrasında da görevi Leonardo'ya devretti. Leonardo'nun elinde de Mourinho döneminden kalmış iyi bir kadro vardı aslında, takımı rayına sokmuştu. O sezonu 2. bitirdiler, Milan'a karşı sürdürdüğü bir şampiyonluk yarışı vardı. 4-3-1-2'yi bol bol izlemiştik, Eto'o & Pazzini ikilisinin arkasında Sneijder. Şimdi düşününce Galatasaray'ın da iyi uygulayabileceği bir formasyon, 

Sonrasında teknik direktörlüğe devam etmedi, PSG'yi Katarlılar aldığında o da sportif direktör olarak göreve geldi ve bugünün PSG'sini kurgulayan isimlerin başında gelir. İtalya'yı iyi sömürdü mesela, Thiago Silva, Ibrahimovic, Motta, Verratti, Pastore, Cavani gibi isimleri takıma getirmişti. Büyük paraları iyi kullandı ve son derece başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda eli uzun, gerek kulüp gerek menajer, gerek futbolcu bazında. Sportif direktörlüğünün teknik direktörlüğüne göre çok daha önde olduğunu düşünüyorum ama futbolu iyi bilir, belki kısa bir teknik direktörlük kariyeri vardı ama yolu uzundu, başka bir yola girdi. PSG'den ayrılma hikayesi de son derece komik bu arada, aklınıza başarısızlık gelmesin.

Brezilya Milli Takım'ını kabul etmedi mesela, adı Inter'le de geçti ama Mancini ile devam ediyor onlar. Galatasaray haberi bu anlamda sürpriz, beklemiyorduk. Fatih Terim'in yakın arkadaşı olduğunu biliyorum, acaba bir tavsiye durumu mu oldu? 

4-3-1-2'yi sever ama o da 3'lü savunmaları çok dener, formasyonla çok oynar, taktik esnekliği de var. Hücum öncelikli felsefesi diye bırakmıştım en son, teknik direktörlük yapmasının üzerinden çok zaman geçtiği için bugün ne düşündüğünü bilemem. Uzun da bir teknik direktörlük kariyeri olmadığı için (sadece 2) çok fazla yorum yapamıyoruz, elimizde bakabileceğimiz 2 sezon var. Ama büyük bir futbol aklı, orası net. Sadece teknik direktör anlamında değil de yeniden yapılanmayı da işin içine katarsak Leonardo bizlere çok fazla kapı açabilir. Bu anlamda eli uzun, ağı çok büyük. İmkan varsa değerlendirmek lazım, genç de bir teknik adam. Hala yolu uzun ve Galatasaray onun adına doğru adres olabilir.

2 yorum:

  1. ne leonardası ne mikalenjelesu hafız.adam 3 yıldır tatilde.sportif direktör mü teknik direktör mü belli değil.büyük futbol aklının 3 yıldır tatilde olması enteresan değil mi?bitek biz gördük herhalde boşta olduğunu.

    yeni bir terrenaaao vakıası mı yaşamak istiyorsun aga.gerçi bizde para da yok yolunacak.

    bunlar böyledir aga.ortada büyük petro-dolar varsa bişekilde olayın içine girerler.getirdiği isimler çakıl taşı ile gelmiyor.büyük paralar dönüyor.komisyonlar vs.italyayı sömürmüş falan değil.arapları sömürdüler.hala da sömürüyorlar.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya karşıyım. Leonardo'yu tanımadığın için yorum yapmıyorum :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir