14 Şubat 2017 Salı

İlk tercihin Tudor olduğunu düşünüyorum, ikinci tercih için ise hiçbir fikrim yok


Riekerink dönemini kapatıyoruz, hatta kapattık diyelim. Gerçi Chedjou'yu önce kadro dışı bırakıp, stoper transfer gelmediğinde onu kadroya geri alan yönetimi düşündüm bir an. Yeni teknik direktör bulunamayıp, yine Riekerink'e dönerler mi dersiniz? Normal şartlarda bir ütopyadır bu söylediğim ama Galatasaray yönetimi için ise öğrenilmiş çaresizlik.

Riekerink'le alakalı çok yazdım, resmi açıklama geldiğinde yine detaylı bir şeyler yazarım. Gerçi bildiğimiz, konuştuğumuz şeylerin bir özeti olur, yakın geçmişi hatırlamak anlamında. Kısaca şunu yazayım, bu ayrılık çok daha öncesinde gerçekleşmeliydi. En makul zaman da 16. hafta sonu işte, Ocak ayı kamp dönemine girmeden önceydi. Beklemeyi tercih ettiler ama, herkesin bu olacakları görmesine, ısrarla yazmasına rağmen. Kupadan elendik, Karabükspor deplasmanını kaybettik, belki de bizi şampiyonluğun en büyük adayı yapacak olan Kayserispor maçını kendi evimizde verdik.

Şunu da yazayım, yeni gelecek teknik adamın da başarı garantisi yok. Mevcut Galatasaray yönetimi düşünüldüğünde x teknik adam ile Mourinho'nun ya da Dünya'nın en başarılı teknik direktörünün başarısız olma şansı aynı. Ama Riekerink'le hiç şans yok, hazır sezon adına biraz olsun şans varken bu denenmek zorunda, bu yüzden Riekerink ayrılığı kaçınılmazdır. Geç kalındı tabii, daha erken hareket etmek bizi daha şanslı kılacaktı.

Sorulması gereken soru şu, kim gelecek? Kimsenin bilmediği bir cevap, yönetim de bilmiyor, taraftar da bir ismin etrafında toplanamıyor. Tarzı konuşmak lazım, 4 aylık bir teknik adam ve sezon sonunda asıl teknik direktör hamlesi mi yoksa şimdiden uzun vadeli bir adım mı? Ya da profil nasıl olmalı, Galatasaray'ın nasıl bir teknik direktöre ihtiyacı var?

Galatasaray'ın hırs sorunu var, kenarda ateşleyici bir gücü yok. Hasan Şaş gelsin anlamında demiyorum ya da teknik direktörlüğünü beğendiğimden değil. Ama onun hırsı aranan unsurlardan biri mesela, kenarda bir ateşleyici isim olmalı. Gelecek teknik adamın da doğrusu şudur, olması gereken futbolcuları oynatmak, iş dediğim gibi taraftar ve fazlasıyla futbolcularda. Adalet duygusu yeniden doğmalı, motive olmak zorundayız, inanmalıyız.

Benim gönlümden geçen isim Igor Tudor, bunu her zaman söyledim. İnandığım, potansiyeli olduğunu düşündüğüm bir teknik direktör. Galatasaray'ın aradığı isim de genç, hırslı, ateşleyici, taktik becerisiyle maç alabilecek bir isim olmalı. Tudor'u sezon sonu düşünüyordum ama sözleşmesinde 150 bin avro'luk bir çıkış maddesi var. Etik tartışmaları yapılıyor ama sen o maddeyi sözleşmesine ekliyorsan bu günleri de düşünmen gerekiyordu, yaşanabilir yani bunlar. Tudor o maddeyi isteyip, sen koyduğunda zaten bu ayrılığı onaylamış oluyorsun, Tudor bir noktada "ben gideceğim" diyerek gelmiş.

Ya da şöyle bir yorum var, "bugün Karabükspor'a böyle yapan, yarın Galatasaray'a neler yapar". Galatasaray'dan x takıma gidecek hoca zaten büyük bir isim olacak demektir, keşke öyle bir çıkış gösterse ve biz bunları konuşabilsek. Karabükspor'da gösterdiği yarım sezonluk performansa mı bakıyorsun diyenler de olacak, hak da veririm ama mevcut Galatasaray yönetiminin de daha iyisini getirebileceğine inanmıyorum.

Şu an gelmesi bir kumar, unutmamak lazım. 4 ay içinde olası başarısızlık durumunda, yeni sezon öncesinde kredisini büyük oranda harcamış olacak. Başarılı olması durumunda da büyük bir kredi yaratmış olacak ama beklenti nedir, kısa mı yoksa uzun vadeli mi düşüneceğiz? Bir de nasıl teklifle gideceğiz acaba, ne düşünüyoruz. Sezon sonuna kadarlık bir sözleşme + opsiyon mu yoksa daha uzun süreli bir sözleşme mi? Her anlamda kumar ama daha iyisi de aklıma gelmiyor.

Eski evlatlar konuşuluyor bir de. Hagi ismi gündeme geldi ama Romanya'da takımı şampiyonluğa gidiyor, bu atlanıyor galiba. Hasan Şaş, Bülent Korkmaz diye ilerliyor liste, Raşit Çetiner'e dönüyor arada da. İlk tercihin Tudor olduğunu düşünüyorum, ikinci tercih için ise hiçbir fikrim yok. Benim olmadığı gibi yönetimin de yok ama gün itibariyle Riekerink'i kovmaya hazırlanıyoruz. Bu planların daha önce yapılması, hamlenin de çoktan gelmiş olması gerekiyordu..

10 yorum:

  1. Twitter'dan yorumu yazdım ama seni takip edenler de okusun diye buraya da yazıyorum. Tudor profilinin tutması ve kendini ispatlamasını genc ve potansiyelli bir hoca olarak göründügü için bende istiyorum. Ama karabük'de 3-4 macta fark yarattı diye adamı göğe cıkarıp Gs'nin kurtarıcısı olarak görmemek lazım. Adamın geçmişine bakarsak şimdiye kadar neler yapmış:
    paok'la lig 4.sü olmuş, 40 puan fark yemiş. olimpiyakos 50 m bütçeli bi takım, panathinakos 29m bütceli bi takım, paok ise 38 m euro bütceli bi takım. bu farkla bunlar üstüne cıkmak kalite gösterir altında kalmak değil.
    Herseyini bildigi Hajduk split'le ise kendisinden daha düşük bütçeli Rijeka'dan 25 puan fark yemiş ve lig 3.sü olmuş.

    Karabük'le de lig 10.su durumunda. Sonucta karabük'ün kadrosu da düşme hattına gelecek kadro degil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-karabük ün ilk yarıda hakemler tarafından doğrandığını hepimiz biliyoruz.aleyhine en çok penaltı çalınan ve kırmızı kart gösterilen bir takım.iddiam o ki hakemler doğramasa ilk 4 içinde idi.imdi başakşehiri izliyoruz bide karabükü izliyoruz.hangisi daha iyi takım?bence karabük.daha birlikte hareket edebilen bir takım.

      2-hoca 38 yaşında.haliyle yavaş yavaş pişiyor diyebilirim.conte nin çalıştırdığı takımlara bak.direkt juve nin başına geçmedi.önce küçük takımlarla işe başladı.paokla lig dördüncüsü olmuş vs. çok fazla tabelaya takılmamak lazım.oynattığı oyuna bakmakta fayda var.klopp mainzda şampiyon mu oldu?yok.oynattığı oyunla gelecek gördüler ve dortmunda transfer oldu.

      3- üç dört maçla fark yaratmadı şu ana kadar tabeladan bağımsız her maç fark yarattı diyebilirim.yaşlı bir takımı ligin en çok koşan takımı haline getirmesi bile başlı başına bir iş.

      4- tudor la sözleşme imzalanacaksa şu anda bu en az 1,5 yıllık bir plan için olmalı.yarım sezonluk değil.

      5-saha dışına gelirsek.medyada yerli teknik adamların propagandası yapılıyor değil mi.açık açık hemde.yılmaz vuraldan hamza hamzaoğluna hasan şaştan raşit çetinere kadar.demekki son 10 yılda neden yerli teknik adamların hedefe ulaştığını burdan anlayabiliriz.birileri dışarıdan destekliyor bunları.bu sezonda hedefe haliyle avcı yada güneş ulaşacak.saha dışı destekli.ama hangi yerli teknik adam fark yarattı futbol olarak?misal tudor un oynattığı agresif ve kompakt oyunu yerli teknik adamlarda göremedik.

      6- futbolcu için gençlik ve hedefleri olmak ne kadar önemli idiyse teknik adamlıktada benzer.genç ve hedefleri olan teknik adamlar her maç çalışan teknik adamlar oluyor.ne diyor tudor:benim için önemli olan önümüzdeki antalyaspor maçı.ben o maça hazırlanıyorum.transfer sonra gelir.

      7-igor tudor un şöyle bir dezavantajıda yok.yani iyi teknik adam ama futbolculuk karizması yok.ismi yok.böyle bir durumda yok.juventusta oynamış bir isim.haliyle görmüş geçirmiş bir isim.büyük takım hocalığı için bu önemli.

      Sil
  2. Tudor konusunda fazla aceleci davranıyoruz gibi... Bilemiyorum bir alternatif yaratmadan Riekerink'i göndermek fayda mı getirir zarar mı? Evet bir değişiklik şart ama uygun isim Tudor mudur?

    Keşke sezon sonuna kadar bir şekilde idare etsek... Daha sonra bu takımı Bielsa'nın ellerinde görsek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yönetim ve Bielsa :) 2 gün durmaz.

      Sil
    2. Lucadorr katılıyorum dediklerine. Özellikle ülkemizdeki futbol anlayışından sonra yeni bir hocanın 3 sene benzer performans göstermesini beklemek gerek. Çok değil 7 sene önce Sivasspor efsanesi ve Bülent Uygun ikilisi vardı. Şimdi ikisi de piyasada değil. Bunun dışında
      Ordu Spor - Hector Cuper
      Skibbe - Eskişehir
      gibi hocalar ilk sene kendilerinden beklenenden fazla sükse yaptılar. Ancak ikinci sene seviyelerini yükseltmek yerine düşüşe geçtiler.
      Tudor bu başarısını seneyede devam ettirsin(8-10 arası kalmak)Ondan sonraki sene takımı ilk 5'e getirsin. Gider Tudor u sırtımda getirilim. Bir hocanın iyi olup olmadığını anlamanın sırrı bence 3 sene.

      Sil
  3. Bu sezon hala şampiyonluk şansımız var, Biz hep kendimize bakıyoruz ama rakiplerimizin de durumu iyi değil. %10 bile şansımız olsa, TD değişikliği sonrası bu şans elden gider. Geçen sezonu hatırlayın. En azından Riekerink ile Sneijder'ın oynama ve maç kurtarma ihtimali var.

    Hiç beğenmesem de bu sezonu Riekerink ile kapatmalı, şampiyonluk şansımız kalmazsa, önümüzdeki sezon için yeni bir TD ile anlaşmalı, önümüzdeki sezon transfer edilecek futbolcular ile şimdiden görüşmeler yapıp önümüzdeki sezon kampın sonuna değil, 1 Haziran'da takımda olmalarının sağlanması lazım.

    Ama bu yönetimde bu vizyon maalesef yok

    YanıtlaSil
  4. Tudor doğru tercih olur. Nedeni.Öncelikle genç ve başarıya aç.Yıllarca İtalya da oynadı alt yapısı sağlam.Karabük e oynattığı futbolu izledik.Koşan mücadele eden,temoplu, dipdiri bir takım yaratmış.Rakibe geniş alan bırakmıyor.Oyunun her iki yönünü de iyi oynatıyor.İlk onbirinde mücadele gücü yüksek tempolu futbolcuları tercih ediyor.
    G.Saray da ilk dönemde çok zorluk çekecek. Rijkerink in oynattığı futbol ile Tudor un futbol felsefesi birbirine tamamen zıt.Kafasındaki oyuncu profiline uygun oyuncu çok az.Özellikle G.Saray defansın daki bazı futbolcuların uzun yıllar futbol oynadığı İtalya seri B de bile oynayamayacak düzeyde olduğunun farketmişdir.Bu sezon 2.liği büyük başarı olur.Tahminim ligi 3.veya 4. bitirir.Ancak önümüzdeki sezon büyük bir temizlik ile kendi oyun felsefesine uygun takım kurulursa çok başarılı olur.

    YanıtlaSil
  5. beşiktaşın biliç ile yaptığı hamle önemliydi.şimdi bilic premier ligde.tudor un biliç ten daha iyi olacağını düşünüyorum.bilic stadsız bişeyler yapmaya çalıştı ve yabancı olduğu içinde sıkıntılar yaşamış olabilir.malum türkiyede son 10 yılda yabancı teknik adamların şampiyon olmuşluğu yok.

    tudor da benzer bir sıkıntı ile karşılaşabilir.malum medya yerli yerli diye bağırıyor.fener advocaat ile yola devam ederse ve galatasarayda tudor ile anlaşırsa gelecek sezonda beşiktaşın 3 sezon üste üste şampiyon yapılacağını düşünmediğimden bu yerli teknik adamların hedefe ulaşması istatistiği gelecek sezon yıkılabilir.

    açık söylemek lazım.ne hamzaoğlunun oynattığı oyun ne de şenol güneşin oynattığı oyunlar sağlam oyunlar değildir.bunu avrupada gördük.biz her maç 4 lük olduk.beşiktaşta görece başarı sağlasada her maç kalesinde 2-3 gol gördü.

    haliyle bizim simione mizi yakınımızda bulmamız ve almamız devrim olur.luce den sonra kompakt oyunun tekrardan ülkeye giriş yapması gibi bişey olur.

    aması var tabi.ama bu yönetim tudora 1,5 yıl garanti süre verebilecek mi?yada sezon sonu gelirse 1 yıl garanti süre.ama karabükteki gibi takım ışık verirse taraftar bunu görür ve tudor un kovulmasına izin vermeyebilir.uğur meleke nin son açıklamaları oldukça kayda değer.galatasaray veteran takımı oldu son dönemde.bunu herkes görüyor.tudor koşan bir takım yaratırsa taraftar bunu görecektir.ve arkasında duracaktır.

    YanıtlaSil
  6. Tudor? Şaka yapıyor olmalısınız. Fatih Terim, Lucescu, Mancimi yav hatta Prandelli`den sonra Tudor ha? Peki hangi kariyer ile, hangi donelere bakarak. Hakemden makas aldı kenarda çıldırdı diye mi? O zaman Yılmaz Vural`dan iyisi dünyada yok. Hajduk Split , Paok ve Karabük`teki vasat kariyer Galatasaray için yeterli mi?Tudor Galatasaray`ın küçülmesinin tescilidir. Zamanında bize çok gol attı diye Bursa`dan Murat Sözkesen`i almıştık işte Tudor işi, bunun lacivertidir. Ahlaki olaya bakmıyorum bile sonuçta profesyonel hayat ama bu yönetimde etiklik zaten yok. Kala kala lig 10.su takıma kaldık be. Sergen geleydi bari o da yendi bizi. Bu yıl lig bize bitti. Yönetim biraz daha hayal satar hepimiz de afiyetle yeriz. Küçüle küçüle küçüldük zaten. Konuştuğumuz şeylere bakınca utanıyorum. Taraftar biraz daha salata yapsın. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. Sezon ortasında rakip takımın antrenörünün peşine düşmek ne kadar doğru? Kulüp yönetimi kendi sonunu hızlandırıyor farkında değil.Böyle bir olasılığın önünü açanın Tudor olduğu belli.Bu da kendisinin ne kadar "profesyonel" olduğunu gösteriyor.Bu profesyonelliği ile milyon euro maaşlı futbolcuları nasıl hizaya sokacak merakla bekliyoruz. Daha kafadan inandırıcılığını kaybederek geliyor takımın başına.Mr.JOR un yanına H.Şaş takviyesi yeterli olurdu bence.Bu hamleyle yönetim büyük bir kumar oynadı.Tam bir kumar bu evet başka açıklaması yok.Kumar oynayacak maddi durumumuz var mı? D.Özbek başının üstüne elmayı koydu ok ile yayı Tudor un eline verdi karşısına geçti.Görelim bakalım neler olacak...

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir