17 Ağustos 2016 Çarşamba

Lassana Diarra & Galatasaray, Defansif Orta Sahanın Yıldızı da Olur


Defansif orta sahanın yıldızı da olur, forma sattıran ismi. Savaşan, mücadele eden isimleri hatırlarız ama Lass Diarra üst kalitedir, mücadelesinin yanında oynadığı takımın seviyesini de çok yükseltir. Türkiye'de defansif orta saha tanımını da yeniden yazabilir, o kadar iddialı ve kaliteli bir futbolcu. 

İdarecilerin Fransa'ya gittiği yazılıyor, belli ki Lass Diarra'dan bir ışık alındı. İşin Marsilya ayağının çözülmesi gerekecek ama karışık bir tablo var. Geçen sezon Avrupa Kupalarına katılım hakkı elde edilemediği için bir çıkış maddesi olduğu söyleniyordu ama bunu ne Marsilya tanıdı ne de Fransız Futbol Federasyonu. Böyle bir durumda iş Fifa'lık olur, kazanamayız. Bir de Lass Diarra'nın Fifa'ya 10 milyon avro'luk ceza durumu var, zaten böyle bir transfer yapmak istemesinin de nedeni bu.

Çin'i bekledi, olmadı. Daha büyük, dev kulüplere de gidebilir ama Galatasaray'dan kazanacağı rakamı bulması zor. Rakamdan da kastım 3-4 milyon avro aralığı + imza ücreti. Belki de ffp kaynaklı yıllık ücret düşük tutulur ve imza ücretini yükseltirler. Burada iş Marsilya'da bitiyor, Lass Diarra'nın Marsilya'yı ben ikna ederim dediğini düşünüyorum. Marsilya'da takım kaptanı ilan edildi ama bu parasal durumdan dolayı ayrılmak istiyor. Yüksek bir bonservis olmaz ya da takasla biter belki de. Chedjou'yu istiyorlardı, aradan da Denayer'i kiralasak kazan kazan durumu olmaz mı?

Lass Diarra'ya dönersek, kendisi büyük kalite, tartışmaya gerek yok. Kariyerinde de önemli paralara, büyük transferler var. Real Madrid günleri daha çok akıllarda, büyük oynamıştı. Sonra Rusya yolunu tuttu, çılgın paralara transferler gerçekleştirdi. FK Anji gibi, 20 milyon avro gibi bir bonservise gitti. Sonrasında onlar küçülme kararı aldığında Lokomotiv Moskova yolunu 16 milyon avro'ya tuttu ama malum sorunlar gerçekleşti, serbest kaldı, devamında gelen ceza ve 1 senelik kayıp bir dönemi var. Geçtiğimiz sezon da Marsilya'ya imza attığında çok kısa bir zamanda Fransa Milli Takım seviyesine yeniden yükseldi.

Aslında Lass Diarra geçtiğimiz sezon da Galatasaray'ın gündemine gelmişti, Ben Arfa gibi. İkisinin de kayıp 1 yılı vardı, bu nedenle istenmediler. Lass Diarra geçen sezon gündeme geldiğinde bir isyan vardı, 1 yıl oynamamış adamı mı alacağız diye. Ben Arfa için de kilolu deniyordu mesela, bugün PSG'e büyük bir rakama imza attı, Barcelona'yı reddetti. Lass Diarra'nın da ceza olayı olmasaydı bugün Ben Arfa misali bir transferi vardı ama yaşı 31, büyük paraları kazanması Avrupa coğrafyasında zor. En iyi tercih Galatasaray görünüyor, Riekerink'in de ilk isteğiydi, ilk etapta zordu ama şu an şartların uyma durumu az da olsa doğdu.

Takımın seviyesini çok yükseltecek bir isim. Oraya akıl da katar, Leiva için yazdığımız gibi. Topla arası iyidir, topla dikine de çıkar, takımı da rahatlatır. En önemlisi bu, Selçuk İnan & Sneijder gibi isimlerin varlığında, bu isimleri rahatlatacak bir futbolcu. Orta sahanın tüm yükünü taşır, sertliği de, tempoyu da sağlar. Mutlaka seviye ve kalite çok yükselecek, bu ligin çok üzerinde bir isim. Melo'nun iyi döneminden bu yana orada alamadığımız bir katkı var, Melo'nun iyi zamanlarında yarattığı fark büyüktü. Hem kattığı akıl, hem sertlik hem de topla çıkışları, takımı rahatlatması anlamında. Lass Diarra'yla da bunu yakalayabiliriz. Yaş durumuna takılmamak lazım ya da mali durumlara. İhtimal varsa şartları zorlamak lazım.

Lass Selçuk
Podolski Sneijder Bruma
Derdiyok

Şu orta saha ve hücum hattı çok kıymetli, Selçuk İnan'ı da kazandırır bize bu transfer. Daha fazla hücumu düşünebilir, sürekli geride kalmaktan ve top kapmaya çalışmaktan kendi oyununu uzun zamandır oynayamıyor ve bu onu kötü gösteriyor. Bu hamleyle nefes alır. Sneijder için de bu geçerli, hücum mutlaka savunma yardımı yapmak zorunda ama kafaları arkada kalmadan, öncelikli işlerine yoğunlaşırlar.

Geç kaldık defansif orta saha hamlesinde, ilk gerçekleşmesi gereken adımdı. Temmuz başı Delaney keşke olsaydı, geleceği de kurtarırdık ama olmadı. Leiva'yı bekledik, yine olmadı. O da doğru adımdı mesela ama Lass Diarra farklı bir seviye, Leiva'da bazı noksanları düşünürken Lass Diarra için kusursuz bir adım diyebiliriz..

4 yorum:

  1. bu arada cemali için kap geldi.yalnız benim dikkatimi celbeden olay ise bonservis konusu.1.3 milyon avro net bonservis denildi.

    tam bir yıl önce bu günlerde genoa ya kiralandı.cemali.
    http://www.hurriyet.com.tr/blerim-dzemaili-resmen-genoada-29964378

    dikkat celbeden olay ise 1.3 milyon avronun tarafımızca ödenmesi açıklamada.2017 de sözleşmesi bitiyordu.haliyle bu değişik bir açıklamaya neden oldu.sanırım büyük ihtimal alınan 1.3 milyon bonservis cemali nin kasaya girecek. taraftardan tepki almamak için yapılan bişey olsa gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen sezonun maaşı o, geçen sezon maaşının yüzde 70'ini biz ödedik kiralarken. Bu sezon başka, 1.3 milyon avro bonservis kasamıza girdi + Dzemaili'nin yıllık maaşı silindi. Burada başka bir durum yok :)

      Sil
  2. hafız onu bende biliyorum.yüzde 70 ödendiğini.lakin iddiam o ki gene cemalinin yüzde 70 maaşını biz ödeyeceğiz el altından.onu demek istedim.bana bu bonservis rakkamı tesadüf gelmedi açıkcası.dediğim gibi taraftardan tepki almamak için sözde bonservis aldık diolla :) yoksa bologna nın eti ne budu ne aga.bu maaşları veren bir kulüp değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dzemaili 400 bin avro'sunu bıraktı giderken. Bologna'nin eti mi ne, Abd'li sahibi var :) 1.5 milyon avro alacak diye biliyorum, gittiği yer İtalya. El altından neden verelim. Büyük ütopya kurmuşsun :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir