5 Ocak 2017 Perşembe

Nigel De Jong'un stoper oynayabilme ihtimali, bence olmayan bir ihtimal


Konular birikiyor, gündem sürekli değişme halinde ve bazı not aldığım yazıları da anında yazmam imkansız duruma geliyor. Önceden yazıp bıraktığımda da güncellik kaybolacağı için sarkabiliyor bazı konular. 

Nigel De Jong'un stoper oynayabilme durumu da onlardan biri. Riekerink'in Alanyaspor maçı öncesi bu yönde bir açıklaması vardı, ihtiyaç olması halinde Nigel De Jong'u orada kullanabileceğiniz, Ajax döneminde orada oynadığını söyledi. Tuzlaspor maçında da Chedjou'nun atılmasının ardından De Jong'u stoper olarak izlemiştik.

Böyle bir durumun oluşması zor, baştan onu söyleyelim. Bir stoper gündemi oluştu çünkü, en az 2 stoper transferi bekliyorum. Chedjou'nun da gideceği kesin gibi, hatta kesin diyelim. Serdar Aziz'in dönüşü uzun bir zaman alacak, Koray Günter'in durumu ne bilen yok derken stoper almaya mecbur kaldınız. Vitor Hugo, Ahmet Çalık gibi isimleri konuşuyoruz işte.

Nigel De Jong'a stoper noktasında ihtiyaç kalmaz yani ama hadi kaldı diyelim. Bunun olmaması gereken bir hayal olduğunu düşünüyorum. Nigel De Jong'dan stoper noktasında katkı almak güç, nedeni de fiziksel özellikler. Nigel De Jong'un boyu 1.74, stoper için çok kısa. Yediğimiz kafa gollerinin yüzde 70'i kafayla gelmiş zaten, düşünsenize orada Nigel De Jong'u kullandığımızı.

Melo geldi aklıma, kafayı stoper olmaya verseydi bugün kariyer uzatacaktı mesela. Galatasaray'da son dönemini hatırlayın, düşmeye başladığı zamanları. Orta saha için temposunu kaybetmişti, eski hareketliği yoktu ama stopere geçebilmiş olsaydı, mevcut temposuyla stoperde büyük fark yaratabilirdi. Melo oynar işte, onun fiziksel özelliği fazlasıyla iyi ama düşünmedi bunu, Prandelli onu 3-5-2'nin geri 3'lüsünde denediğinde Melo'nun orta sahada aldığı riskleri kendi ceza alanında aldığını gördük.

Nigel De Jong için bu olmaz, fiziksel anlamda kaldıramaz. 3'lü savunma oynasak, o savunmanın sol veya sağ tarafında pas özelliğiyle belki öne çıkar, diğer ikili onu tamamlar ama 2'li savunmada bu imkansız gibi görünüyor. Umarım böyle bir durum oluşmaz ve Riekerink bunu unutmuştur bile. Nigel De Jong değerli bir isim, iyi olduğu noktadan onu almaya hiç gerek yok.

7 yorum:

  1. Uzun zamandan beri beklediğim bir mevzu da hangi teknik adamın bizim takımı 3-5-2 ye çevireceğidir. Çok iyi bütçeler harcamak zorundayız stoper transferine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mancini denedi, Juventus maçlarında başarılı oldu. Prandelli denedi, resmen sıfırladık.

      Sil
    2. Mancini nin denediği 3-5-2 bu güne kadar gördüğüm en dahiyane sistemdi. Chelsea nin oynadığından bire daha iyiydi. Hatta Sneijder e yer bulabilen tek hocaydı.
      Ancak kendi hatası ve sanırım sakatlık yüzünden bu sistemini bozdu.
      Savunmanın hattı Hakan Melo Chedjou dan oluşuyordu. Orta Saha Amrabat, Selçuk,Sneijder ,hatırlamıyorum(Ceyhun, Yekta yada başka birisi olabilir) ve Ebouden oluşuyordu.
      Sistemin dahiyane kısmı şurada. Merkezden atak yaptığımızda Melo orta sahaya gelip o kendine has muhteşem işleri yapıyor aynı zamanda defanstan top çıkartıyordu. Takım kanattan gittiğinde(özellikle sol taraftan) Hakan Balta ileri çıkıp pas istasyonu yada uzaktan orta kesiyodu. Bu sırada ise Melo geride kalıyordu. Bu sayede her durumda ikili defans kalıyordu ancak normal düzende defans daha kalabalık kalmasına rağmen hücumda eskilmemiş oluyordu.
      Peki bu dahiyane sisteme ne oldu. Melo çıkışlarda fazla risk deneyip topları kaptırmaya başlayınca ve Chedjou da tam olmayınca takım çok kötü goller yemeye başladı. Manchini de buna çözüm olarak Ceyhunu Melonun yerine oynatıp Melo yu öne çekmişti.
      En hayıflandığım sistem. Melo o hataları yapmasa ve Eboue o sezona çorba gibi olmasa , Hakan Baltanın fiziği yerlerde olmasaydı ve Amrabatta kendisinden beklenen çıkışı yapsaydı da yapsaydı...
      Galatasaray taraftarının ahhları ne kadar çoktur. Birde bekletileri

      Sil
    3. Emir Erel sanırım bazı şeyleri yanlış hatırlıyorsn. o maçta savunmada chedjou hakan semıh basladı. semıh sakatlanıp yerıne gokhan gırdı. sol bek gıbı bruma sağ bek gıbıde rıera oynadı. melo selcuk orta saha göbek. eboue ve sneıjderde kanatlara yakın oynuyordu drogba tgek forvet. hatta amrabat rıeranın yerıne oyuna gırıp penaltı yaptırmıstı. aslında 3-4-3 e yakın bır sıstem dı. devam etseydı keske mancını.

      Sil
    4. Özcan Toprak belli bir maçtan bahsetmedim. Benim dediğim dönem çok kısa bir dönem 2 yada 3 maç sürmüştür. Belli bir maçtan bahsetmiyorum. Büyük ihtimal ile 2 devrenin başlarında yapmıştı benim dediğim şeyi ancak kısa sürede vazgeçip Ceyhun Gürselam lı bir mantığa geçti. Ya aslında fena oyuncu değildi ancak ehh kötü sonuçlar ile harcandı.
      Özcan Toprak bu arada dediğin maçı pek hatırlayamadım ama Burak ı kesmeyi nasıl başardığına şaştım.
      Ya o değilde Mancini mi Prandelli mi Sağ ve sol kanada Burak Umut ikilisini koymuştu ya şaşarım bir buna şaşarım.

      Sil
  2. kardes burak'i ben kesmedim ya :) ac bak mackolikten gorursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok sen kestin yada yok böyle birşey demiyorum. 2015-2016 sezonunu gördükten sonra bu takımda Burak Yılmaz ın kesilmiş olabileceği düşüncesi kafamdan çıkmış ki...
      Yani düşün ne kadar kötü bir haldeymişiz. Sezon başı Burak a bağır ne biçim bir oyuncu diye. Sora ikinci yarı Umut a kalıp nerden sattık bu Burak ı diye girilen bir ruh hali. Ne kötü bir geçen sezonmuş.
      Hmmmm 2010-2011 mi yoksa 2013-2014 mü yoksa 2015-2016 mı hangisi kötü bir türlü karar veremedim.

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir