10 Ekim 2016 Pazartesi

Sistem, Plan, Düşünce. Bilen Var Mı?.. İzlanda 2-0 Türkiye


Ukrayna maçında 4-4-2 gibi bir düzen vardı, çift forvet denedik ve 45. dakikada tek forvete dönerek bundan vazgeçtik. İzlanda karşısında ise 4-3-3 diyebileceğimiz ama forvetsiz bir düzen vardı, 68. dakika itibariyle de çift forvete döndük. Ozan Tufan'ın sakatlık durumu olmasaydı bunun dakikası daha önce olacaktı. Ne kadar istikrarsız bir görüntü dimi?

Milli Takım'ın ne oynadığını bilen yok, daha çok oynayamadığı ile ilgilenmek durumundayız. Sistem yok, sürekli bir deneme halindeyiz. İzlanda maçının 11'ini kimse tahmin edemezdi mesela, Kosova maçında çıkacak 11'i de tahmin edemeyeceği gibi. Ya da kadroda kimler olacak, bilmiyoruz. Caner Erkin de kadroya alınmıyor derken alındı mesela, yarın ne olacağını kim kestirebilir.

Hasan Şaş'ın İzlanda hakkında yapmış olduğu o yorumu yıllar sonra bile hatırlayacağız, böyle kalıcı bir söylemdi o. Şimdi o söylemi tam tersinden söylemek mümkün, Türkiye acaba ellerini de kullanıyor olsaydı İzlanda kalesine kaç kere gidebilirdi? 2-0 şu futbola iyi bile, öyle diyeyim. Daha ağır da sonuçlanabilirdi.

Takımı kısa tutup, daha çok yerden oynayarak, topa sahip olarak sonuca gitmeye çalıştık demek isterdim ama Fatih Hoca'nın söylediği şu yöndeydi "böyle oynayarak rakibin havadan oynamasına engel olmak istedik". Rakip her şartta iyi oynayan taraftı, havadan da geldi, hızlı hücumlarla da geldi, set oyunuyla da. Kağıt üzerinde baktığımızda Türkiye'yi kontraya daha yatkın diye nitelendirirdik ama kontrayı da oynayan İzlanda oldu.

Orta saha top kullanmaktan uzak, Kaan Ayhan & Ozan Tufan ikilisinden bu anlamda ne beklerdik? Hakan Çalhanoğlu ilk yarıda oynamaya, top yapmaya çalıştı ama yetmedi. Ama agresiflikten de uzaktık, ne bastık, ne diş gösterdik. O durumda böyle bir orta saha hattının espirisi ne? Tolga Ciğerci de fayda olmadı, o an kim girse etki edemeyeceği gibi. Emre Mor'un ayağına bakıyor bu takım, o da bir şeyler yapmaya çalışıyor ama sonuç doğal olarak yok. Tek başına ne yapabilirdi ki, Türkiye'nin tüm planı bu muydu?

Ömer Toprak konusu da enteresan mesela, Dortmund'un 20 milyon avro verip alamadığı bir isim ve Bundesliga'nın en iyi stoperlerinden. 2 maçtır felaket, inanılmaz hatalar ama forma yine onun hakkı, en iyisi yine o. Ama hataları inanılmaz, 2 maçta da takımı felakete sürükleyen isimlerden. O da erken uydu takıma diyelim.

Bu mağlubiyet hocaya yazar, acı gerçek budur. Hatta 3 maçlık kötü görüntü de ona yazar. İyi bir futbol yok, sistem yok, plan yok. Arda Turan konusunda kim haklı bilemem ama Arda Turan şu süreci medya ayağında iyi yönetti. Fatih Terim ise çıkıp mevzunun ne olduğunu hala anlatmadı ve bu durum da konuşulur, tüm dünyada da konuşulacağı gibi. Haklı, haksız mevzusunda değilim ama futbol dışı gündemden henüz saha içerisine de dönemedik..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir