25 Kasım 2016 Cuma

Sneijder kadar var olmak, Galatasaray 3-1 Bursaspor


Beşiktaş maçının ilk yarısı bu sezon Galatasaray adına odak noktası. Olması gereken futbolu o ilk yarı üzerinden değerlendiriyorduk, geçen sezonda başka bir iyi futbol yok çünkü. Pas yapan, topa sahip olan ama hücumda verimsiz bir Galatasaray, fazlasıyla hareketsiz. Tüm sezon bunları izledik ve konuştuk, Bursaspor karşısında ise ilk defa iyi bir oyun vardı, 90 dakikaya yayılmış şekilde. Sezona iyi girmiştik, bir şekilde kazandığımız maç çok ama bu futbola ihtiyaç vardı, umarım devamı gelir.

İyi futbol Sneijder kaynaklı, isyan etti, aradı, mücadele etti. Fenerbahçe maçı sonrasında ısı haritasını paylaşmıştım, orta sahanın sol çizgisinde kalmış, etki etmeyen bir görüntü. Bu adam sola kayacak, bu Sneijder'in imzası gibi oldu ki keşke olmasa ama hareketliydi bugün işte, sürekli denedi. Daha önemlisi, rakip ceza sahasına girdi, savunma arkasına da sarktı, kilit pasları oldu. Belli ki bu sezon Sneijder kadar var olacağız, Riekerink'i falan konuşuyoruz ama hikaye. İş Sneijder'de bitiyor, bu sezon ilk kez iyiydi ve yarattığı fark büyük oldu.

Sol tarafa kayıyor diyoruz da bir etken de Linnes aslında. Hamza Hamzaoğlu döneminde şampiyon olunan sezonu hatırlayın, Telles ve Yasin Öztekin'le oluşturdukları bir üçgen vardı. Carole maalesef hücumda verimli değil, çok aramıyor. Savunması da düşmüştü son haftalarda ama bugün Linnes'i sol bekte çok etkili gördüm, Carole'nin tüm sezon bindirmediği kadar bindirdi. İlk yarıda rakip ceza sahasında geziyordu hatta, bu da bir etken. 

Diğer etken de Podolski, Eren Derdiyok'la ileride çok hareketsiz kalıyorduk ama Podolski'nin sahte 9'u iyi oynadığını gördüm. Önde basmıyor ama hareketli, geziyor, pas aksiyonunun içinde. İlk gole bakın, yine bu sezon ilk kez böyle bir organizasyonla gol bulduk. Sneijder, Podolski ve Yasin Öztekin'in bitirişi. Sneijder & Podolski'yi de özledim, ayrıca Eren Derdiyok'u sonradan getirdik ama golle döndürdük, onun da gol anlamında yaşadığı bir sıkıntı vardı ki golle dönmesi güzel. Podolski'ye oranla kenardan getirdiğinizde daha iyi bir alternatif Eren Derdiyok ve Podolski'yi de kanatlarda düşünemiyorum artık.

Galatasaray'ın kanatları hareketli olmak zorunda, Bruma ve Yasin Öztekin'le bunu sağladık ama bir noksan vardı, Bruma'nın son tercihleri anlamında. Daha farklı da olabilirdi, istediği açık alanları buldu ama doğru tercihte bulunmadı, daha doğrusu her seferinde kaleyi düşündü. Ama yine Sneijder'e çıkar kapı, orayı organize eden ve yönlendiren o. Bugün gerçekten iyi bir futbol vardı.

90 dakikaya yaydığımız bir oyun, ilk andan itibaren etki ve baskı vardı. Bursaspor'un ofsayt golü, verilmeyen penaltı derken hakemi de yenme gereksinimi ortaya çıktı ve bugün hakemi de yenen bir Galatasaray izledik. Böyle de olmak zorunda, en azından büyük takımlar böyle yapıyor. Biz kendi oyunumuzu oynamalıyız, pas diyoruz ya da topla oynama ama hücumda böyle hareketli olduğunuzda bu tarz istatistikler değerli işte. Geçen haftalar bu anlamda kayıp, böyle olmaması gerekiyordu.

Nigel De Jong ve Serdar Aziz için de parantez açmalı, geriyi iyi süpürdüklerini düşünüyorum. De Jong'un iyi bir futbolu vardı, orta sahayı iyi süpürdü, o hakimiyeti takımına kazandırdı ve sekenleri de çok iyi topladı. Böylelikle Bursaspor'a da aman vermiyorsunuz, 1-1 sonrasında sağlıklı ve etkili bir şekilde hücuma çıkabildiklerini görmedim. Serdar Aziz'in de etkisi büyük, agresif savunuyor ve bu da yıldırıcı nokta. 

Bursaspor'a pek nefes aldırmadık, 1-0 öne geçmeleri hakemle açıklanabilecek bir durum ama o şok anını da iyi atlattık, panik olmadan doğru baskı kuruldu ve net bir galibiyet geldi. Bunu genele yaymak ve sürekli böyle oynamak zorundayız. Daha doğrusu, Sneijder böyle olmak zorunda, onun kadar var olacağız, o olmadığında var olmak imkansız. Bruma'ya bağlı bir hücum diyorduk, bugün Bruma'nın çok iyi bir günü olmadı ama Galatasaray takım halinde o kadar etki etti ki..

7 yorum:

  1. Selçuk ile ilgili yorumun nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selçuk İnan sakinlik demek, sakinlik kattı. İyiydi bence.

      Sil
  2. merhaba
    şinoyu amc deil de mcl olarak oynadığını düşünebiliriz; şino(amc)-jong(dm)-selcuk(mc) görevleri verilmiş gibi. böyle bir görev verilmiş olamaz mı? ısı haritalarından bu da çıkıyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sneijder'in özelliği o. Kendisi sol tarafa geçiyor, içeri kat ederek oynuyor. Görev olduğunu sanmıyorum.

      Sil
  3. Linnes diye diye dilimizde tüy bitmisti. Bu kadar kaliteli bir oyuncunun kadroya giremedigi bile oldu. Linnesin onunde sinan gibi pozisyon bilgisi olmayan mucadele etmeye kosmayan bir adam koyup Linnesi harcadi Jor. Bu mac ona bir ders olsun artik umarim kesmez Linnesi.

    YanıtlaSil
  4. 1.Dogrudan rakibiniz olan 3 takima karsi kaybettikten sonra ancak bu reaksiyonu vermek hususunu unutmayalim.
    2.Topu rakibe bırakarak ta hücum edebiliriz.Bence bu sekilde daha etkiliyiz.Rakip ezberini de bozariz boylece.
    3.Yine top cevirelim arayalim dersek Osmanlispor bizi dagitir.
    4.ilk yari sonuna kadar puan vermemeliyiz.Rakipler ozellikle bjk dalgalanacak.Buraya kadar federasyon arkasindaydi.Bkz. ve hatta takip ediniz.Hakem.M.Kalkavanın verildigi maclar.Ve tabi malum lehine olan mac yonetimleri.
    5.Basaksehir ve FB dogaları geregi düsuse gececeklerdir.O yuzden ilk yariyi kayipsiz gitmek cok muhim.
    6.Mr.JOR sana diyecek laf zaten bitti bende de en azindan hangi futbolcu hırsliysa saha da kendini gosteriyorsa formayi ona ver artik.Bardagi tasiracak son damlanin pesinde herkes.
    7.Ugur getirsin diye de 7 numarayla bitirelim yorumu..Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğin her şeye katılıyorum, 5. madde konusunda yorumum yok tabii de bugün gördük ki o da olacak. Teşekkür ettim ama 7 numara Galatasaray için pek sağlıklı değil :)

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir