15 Şubat 2017 Çarşamba

Biraz da saha içini konuşalım, Tudor adına en büyük sınav


Biraz da saha içini konuşalım derim. Formasyonla başlayalım mesela. Şöyle bir durum var, sezonun bu bölümünde yeni gelen teknik adamlar adına. Kendi dokunuşları mutlaka olur ama o ana kadar takımın iyi yaptığı işlere de pek çomak sokulmaz. Galatasaray'ın iki iyi özelliği var, topa sahip olmak ve pas grafiği. Bunun hücum noktasında artıya dönmemesi sorun, haliyle de pas oyununu anlamsız kılabilen en önemli etmen.

Karabükspor da dahil olmak üzere Tudor'un çalıştırdığı takımlara bakınca, topa sahip olma anlamında yüzde 50'nin altında kalan bir yüzde var. Biz yine çok açılmayalım, Karabükspor'da kalalım ve oynadığı büyük maçlarda da durum bu olmuş. Galatasaray karşısında 2-1 kazanırken topa sahip olma oranları yüzde 38 mesela. Felsefe biraz bu, 11 kişi topun arkasına geçmek, tempolu ve koşan bir takım olmak, kaptıkları toplarla hızlı çıkmak. 

Galatasaray'da durum böyle olmayacak tabii, görüntü mecburen değişecek. Tudor'un teknik adamlığı noktasında ilk önemli sınav bu, ilk defa topa sahip olmayı, oyuna hükmetmeyi hedefleyecek bir takımın başında yer alacak. Her şeyin bir ilki var, Tudor'un da en önemli sınavı. Handikap şu, elinde yeterli bir malzeme yok, özellikle orta saha noktasında. Oysa onun düşündüğü temponun olmazsa olmaz noktası orta sahanın temposu, ama ona uyan tek profil Tolga Ciğerci. 

Şu dönemde de takıma yükleme yapması zor, istediği tempoyu da Selçuk İnan, Sneijder gibi isimleri koşturarak bulabilir ki bu da zor duruyor. Genç ve atletik bir takım değiliz maalesef, bu yüzden de mevcut düzene çok fazla çomak sokmayabilir. Düşündüğü köklü değişimler noktasında yeni sezonu beklemek gerekiyor, şu dönem 4-2-3-1 çok bozulmaz. Ama derbilerde mutlaka bir farkı olacak, farklı dokunuşlar, sürpriz hamleler bekliyorum. En büyük artısı da takım savunması noktasında olur, diğer beklentim bu. Durdurma işini iyi biliyor, bakalım topa sahip olma ve maçın tümüne hükmetme noktasında neler yapacak.

Taktiksel esnekliği var ama, oyunu iyi okuyor, rakibe göre sistemler belirleyebiliyor, Karabükspor'da en büyük sırrı bu olmuştu, Galatasaray'da da maçına göre dizilimler bulması mümkün. İlk etapta 4-2-3-1'in pek bozulacağını sanmıyorum ama temel hedefi üçlü savunma olacaktır, 3-5-2 veya 3-4-3 gibi formasyonları görmek mümkün ki, 3-4-3 noktasında kafama yatan dizilimler var;

Muslera
Çalık Jong Chedjou
Linnes Ciğerci Sneijder Carole
Garry Podolski Bruma

gibi mesela. Sneijder sol tarafa geçip orada Josue de kullanılabilir, o da temposundan kaynaklı. De Jong'u stoperde izlememiz mümkün, süpürücü noktasında iyi iş çıkaracağını düşünüyorum. Solda Carole'nin varlığı soru işareti ama oraya Linnes'i çektiğimizde de sağ tarafta bazı isimlere mecbur kalıyoruz.

İş adalette yatıyor aslında, Tudor'un adaletli hareket etmesi gerekiyor. Şöyle diyeyim, Riekerink'in Sabri Sarıoğlu ve Selçuk İnan'a çok fazla sıcak baktığını düşünmüyorum, eline geçen fırsatlarda da bunu denedi ama söz geçiremedi, dirayetli duramadı. En büyük eksiği buydu ama görevde olması da zaten bu yüzden değil miydi? Tudor'un sınavlarından biri bu, adalet noktasında. Kimseyi işine karıştırmaması gerekiyor ama Ayhan Akman'ın yardımcısı olacağı haberleri var. Şimdiden geçmiş olsun diyesim geliyor.

Juventus tedrisatından geçmiş bir futbolcu. Ancelotti, Lippi, Capello ve Deschamps gibi teknik direktörlerle çalıştı mesela. Taktik noktasında da İtalya kaynaklı teknik adamın başarısı malum, son dönemde de İtalya altyapılı iyi hocalar var, yolu oradan geçen. Tudor döneminden iki örnek mesela, Conte ve Zidane gibi. Juventus'un bu noktada artısı büyük, Tudor için bu önemli bir tedrisat. Ayrıca büyük takım baskısını en iyi şekilde biliyor, futbolculuk kariyeri de bu noktada referans.

Çalışkan ve disiplinli bir teknik direktör, bu coğrafyanın insanı olması ve ülkeyi de tanıması itibariyle bir uyum sıkıntısı olmayacak. Sorun şu, sezonun öyle bir döneminde geliyor ki hamle imkanı çok kısıtlı. Genç ve hırslı olması da aradığımız diğer yönlerdi, Galatasaray yönetiminin durumu ise diğer bir handikap. İzleyip göreceğiz, onun adına ilk büyük sınav..

6 yorum:

  1. transfermarkt da şöyle bir göz attım.geçmiş kariyerinde hangi taktikler ile oynamış diye.split ve paok ta genelde 3 lü savunma ile oynamış.ama bu sabit olmamış.değişitirebiliyor taktikleri.bu bakımdan esnek.ama conte den etkilendiğini düşünüyorum 3 lü savunma denemelerinde.

    tudor ile yapılan güzel bir röportaj.

    http://www.socratesdergi.com/Posts.aspx?PostID=10248

    röprtajdan bazı notlar:

    ''Nasıl gelişti Karabükspor'a transferiniz?

    Bir arkadaşım (Anthony Seric) Karabükspor'da üç yıl oynamıştı ve burada iyi ilişkileri vardı. Başkanla konuşurken beni önermiş. Daha sonra bana haber verdi; geldim, konuştuk ve anlaştık.''

    demekki iyi ilişkiler kurmak o an olmasa bile sonraları böyle kapılar açabiliyor.seric karabük bağlantısından tudor geliyor.çoh enteresan.seriç te karabükte 3 sezon dolu dolu oynamış.

    http://www.transfermarkt.com.tr/anthony-seric/detaillierteleistungsdaten/spieler/5967

    ''Bugünkü İtalyan savunmacılarla sizin döneminizdekileri nasıl karşılaştırırsınız

    İtalya'da her zaman iyi savunma yapıldı; geçmişte de, şimdi de... Şu anda Juventus'un üçlüsü, dünyanın en iyisi.''

    galatasarayda da üçlü savunmayı mutlaka deneyeceğini düşünüyorum.

    ''Juventus gibi kulüplerde işler böyle yürümez. Herhangi bir huzursuzluk hissetmezsiniz çünkü siz Juventus'un bir parçasısınızdır. Yeni bir teknik adam geldiğinde tabii ki ona kalitenizi göstermeniz gerekir. Ama sizin transferinizi yapan adam kalsa da iyi değilseniz oynayamazsınız zaten''

    özetle torpille bu işlerin yürümediğini söylüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üçlü savunmayı ben de mutlaka bekliyorum ama daha çok yeni sezon adina diyorum.

      Sil
  2. Üstadım, şimdi yazdıklarının arkasında durman lazım. Öyle yazıların oldu ki Riekerink gidip Tudor gelirse derbileri kazanacağımız ve şampiyon olacağımız garanti gibilerinden cümleler kuruyordun. Şimdi bırak yok elindeki kadro çok dar, bu yönetim ile çalışmak zor gibi cümleleri. Riekerink giderken kadro derinliğini de alıp gitmedi. Galatasaray'ın Tudor ile alacağı her başarısız sonucun sorumlusu siz ve sizin gibi kısa vadeli düşünenlerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an derbileri kazanma noktasında bir ihtimal yarattın, anlatmak istediğim o ama beni sevmeyen elbette her yazdığımdan olumsuz bir anlam çıkarmak isteyecek.

      Sil
  3. bence bu yıl için vereceği en büyük sınav bu takımı mücadele ettirmek olacak bunu yapabilirse taraftarı arkasına alır ve en şampiyonlık olmasada 2. olma hedefine yaklaşırız

    YanıtlaSil
  4. mücadeleci bir orta saha kurgusu için orta ikilide tolga linnes denenebilir. İyi basan bir orta saha olabilir.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir