10 Eylül 2016 Cumartesi

Taktiksel Esneklik & Hücum Planı, Kayserispor 1-1 Galatasaray


İlk 15 dakikada güzel bir baskı, tempoyla da golü erken bulan bir Galatasaray. 1-0'dan sonra düşen tempoya anlam veremedim, daha da önemlisi takımın birbirinden neden bu kadar uzak ve kopuk oynadığına. Bir pas bağlantısı yoktu, oyuncuların birbirinden bu uzaklığında da olması imkansızdı zaten. Hal böyle olunca pas hataları beraberinde geliyor ve her hızlı takımın yarattığı sorunları da Kayserispor yaratmış oldu. Attıkları gol duran toptan ama atabilecekleri tüm goller hızlı çıktıkları, eksik yakaladıkları anlarda.

Tolga Ciğerci'nin temposu, Bruma'nın da bireysel çabası dışında ilk yarı üzerine söylenebilecek iyi söylem pek yok. Sneijder ve Selçuk İnan'ın sorumluluk almasını, hücumda takımı organize etmesini beklerken bu isimlerin de sorumluluktan uzak oynaması haliyle iyi bir hücum planı geliştirmenize engel.

2. yarıda Riekerink'in uygulamak istediği plan ise teoride doğru ama tutmadı. Josue'yi kanada alarak, hem Sneijder'i rahatlatmak, hem de pas bağlantısını daha güçlü kılmak istemesine rağmen Josue bunu kaldıramadı. Selçuk İnan & Nigel De Jong değişikliğiyle de hem biraz daha sertlik, hem de yine Sneijder'i defansif anlamda rahatlatmak istedi, bu ise kısmen tuttu. Daha rahat bir Sneijder izledik, sorumluluk aldı, soluna Bruma'yı aldığında onu iyi besledi ama beklenti daha yüksek, fazlası. Tolga Ciğerci'nin vurduğu şutları onun vurmasını beklersiniz en kötü, yapmadı.

Tolga Ciğerci & Nigel De Jong'un birlikte olabileceğini gördük, bu maçtan alınacak en güzel ders. Tolga Ciğerci'nin 8 numarayı da kurtarabileceğini düşünüyorum, Nigel De Jong'un varlığında da hücuma daha rahat çıktı, en kötü ihtimalle denedi? Selçuk İnan en son ne zaman denedi hatırlayan var mı? Ama Nigel De Jong temposuzdu, beklediğim sertlikten de uzak. İlk maç, bir şey diyemeyiz. Umarım sakatlık durumu da ciddi değildir, şu aşamada olmazsa olmaz görünüyor.

Sneijder üzerinden devam edelim, Riekerink'in bir hatası da 4-2-3-1'de çakılı kalması, bu sistemin de olmazsa olmaz unsurunun Sneijder olması. Taktiksel esneklik görmek lazım, bazen Sneijder'i sol kanatta görebilmek gibi ya da  4-3-3'ün sol iç tarafında. Sneijder kötü olduğunda takımın da hücum aklı düşüyor, bugün herhangi bir hücum planı yoktu. Akhisar maçındaki Sneijder bu değil. Bugün çok anlamsız ve görmezden gelinen bir sertliğe maruz kaldı, bu da bir detay.

Kayserispor da müthiş bir maç geçirmedi, Nakoulma ve Deniz Türüç dışında etki eden bir isim pek görmedim. Chedjou & Hakan Balta ikilisinin ağır olmasından yola çıkıp, ikili arkasına Welliton'u sarkıtmayı denediler ama o da sürekli ofsaytta kaldı, kendi hatası. Nakoulma ise çok iyi geldi, onu durdurmakta her zaman olduğu gibi zorlandık. Ağır bir savunmamız var, ağır oldukları için de savunmayı önde kurmamız imkansız ki bu da baskı kurmamıza engel. 

Eksikler var, Podolski'yi bugün aradı gözler. Eren Derdiyok'u besleyemedik, duvar olamadı ama o da top alabilmek için çok çabalamadı gibi, Karabükspor maçındaki görüntüden uzaklardaydı. Podolski ile sahte 9 yapabilir, pas aksiyonunu yükseltebilirdik. Sigthorsson ya da, bu maçlar için alternatif. Cavanda'yı da sayacağım, Sabri Sarıoğlu'nun yine kötü bir gün geçirdiğini düşünüyorum. Cavanda ile sağ kanadı kurtarmak mümkün, temposu ve atletizmi çok yüksek. Bugün Josue'yi de oraya çekince o kanadı verimli işletemedik, Bruma hangi kanada geçse etkili oldu ama maalesef beklerden gerekli hücum katkısını alamıyoruz. Bir de Beşiktaş'ın beklerine bakıyorum da.

Umarım ders alınmıştır, ders alınacak bir çok detay var. Bazı durumların olabileceğini, bazılarının ise olmayacağını görmemiz açısından iyi maç ama kazanılması gereken 3 puandı, bu durum planlarımız arasında pek yoktu gibi. İyi başlayıp, sonradan durulmak kötü oldu. Tempo işini çözmek şart, şu işi genele yaymak zorundayız..

1 yorum:

  1. JOR hakkinda az cok bir yargiya varacagimiz 2 aylik surec basladi.Kayseri macinda maalesef olumlu ışık alamadım.Rakip sadece oyunu öldürmeye oynatmamaya odaklanmis baska gayreti yok belli.Oyunu iki kanata yayıp rakibi saha icinde dagitabilirdik ve bos alanlar bulurduk ki bazi pozisyonlarda Kayseri bocaladı BJK macinda ne yapacaklar gorecegiz.Gecen yil Sinan sagdan etkili girip gol atmisti Kayseriye.Bu macta sadece Brumaya guvendi JOR .En az iki kisi markajinda kalan Brumaya hem de.Kendisinin de kanat oyuncusu olarak gordugu Sinan hic aklina gelmedi.JOR oyunu okumada hamle yapmada hic esnek degil.Sneijder ortada digerleri en az 20 mt cevresinde daire seklinde dizili bir oyun.Bir TD bundan ne umar cok merak ediyorum.Insallah yanilirim ama iş bu yil da sadece oyuncularin keyfine kalacak gibi.Olumlu:selcuk ve sneijder olmadan da takim kurulabilir.Olumsuz:winter is coming mr.JOR

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir