1 Temmuz 2016 Cuma

Basketbola Cemre Düştü


Nenad Krstic ve Austin Daye transferlerinin sosyal medyadan sonra resmi sitede de açıklanmasıyla, basketbolda yaz sezonu biz taraftarlar için resmi olarak açıldı diyebiliriz. Geçen sezon Lasme'nin gösterdiği insanüstü performans sayesinde belki pota altındaki sorunları biraz kamufle ettik ama; önce Dorsey'nin gitmesi, sonra gelen Bernard James'ten hiç verim alamamamız, uzun rotasyonunun darlığı ve bunun getirisi olarak Lasme'nin kusma derecesine varan yorgunlukları, faul problemleri, ayrıca hacim olarak çok küçük kalmamız gibi sonsuz etken göz önüne alındığında, en fazla belimizi büken şey pota altı rotasyonuydu. Sağolsun Chuck Davis'in beklenmedik katkısı olmasa muhtemelen Eurocup da gelmeyecekti zaten. Bütün bunları sonuca bağlamaya ve yeni sezona pota altında daha kuvvetli girmeye hazırlanırken Lasme'nin keyif verici madde olayları planları yine alt üst etti. Galatasaray kulübünün hiç bir branşında olmadığı gibi, basketbolda da asla kaossuz ve şoksuz kalamıyoruz. Zaten ciddi bir pota altı takviyesine ihtiyaç duyan takım, Lasme'nin iki doping testinin de pozitif çıkmasıyla (muhtemelen yeni sözleşme imzalanmayacaktır) daha da sıkıntıya girdi ve transfer planlamasının en başına uzunları koymak zorunda kaldı. Bunun ilk meyveleri olarak da Daye ve Krstic'i geldi şimdilik.

Öncelikle, Euroleague de göz önüne alındığında; bu sezon takımın çok ciddi ve riskten uzak bir kadro planlamasına ihtiyacı var. Dorsey gibi sorunlu, Caleb Green gibi aşırı kırılgan oyunculardan kati suretle uzak durmalıyız. 10 milyonluk bütçenin kusursuz olarak kullanılması gerekiyor. Bu bağlamda hocanın ilk hamlesi bu tarifime ne yazık ki pek uymuyor. Krstic geçtiğimiz sezon çok büyük bir sakatlık geçirdi ve yaşı da 33. Hocanın her sene yaptığı klasik risk hamlelerinden biri. En yakın örneği Chuck Davis. O fazlasıyla tutmuştu ve beklenenin de üstünde katkı vermişti. Krstic tutarsa, Chuck'tan çok daha büyük bir topçu elbette. Çok anlatmaya lüzum duymuyorum. Sağlıklı olduğunda abartısız Avrupa'nın en iyi uzunlarından biri ve hücumda büyük fark yaratacak bir unsur. Üstelik geçen sezon Efes'ten 2.5 milyon kazanırken, bizden 600 bin alacak olması çok önemli. Riskli hamle ama hocanın bu kredisi var. Ayrıca sağlık konusunda gerekli testler yapılmıştır ve kendisinden güvence alınmıştır düşünüyorum.


Austin Daye ise tarz olarak Krstic'ten farklı, ama aynı onun gibi hücumda çok fark yaratabilecek bir isim. Hem kendisi, hem de kolları çok uzun olmasına rağmen çok hareketli. Sahanın her yerinden etkili. Ergin Ataman'ın en sevdiği uzun tarzı, şutu olan uzundur. Zoran Erceg, Ersin Dudley, Caleb Green, Chuck Davis, hatta Lasme.. Bunların hepsinden farklı olarak Daye, orta mesafe ve üçlük tehtidine sahip olmasının yanında, driblingle potaya da gidebildiği için savunulması çok zor bir oyuncu. 2.11 boyundaki bir topçu için bu bulunmaz bir özellik. Ben adı duyulduğundan beri çok istiyordum. 400 bin gibi çok makul bir rakama anlaşılmasına çok şaşırdım ve sevindim. Ciddi katkılar alacağımızdan çok eminim.

Yazının uzun rotasyonu kısmının sonuna gelirken, bunların yanına kesinlikle savunma ağırlıklı sert bir uzun alınması gerekiyor. Hoca da bunun farkındadır. Lasme ne kadar ceza alacak bilmiyorum ama, 3 aydan fazla değilse ve takımda tutulabilirse harika olur. Lasme, Daye, Krstic üçlüsü çölde vaha gibi olabilirdi. Yanlarına bir tane de yerli uzunla müthiş bir rotasyon kurulabilir. Oğuz Savaş deniliyor, bilemiyorum. Bu yerli kıtlığında hayır diyemem. Hem Lasme kalacak mı, yerine kim gelecek; hem de yerli hamlesi olarak ne yapılacak, bunları ilerleyen zamanda hep birlikte görüp yorumlayacağız.

Kısa rotasyonunda Micov, Sinan ve Göksenin’in kontratları devam ediyor. Etsin de zaten, sıkıntı yok. Micov geçen sezon 850 binlik kontratını 570 bine düşürerek büyük fedakarlıkta bulundu ve üstüne çok yürekli bir oyun ortaya koydu. Hatta paragrafın başında kendisinden “kısa rotasyonu” diye bahsettim ama adam sezonun ciddi bir bölümünde mecburi 4 numara oynamak durumunda kaldı ve gayet de başarılıydı. Micov canımız, ciğerimiz yani.. Göksenin de inişleri çıkışlarına ve istikrarsız şutuna rağmen bana göre hala çok değerli bir yerli. Hele bu yerli kıtlığında. Sinan Güler ise maalesef çok istikrarsız bir sezonu geride bıraktı. Ligin en iyi yerlilerinden biri olarak kendisinden beklentimiz çok daha yüksek. Final maçındaki destansı ilk çeyrek performansı hala gözlerimizin önünde fakat 900 bin euroluk dev maaşını da göz önüne alındığımızda, önümüzdeki sezon çok daha fazlasını beklemek durumundayız.


McCollum tekrar Çin’in yolunu tuttu. Ciddi katkılar verdi, yüreğine sağlık ancak onun yerine daha istikrarlı ve takımın liderliğini üstlenebilecek bir oyun kurucuya ihtiyacımız zaten vardı. Hatta şu an takımın en büyük eksiği bence bu. Delaney ismi dolaştı ortalıkta, baya heyecanlandım ama şu anda ondan ses seda yok. Baya yüklü bir kontrat önerdiğimizi duydum. NBA ihtimali de varmış. Takımda net Arroyo etkisi yapar. Hem atar, hem attırır. Müthiş adam, gelmesini inanılmaz istiyorum ama zor. Henüz başka bir duyum yok o kısımda, ama mutlaka olmalı. Geçen sezon da çok kritikti, bu sezon daha da kritik. Geçtiğimiz sezon McCollum yerine lider bir oyun kurucu, bir de Lasme'ye eşlik edebilecek sağlam bir uzunumuz daha olsaydı belki ligde de şampiyonluğa uzanabilirdik. Ama hem oyunu yönlendirme ve liderlik, hem boyalı alan hacmi konusunda zayıf kaldığımız için sezonu da istediğimiz yerde bitiremedik ve finale gelemeden elendik.

Schilb ile sözleşme uzatılmayacak sanıyorum. Onun da yürek koyduğu maçlar oldu ama genel olarak kötü bir sezon geçirdi ve savunmada adeta felaketti. Asla kalmaması taraftarıyım ben zaten.

Genel olarak daha olayın çok başındayız. İki uzun transferiyle yola çıktık. Bir yabancı, bir yerli olmak üzere mutlaka 2 uzuna (Lasme kalırsa 1 yerli yeterli) daha ihtiyacımız var. Mutlaka yabancı bir yıldız oyun kurucuya ihtiyacımız var. Bir de Schilb yerine 2 ve 3 oynayabilecek veya hocanın stratejisine göre 3 ve 4 oynayabilecek bir oyuncuya ihtiyacımız var. Zaten bunların hepsi alınsa bile “sadece” 6 yabancı etti. Euroleague’de başarı için mutlaka 7-8 yabancı oyuncumuz olmalı. Yani bu yaz yolumuz daha hayli uzun.

Çağlar Yıldız - https://twitter.com/caglarryildiz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir