18 Eylül 2016 Pazar

Forvetli Günleri Özlemişiz Ama, Galatasaray 2-0 Rizespor


Ligin en iyi pas yapan takımı olabiliriz, topa sahip olma konusunda da yüksek ihtimalle öndeyiz, istatistiklere tam bakamadım. Tolga Ciğerci'nin topla temas etme ve başarılı pas anlamında açık ara zirvede olduğunu biliyorum ama, onun varlığının da etkisi bu. Topa sahip, pas yapan, kaybettiğini de kazanmaya başlayan bir Galatasaray var ama önemli bir eksikle. Hücum organizasyonu, rakip sahada kalmak ve o baskıyı hissettirmek gibi eksikler.

Geçen sezon felaket durumdaydık, bu bir gerçek. İyi bir nokta varsa da takımın üretkenliğiydi, çok gol atıyorduk. Forvet sorununa rağmen üstelik, ileride bir Eren Derdiyok yoktu, Umut Bulut'la ayakta kalmaya çalışıyordu bu takım. Şut atıyordu ya, ligin açık ara en iyisiydi bu konuda. Bugün ise şut yok en basitinden, Podolski'yi arama nedenim de bu yüzden. Şut atmıyoruz, hücumda baskılı değiliz ve bir plan olduğunu düşünmüyorum. Ya da plan varsa bile bu iyi uygulanamıyor, nedeni de fazlasıyla Sneijder'in rakip yarı alandan uzak olması.

Sneijder'in sola çok kayması eleştiriliyor ama kaysın, çok takılmıyorum. Soluna aldığı ismi ihya eder, yeter ki rakip kaleye yakın oynasın. İlk yarıda golün erken gelmesi avantaj oldu, devamında görüntü iyi değildi çünkü, Bruma dışında bir etki görmedim. İkinci yarıda görüntü değişti, hücumda o baskıyı önemli bir süre hissettirdik, 2. golü aradık. Sneijder rakip sahaya yaklaştı ve mutlaka rakip yarı sahada neredeyse her topa değdi, o organize ettiğinde de hücum verimi ortaya çıkıyor. 

Bruma maçın adamlarından, son tercihleri eleştirilecek ama yaptığı etki eleştirilemez. 90 dakika etkili oldu, rakip kaleye gitmek adına sürekli ısrar etti. Bazen 5 kişi arasına girdi, 4. de takıldı ama denedi, ısrar etti ve etkili oldu. Sneijder onu soluna aldığında da elbette Bruma daha da üzerine koydu. Yasin Öztekin'i de beğendim mesela, müthiş bir etki yoktu belki ama kötü de oynamadı, sağ tarafta yapacağı ancak bu kadar olurdu, onu da yaptı. 

Hücumda hata şu, Eren Derdiyok'u kullanamamak. 2 gol attı, maçın belki de adamı ama ne kadar verimli kullanabildik? Ortalamıyoruz en basitinden, attığı 4 golün 3'ü kafayla ama orta açmamakta ısrar ediyoruz. Bekleri daha etkili kullanmalıyız, topu rakip yarı sahada alan bek hep pası düşünüyor ve ortaya oynuyor. Carole'nin geçen sezon az ve öz ortaladığını söylerdim, şimdi hiç denemiyor. Bu da bir kenara, duvar anlamında da maç boyunca 1 kez Yasin Öztekin kullandı ve pozisyona girdi. Sneijder'den beklerim bu ikili oyunları, topu alıp şut atmasını ama kullanamıyoruz. Buna rağmen Eren Derdiyok sezona müthiş girdi.

Rizespor'un bizi çok zorladığını söyleyemem, aklımda kalan fazla pozisyonları da yok. Galatasaray savunmasının ve Muslera'nın bu kadar rahat maç çıkarmasına pek alışık değiliz ama şu maçta üretken olamamak, maçı erken koparamamak bizim adımıza noksan. Hücum organizasyonu gelişmeli, sadece Sneijder ve Bruma'nın ayağına bakmamamız gerekiyor. Bruma çok hızlı, ona yetişen 2. bir ismimiz yok ya da Sneijder akıl koyuyor, ona cevap veren yok. 

Riekerink'i de hatalı buldum, oyuna hamle yapmaması konusunda. Sinan Gümüş'ün oyuna dahil olduğu dakika ortada ve tek değişiklikte kaldık. Geçen sezonu anlarım, kulübe boştu, alternatif yok ama bu sezon alternatif anlamda da iyi bir kadro var, boşuna kurulmadı bu takım. Oyuna daha erken hamle yapabilirdi, hücumun yorulduğu, biraz daha direnç katmak herkesin görebileceği şeyler ama Riekerink cevap vermedi buna, bu da işin eksisi. 

Penaltı noktasına da çok takılmamak lazım ama söylemeden geçemeyeceğim. Maç 1-1 devam etse bir şey diyemem, Selçuk İnan bu takımın en iyi ve güvenilir penaltıcısıdır ama sahada 2 gol atmış bir Eren Derdiyok var ya da 100. maçına çıkan Sneijder veya penaltıyı alan Bruma. Böyle bir ödüllendirme yapabilirdi, yapmadı. Kaçırması mühim değil, asla takılmıyorum, 1-1'ken kaçırsa da takmazdım ama maç 2-0'dı ki böyle bir jest ben beklerdim, güzel olurdu..

3 yorum:

  1. Bence zaten bekler cok cikmiyor diye pozisyon vermiyoruz. Gecen yila gore daha savunma takimi gibi oynuyoruz. Bunun meyvesini de pozisyon vermeyerek aliyoruz. Hizli ve etrafina müdahale edebilen stoperlerimiz olsa ya da bizim stoperlerin rakibine yetisecegine dair umudumuz olsa bekler güvenle cikabilir tabii ki.

    YanıtlaSil
  2. Geçen seneye göre baktığımızda takımın az gol yemesi sevindirici.Bjk kupa maçı dahil 5 maçta 8 gol atıp 3 gol yemişiz. Şu savunma 2 lisine göre gayet iyi bir durum.Hucum anlamında Cavanda ve Podolskinın katılımı ile daha skorer bir takım çıkartabiliriz. Cavanda geldiğinde daha hucumcu bek olabilir. Carole zaten stoper esintisi veren bir oyuncu çakılı bek tarzında oynayıp zaman zaman savunmayı 3 leyebilir. Riki bey efendi geçen sezon böyle bir deneyebileceği hissettirmişti. Cavanda dönünce benim beklentim bu yönde. Ne kadar az gol yersek o kadar sevindirici . Açıkcası ben her maç her takımdan gol yiyen takımımızdan bıkmıştım. Geçen sene olsaydı şu rize bile bize gol atardı. Bunada sevinmek lazım..

    YanıtlaSil
  3. Kendi sahanda taraftarın arkanda balansı bozuk Crizeyi sahadan silebilmelisin.Top geveleme huyumuz halen devam ediyor.Kanat adamları yalnız.Eren extra atıyor ya atamazsa? Başka opsiyonlar yaratilmali.Cavanda ve Sightorson bekleneni verirse o zaman belki daha etkili bir takim seyredebiliriz.Hamit şut tehdidi olan topu dogru yere tasiyabilen bir oyuncu sakat degilse neden JOR hic dusunmuyor? Ben Hamitin Tolga ve Erenle saha icinde iyi uyusabilecegini dusunuyorum.Bunu denemeliyiz bence.Transferlerimiz katılıp bekleneni veremezse işimiz zor.BJK macı bu sebeplerle iyi bir döneme denk geldi.JOR icin firsattir bu macta takimini iyi olcup bicmelidir.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir