23 Ağustos 2016 Salı

Tolga Ciğerci ve Eren Derdiyok, En Yeniler & En İyiler; Galatasaray 1-0 Karabükspor


119 km koşmuş Karabükspor, Galatasaray ise 109 km. Neredeyse 1 futbolcu fazla koşturmuşlar ki bu durum ikili mücadeleler için de geçerli. Karabükspor daha çok çalışan ve isteyen taraf. Oyuna baktığımızda da bu böyle, sayısız girdikleri pozisyon var. Dakika 30'u gösterdiğinde 1 şutu vardı Galatasaray'ın, Karabükspor ise neredeyse 10 kez geldi kalemize, 8'i de gol pozisyonu. Konuşulacak kötü durum fazla ama çılgın bir başlangıç bu, umarım iyi şeyler için alamettir.

Topun Galatasaray'da kalması önemli değil, yüzde 70'leri gördü bu yüzde ama bir şey ifade etmiyor. Pozisyon hazırlayamıyoruz, rakip yarı alanda pas yaparken kaybolduğumuz gibi, kaptırdığımız her topta da rakip hızlı geliyor ve pozisyon buluyor. Hızlı hücumcuları var, orta sahada da Galatasaray'a göre daha dirençlilerdi. 

Çok pas hatası yaptı Galatasaray, Selçuk İnan & Sneijder felaketti, Tolga Ciğerci ise tek sorumluluk alan isim. 12.5 km koşmuş, o bir yana, zaten beklediğimiz ve söylediğimiz özelliği ama topla dikine çıkışı, takımda tek şut deneyen isim olması, sürekli ileri oynaması gibi yaptığı şeylerle bugün ayakta kaldı Galatasaray. Uyum sorunu var, 2 pas hatası ve kaptırdığı bir topla rakip hızlı gelerek pozisyon da buldu ama bu Tolga Ciğerci oynar yani, Lass Diarra gibi bir isim geldiğinde de kesilen isim o olmaz.

Muslera'yı bir kenara bırakıyorum, günün Galatasaray adına en iyi oynayan iki ismi, Tolga Ciğerci ve Eren Derdiyok. Hücumda doğru oynayan isim de Eren Derdiyok'tu, istediği topları alamamış olmasına rağmen. Rakibi bozdu, mücadele etti, hava toplarını hiç ıskalamadı ki sürekli servis yapmaya, duvar olmaya çalıştı. Doğru yerde ilk topla buluştuğunda asist yapıyordu, ikinci buluşmasında da golü buldu zaten. Doğru profil, doğru futbolcu. Her iki transfer için de yazdığımız iyi şeylerin gerçekleşmesini görmek sevindirici.

Sneijder & Selçuk İnan hattı sıkıntılı ki maalesef bu ikili birlikte olmaz diyenlerin sözüne doğru geliyorum. Selçuk İnan'ın pas özelliğini yitirmeye başladığını görmek üzücü, kendisini çok sever ve beğenirdim ama inanılmaz pas hataları yaptığı gibi oyunun iki tarafında da yoktu. Sneijder ise kaçak dövüştü, maçın sonlarına doğru sorumluluk aldı ama aynı pas hatalarını o da yaptı, kilit rol üstlenemedi, daha doğrusu her iki isim de Tolga Ciğerci'nin aldığı sorumluluğun gerisindeydi.

Chedjou asıl ilginç olan, ilk yarıda Linnes'le birlikte maçın en kötüsüydü belki, o sağ kanadın öyle koridor olmasında Chedjou'nun giremediği kademelerin payı da var. Genel anlamda da savunma iyi görüntü vermedi maalesef, ağır kaldılar, çok pozisyon yedirdiler ama bugün 2 gol atabilirdi Chedjou. Eren Derdiyok'a yaptığı asist de öyle bir asist ki kaç stoper o pası atar? Bir savunmacıdan öncelikli beklentiler elbette bu değil ama farklı bir adam işte, yine yaptı Anderlecht maçında yaptığını.

Beşiktaş maçına göre düşük mücadele. Sıcak, seyircisizlik etken ama isteksizliğin tanımı yok. Çılgın bir galibiyet, böyle bir başlangıç çok önemli ama oynanan oyun endişe verdi. Oyunun iki tarafında da olmamamız, mücadele anlamında düşük kalmamız, rakibin neredeyse 1 futbolcu fazla koşturmuş gibi üzerimizde ettiği mücadele ve ayakta kalamamış olmak. Kazanmak güzel, beraberliğe sevinecektim, sen Galatasaray'sın demeyin, oyun onu anlattı ama bu galibiyet gerçekten çok değerli..

7 yorum:

  1. Chedjou 2 gol atabilirdi demişsin belki gözden kaçmıştır belirtmek istedim o iki pozisyondada Chedjou ya topu indiren yine Eren di ha bilinçli pas verdi demiyorum ama pozisyonların ne kadar içinde olduğunu belirtmek adına önemli bir nokta umarım üstüne koyarak Tolga ile birlikte devam ederler. Diarra hamlesi gelirse orta saha çok başka olur yanlız Denayer hamlesi gelmesi durumunda savunmada Denayer - Serdar ikilisini görürsek şaşırmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın, ceza sahasında servis yapan isim yine Derdiyok.

      Sil
  2. hafız daha önce sampaoli nin sevillası videosunu koymuştum.bence olay hem taktiksel hemde oyuncu profili tiplemesinde.

    taktiksel olarak sahaya yayılış çok yanlış galatasarayda.bu çoktandır böyle.set hücumunda rakip ikinci bölgeye çekilmişse stoperlerin oyunu kuracak aga.oyunu kuran stoperler orta saha ikilisinden en az birini ileri itecek.kanat bekleri zaten top stoperlerde iken ileri açılmak zorunda.

    yani stoper yada selçuk topu dikine oynadığında topun oynandığı alanda galatasaraylı en az 3 oyuncu olmak zorunda.ama bu hiç olmadı.çünkü 2 stoper ve hemen önlerinde 2 orta saha.stoper 2 metre önündeki selçuka pas veriyor.4 oyuncu var.etkisiz.selçuk brumaya pası aktardığında bruma nın yanında ya 1 oyuncu yada sıfır oyuncu oluyor.çünkü zaten 4 oyuncu (2 stoper ve 2 orta saha göbeği) gerideler.

    sampaoli nin sevillasına gelirsek.ne yapıyorlar.2 stoper açılıyor.araya nzonzi yi alıyorlar.3 lü gibi oluyor ama orta sahadaki o 1 oyuncu ileriye yerleşiyor.topu dikine pas atan nzonzi pasın gittiği yerde en az 3 sevilla lı oyuncu.aralarında paslaşıyorlar.misal kanatta.olay şu aga.set hücumunda top stoperlerde iken oyuncular topsuz şekilde ileriye yerleşiyorlar aga.topla beraber paslaşarak çıkma falan değil bu.oyunu ya stoperler kuruyor yada stoperlerin önündeki tek ön libero(nzonzi). diğer 7 oyuncu pozisyon alıyor dikine verilecek pasta.

    bu diziliş yada taktiksel hata.

    ikincisi oyuncu tiplemesi.yani sevilla gibi yerleştin ama paslaşabilirmisin?zor.çünkü senin OM lerin çok az.yani arda lincoln kewell baros dörtlüsünün akışkanlığını yakalamak zor.doğru şekilde yerleşsen bile.bruma sinan tolga selçuk sıkıntı yaratır.

    rijkaard ilk geldiğinde bu yerleşimi yaptırmıştı hatırlarsan.ilk haftalarda çok işe yaramıştı.takım ileriye yerleşiyor ve paslaşıyordu.ceza alanında çok oyuncu bulunduruyordu bu sayede vs.
    işler kötüye gittiğinde tartışılan konu oyun kurucu stoperlerin olmaması idi.çünkü stoperlere baskı yapıldığında arızalar baş gösteriyordu.

    erenin golü gelirkende cedju orta sahaya kadar çıktı.ceza alanında 5 oyuncu vardı orta yaparken.maçın son dakikalarınında etkisiyle oldu bu ama olması gereken buydu.top sende iken stoperlerin oyuna girmiyorsa ve sadece hemen önlerindeki selçuk ve tolgaya basit pas aktarımı yapıyorlarsa senin hücumda çoğalman ve pas akışkanlığını yakalaman imkansız.net

    sneijderin geriye gelip top alması erenin bir pozisyonda sol kanata gelip top alması işlerin doğru yürümediğini gösteriyor.

    2 stoper açılacak selçuk ta nzonzi rolüne girecek ve stoperlerden pası alacak.olabilir.lakin diğer orta saha kimse(tolga diyelim) sneijderin carolün bruma nın yanına yaklaşacak aga.bizde tam tersi oluyor.sneijder selçuka yaklaşıyor.tolga selçuk dibinde zaten.stoperler sadece 2 metre önündeki selçuka pas verip seyrediyorlar.haliylen pası dikine brumaya verdiklerinde brumanın yanında kimse olmuyor.o da garibim madem kimse yok çalım atayım diyor.

    galatasarayda hem diziliş hemde oyuncu tiplemeleri arızalı aga.bunu çok net gördük.lassana gelse bile düzeleceğini sanmıyorum.

    YanıtlaSil
  3. hocam bu sampaoli nin sevillasını anlatmaya doyamıyorum. :)müthiş hücum aksiyonları yapıyorlar.arkadaşta harika bir video hazırlamış açıkcası.bu oyun daha gelişme aşamasında.geliştiğinde olabilecekleri düşünemiyorum.2. bielsa vakıası ve bence daha iyi bielsadan.

    https://www.youtube.com/watch?v=nQdX0aSa7A4

    imdi.vazguez in golüne bakalım.yukarda anlatmaya çalıştığım olay.yerleşim ve topsuz oyundaki koşular.topsuz oyunda yerleşim vs.

    5.45 saniyedeki görüntü.set hücumu yapıyorlar.görüntüde tam 8 sevilla lı var.mariano sağ köşede.diğerleri hücumun olduğu kanatta.sadece 2 stoperleri devre dışı oyun aksiyonunda.yani 2-0-8 gibi bişey.

    imdi nzonzi sol kanat önemli oyuncusu olan vitolo ile al ver yapıyor.
    oynatalım hocam.
    5.52: nzonzi vitolo yu kaçırıyor.mesele burda değil.diğerleri ne yapıyor.???bakınız.

    5.53: ceza alanı içinde 1 sevillalı oyuncu yok ama?
    5.56: sadece 3 saniye sonra.gol vuruşu yapıldığı an.tam 5 oyuncu ceza alanı içinde bitiyor.müthiş bir enstantane.

    topsuz oyunda yerleşim çok önemli hafız.bu oyun kurulurken içinde geçerli.top stoperlere geldiğinde birileri topsuz ileri doğru hareketlenip pozisyon alacak aga.geriye gelip top almayacak.geriye gelip top aldıklarında ne oluyor.ileriye dikine pas verdiğinde bruma yalnız kalıyor.yada carole.farketmez.

    kaan kural yazmıştı.golden state worriors un basketboldaki sistemini.muhtemelen sampaoli de bundan ilham almış olabilir.basketbolda ağıt pivotların devri kapandı.sürekli hareket eden yer değiştiren çok hızlı oynanan bir sistem kurdular.herkes hücumda sürekli yer değiştiriyor.ve çok hızlı şekilde top dolaştırıyorlar bu sayede.vazquezin golünde olduğu gibi.top vitolo da iken herkes ceza alanına doğru hareketleniyor.

    yada şu pozisyonda olduğu gibi:
    9.17: önce nzonzi boşluğa hareketlendi.
    sonra
    9.24:top nzonzi den kiyokakeye gelince orda başka bir oyuncu boşluğa doğru hareketleniyor.

    10.03:bakın burda çok enteresan.oyunu stoperlere kurduyorlar.topu almaya gelenler sırtı dönük pas istasyonu oluyor sadece.aldıkları pası stopere geri verip ileri doğru topsuz hareketleniyorlar.bu çok net.

    10.05:pası sağ stopere verip hepsi ileri doğru hareketleniyor.

    10.11: ileri doğru hareketlenince ne oldu.üçgeni dörtgeni kurdular tabi.işin sırrı olinde değil tabi.topu sağ stopere verip sonra onun yanına gidip 2 metreden pas almıyor.stopere verip ileri hareketleniyor.yani topsuz oyunda kendini ileri atıyor.bu estantanede 7 sevillalı var.set hücumunda.yani 2-1-7
    sonra topu sol kanata aktarıp diğerleri ceza alına doğru hareketleniyorlar vs. en az 3 oyuncu ceza alanında.

    özetle 2 stoper ve önlerinde 2 orta saha ile set hücumu yapmak zor.zaten diğer hücumcularında oyuncu profilleri sıkıntılı.bundan güzel bir yemek çıkması imkansız.selçukun maç boyu senelerdir yaptığı stoperlerden pas alıp oyun kurmak.bu saçmalık.bunu sende yaparsın aga.set hücumuna aktif katılım yok.topu al sağa ver.bu nedir aga.bunu niye chedju yapmıyor mesela.bunu chedju yapsa selçuk ileri çıksa en azından ileride pas istasyonu olursun.

    10.05 te olduğu gibi topu stopere ver ve ileri doğru topsuz hareketlen.olması gereken bu.galatasaray ne yapıyor?stoperler selçuka veriyorlar.stoperlerin işi orada bitiyor.selçuk ve tolga al ver yapıyor yanyana.sonra dikine brumaya pas veriyor.2 orta sahanında orada görevi bitiyor.4 oyuncu nun görevi sıfırlanıyor.eren zaten ilerde.5 oldu.ne kaldı geriye.5 oyuncu.top solda ise sağbek ve sağ açık ta etkisiz eleman.ne kaldı geriye.3 oyuncu ile set hücumu yapacaksın soldan.misal.olmaz aga.
    10.11: görüyormusun kanatta 4 oyuncu ile set hücumunu yapıyorlar.sonra topu diğer kanata aktarıp o baştaki 4 lü set hücumunu başlatanlar ceza alanına hareketleniyor.toplamda 7 oyuncu ile olayı organize ediyorlar.10.19 da.

    sen nabıyon.top bruma dayken seyrediyorsun.kimse ceza alanına hareketlenmiyor aga.
    10.20 bak vietto vitolo nun yanına gidiyor.verkaç yapıyorlar.9 numaraları.yani forvetleri.ama ne görüyorsun enstantanede.2 tane daha forvet var ceza alanında.müthiş bi olay bu.

    YanıtlaSil
  4. Daha oncede soyledigim gibi gs futbol takimi mevcut 11 i olusturmasi muhtemel oyuncu profillerine gore anlamlı bir takım olarak sahaya cikmiyor.Defans,orta alan ve hucum bolgelerinde kritik hamleleri ustlenip takimin omurgasini olusturacak oyuncular eksik.Sneijder tipik bir takim oyuncusu oldugunu oyuna liderlik etme gayretinin olmadigini hissettirdi.Tribun dolarsa taraftar tesvik ederse belki.Diarra gibi bolgesel hakimiyet kurabilecek oyuncular almali omurgaya.Bu takviyeler yapilmazsa gs sonuna kadar sampiyonluk yarisinin icinde olmakta zorlanacaktir.Mevcut oyuncular bireysel olarak iyiler ancak sert oynanan ligimizde iyi defans yapan takimlara karsi kendi bolgelerinde kaybolup gidiyorlar.Seyircisiz oynanan ve kendisine karsi ilk macta aşırı konsantre olmus rakip karsisinda gs yi fazla topa tutmamak gerek. IYI HABER:Gs hızlı oynama gayreti gosterdi.Selcuk olmadan da takım olusturulabilecegi fikrinin önü acildi.Rakipten az kosuldu belki ama bence gs belli bir mucadele gucune erismis görünüyor lig ilerleyince daha net gorecegiz bunu.KOTU HABER:Halen anlamli bir oyun kurgusu yok.Sneijder liderlige isteksiz.

    YanıtlaSil
  5. belki son 2 sezondur söylüyorum eldeki stoperler ile bir yere varamayız. chedjou istediği kadar asist yapsın gol atsın artık gitmeli stperin ilk işi savunma chedjou da bunu yapamıyor. hakan zaten çok agır bir oyuncu hızlı adamlar karşısında her zaman pert oluyor . rikerink dahil herkez linnese yuklenmiş haklı tarafları da var ama kimse sinanı geri gelmediği için eleştirmiyor yada çok az kişi var eleştiren. sinan süper kup maçı dahıl bu mactada hıc mucadele etmedi savunmaya yardımı yok . boyle oynayacaksa gitsin antalyada oynasın. taraftarı arkasına alan oyunucun havasından gecılmıyor sankı ronaldo olmuşta koşmuyorum mucade etmıyor beyimiz. bizim sorunumuz temposuz ve agır oyuncular bu oyuncular topa sahıp olup oyunu rakıp yarı alanda oynamak ıstıyoruz halıyle top kaptırınca baskı yapıp alamıyosun kalende tehlıke oluyor bu oyuncularla bu futbol oynanmaz. hakan chedjou selcuk sneıjder gibi takımın en onemlı bolgesınde oynayan adamlar mucadeleci adamlar degıller ve bır o kadar agırlar bu adamlarla hucum oynanmaz bugun karabuk kacırır yarın antalya gelir başakşehir gelir konya gelir 4 lük olursun yine.

    YanıtlaSil
  6. hocam şu pas istatistiği fazla bir anlam ifade etmiyor kesinlikle.hem takım için hemde tek tek oyuncular içinde geçerli bişey bu.bize fazla bişey anlatmaz.bu istatistik.şimdi baktım.

    galatasaray karabük maçında 554 başarılı pas ve yüzde 86 pas başarı oranı ile oynamış.

    http://www.mackolik.com/Mac/2580911/Galatasaray-Karabukspor

    sonra sevilla espanyol maçına baktım.
    sevilla 493 pas la oynamış.pas başarı oranı yüzde 84
    http://www.mackolik.com/Mac/2571731/Sevilla-Espanyol
    ama verimliliğe bakarmısın.6 gol ve girelen kaçırılan gol pozisyonları.

    galatasaray ise 554 pasa karşılık kısır bir maç oldu kendi adına.çünkü pasların çoğu efektif paslar değil.genelde de 2 stoper ve 2 orta saha oyuncusu arasında dönen amaçsız paslar.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir