3 Ekim 2016 Pazartesi

4-4-2, Belki de Galatasaray'ın En Önemli Alternatifi


4-4-2 özlemi 2011-2012 sezonundan kaynaklı, Galatasaray tarihinin en domine oyunlarından biri bu formasyonla oynandı. Ertesi sezonlarda da şampiyonluklar kazanıldı mesela ama 4-4-2'ye oynanan oyunun verdiği keyif bir daha alınamadı. Sezona yayılan, maç içerisinde 90 dakika hissedilen bir kaliteydi ki Elmander'in sakatlığı, Melo'nun düşüşü, Engin Baytar'ın iptal olması, Sneijder transferiyle de değişen düzen derken 4-4-2'den 4-1-2-1-2'ye geçtik öncelikle, yine başarılı olduk ama Fatih Terim'in ayrılığının ardından da 4-3-3, 4-2-3-1 gibi düzenlerle ilerliyoruz.

Karabükspor maçında da bir 4-4-2 denemesi vardı aslında, 2. yarıda Sneijder'i kanada atmıştı Riekerink ama çok büyük bir fark yaratılamadı, belki de sezonun ilk maçı olması itibariyle. Gerçek anlamda da bir 4-4-2 denemezdi zaten ama Antalyaspor maçının 2. yarısında oynanan 4-4-2'nin gerçek anlamda bir 4-4-2 olduğunu düşünüyorum ki yarattığı fark büyük oldu. 

Sneijder kenara geldi, Selçuk İnan ve Tolga Ciğerci biraz daha kendilerini öne attı, Podolski daha serbest roldeydi ama forveti ikiledi ama en önemlisi oyunu kanatlara yıktık. Bruma hiç düşmedi, Cavanda da önemli bir hücum kozu oldu. Sinan Gümüş'ün girmesiyle de birlikte her iki kanadı da mükemmel kullandık ve hem futbol keyif verdi, hem de o baskıyla çevrilemeyecek maç yoktu.

Başka formasyonları da oynayabileceğimizi gördük, bu güzel. Çeşitlilik önemli, 4-2-3-1'e bu kadar çakılı kalmamak gerekiyor. Sneijder de yeri geldiğinde kenara gelebilir, dün sakatlık ihtimaline karşılık kenardaydı ama oyun içerisinde bu değişimler olacaktır, Sneijder çok önemli ama bir futbolcu üzerine dayalı herhangi bir sistemin de çok fazla başarılı olma şansı yok. Geçen sezon büyük mecburiyetler vardı, bu sezon ise kadro derinliği sizi çeşitlendirebiliyor. Başka planlar da mümkün, 4-4-2 ise belki de en önemli alternatif.

4-4-2'nin olmazsa olmaz bir yönü de önde basan isimler, forvetin çeşitliliği. Elmander usta bir gol ayağı değildi ama mücadelesi o sistemi öylesine yükseltti ki bugün hala unutulmaz, yeri dolmayan bir futbolcu. Eren Derdiyok'u 2. yarıda bu rolde izledik, Elmander'le asla kıyaslamıyorum ama orta sahasına kadar rakibi kovalayan, top kazanan bir Eren Derdiyok vardı. Sigthorsson ise mücadele gücü daha yüksek bir isim, onun varlığı da biraz bizleri 4-4-2'ye yöneltebilecek. Podolski ve Sinan Gümüş gibi serbest, gezerek oynayan isimleri de işin içerisine kattığımızda forvet rotasyonu bu düzeni mükemmel şekilde kaldırır.

Sneijder'i konuşmak lazım bu düzende. Antalyaspor karşısında kenara gelmesi bence Galatasaray'ın işine geldi ama Sneijder'i silip atacak değilim. Sneijder, Podolski, Bruma ve Eren Derdiyok dörtlüsünü bir arada izlemek istiyorum, mutlaka 4-2-3-1 içerisinde büyük bir fark yaratılacak ama 4-4-2'ye dönüşlerde Sneijder'in rolü mühim. Kenara mı gelecek yoksa sol kanatta olabilecek mi? Emre Çolak olmuştu mesela, bir örnek. 

Sneijder kendisini sol tarafa çok atan, bazı anlarda da sol kanat gibi oynayan bir isim. Antalyaspor maçının ilk yarısında forvetin arkası Bruma'ydı bir ara, Sneijder sol kanata öylesine takıldı ki. Bunun kötü tarafı fazla, oyun çok fazla sola yıkılıyor, sağ kanadı unutuyoruz. Ancak Bruma sağ tarafa geçip, bireysel bir şeyler denediğinde o kanat hatırlanıyor. Hamza Hamzaoğlu döneminde Sneijder, Telles ve Yasin Öztekin sol kanat hattı büyük fark yaratmıştı ama Carole'nin hücum oyununda sırıttığını düşünüyorum ki Sneijder'in sol tarafta kullanabileceği bir hücum beki yok. Bruma zaten kendi oyununu oynuyor derken kendisini çok fazla sol kanata atması da pozitif bir durum değil.

4-4-2'nin sol tarafında olur mu bilmiyorum, zaten kendisini sol tarafa atan bir isim gibi bakabiliriz. Zaten orada oynuyor, oyunu soldan da kurabilir ama Cavanda misali bir isim sol tarafta olsa bu çok daha işe yarar bir durum olabilirdi. Sneijder'in alanını Carole defansif anlamda iyi doldurur ama hücum konusunda o kadar iyi olmadığını düşünüyorum. Sneijder'in kozu burada içeri kat etmesi ve şut atması olacaktır. Terim döneminde ilk haftalarda denenmişti ama fizik anlamda hazır değildi, şimdi ise hazır, yılların Sneijder'i var. Belki Riekerink deneyecektir bunu da, olmadı bazı anlarda Sneijder de kenara gelebilir. Josue daha hareketli bir isim mesela, kanatlarda orta saha özellikli bir isim arandığında o boşluğu doldurabilecek isimlerden biri. 

4-4-2 ayrıca Selçuk İnan'ın da istediği, en iyi oynadığı formasyon. Selçuk İnan & Tolga Ciğerci ikilisini bir de böyle görmek lazım, Sneijder'i de işin içerisine sokarak ama Selçuk İnan'ın önünü açarak. O görev dağılımı, sorumluluk duygusunu da yüklemeyi başarırsak bu kanat rotasyonu ve forvet kalitesiyle çok başarılı bir formasyon daha oynamış oluruz..

2 yorum:

  1. Sneijder birazda yaşının etkisiyle kenara yöneliyor ancak tecrubesi ve futbol terbiyesi onu hep oyunda tutuyor.Bir dokunuşu fark yaratabiliyor.Vazgecmek zor ancak elimizde ondan daha aç ve genç oyuncular var.Bunu hepimiz görebiliyoruz.Çok cesitli senaryolar yazmak mumkun.Giderek daha tahmin edilemez bir takim olmak guzel.STSL ekipleri ve oyun anlayislari veya oynatmama anlayislari belli.Dizilişlere takilmamiz gereksiz bence.1-Oynatmamak isteyen takımlara karsı mucadele gucu yuksek ve ne yapacagi tahmin edilmesi zor hucum hattindan kurulu 11 yeterli olur. 2-Orta sıra takımlara karşı yıldırıcı olmak gerek.Oyununu kabul ettirmen gerek.Bu tarz orta sıra takımların oyuncuları genelde kolay pes etmeyen futbolculardan kuruludur.Onlardan her bakımdan üstün oldugunu hemen hissettirmelisin ki direncleri kırılsin.3-Derbilerde ise adı ustunde derbi, mac gunu olan biteni saha icinde ve disinda gelisen duruma gore iyi yonetmek gerek.Bu 3 tip maclara karsı elimizde her tur muhimmat var.Sneijder bunlardan sadece bir tanesi.İsimlere takılmadan gereken yapılırsa, senol gunesin laz damarının tutmasina az kaldigini fikret bey bu sekilde konusmaya devam ederse de ic savas olasiligini hissettigimden, cok onemli rakibimizi saf disi birakip CL hazirliklarina erken baslayabilcegimizi dusunuyorum

    YanıtlaSil
  2. hafız kanat oyunlarında genelde 3 lü kombinasyon olur.imdi sneijder sol açık olsa sol bek carole üçüncü isim kim olacak?selçuk mu kanata yaklaşacak.bu durumda tolga sabit ön libero mu olacak?biraz sıkıntı olur gibi.

    en iyisi carole bruma sneijder üçgeni an itibariyle solda.sağ açık yada sağ kanat forvet poldi.

    daha önce burda da yazdım.cavanda defansif olarak harika bir kazanaç oldu antalyaspor maçında.hızı ile birçok pozisyonu önledi.hücumda bişey yapmasını beklemiyorum açıkcası ama defans olarak stoperlerin arızalarını en aza indireceğe benziyor.

    selçuk inanın sorunu biraz fiziksel hocam.selçuk fit olduğunda etkili olan bir oyuncu.tolga nın ileri çıkışları gayet iyi.şutları kötü olsada.

    daha josue var de jong var.serdar aziz in nasıl döneceği soru işareti.gelişiminden pek umudum olmasada defansa biraz sertlik kazandırır.
    kadro baya bi geniş.şampiyonluk kokusu alıyorum açıkcası.çünkü durudurulması zor bir takım olduk.vede en önemlisi birbirini tamamlayan tiplemede oyuncular.bruma çalım atar.sneijder şut.poldi şut artı dripling eren son vuruş.pas dağıtır vs.yani her hafta biri çıkıp işi bitirecek gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir