6 Şubat 2017 Pazartesi

Seyreyle maziyi #22; İlhan Mansız'ın Galatasaray'a transfer hikayesi


Yıldız futbolcu kavramını sormak lazım, hangi Türk futbolcunun gidip formasını alırsınız mesela? Çok fazla isim sayamayız bu noktada, İlhan Mansız bu yıldız futbolculardan biriydi. Bu yıldız isimler de genellikle hücumculardan çıkar, farklı bir aura'yı da beraberinde getirmeniz lazım. 

İlhan Mansız da her şey vardı, Türk futbolunun kayıp yıldızlarından biridir hatta. Geç bir keşifti, Samsunspor'dan Beşiktaş'a gelirken 26 yaşındaydı, etki ettiği yıllar da 3 sezonla sınırlı. Çok fazla sakatlık sorunu yaşadı, koltuk değnekleri ile gece kulüplerinden çıktığını biliyoruz. Müthiş bir forvetti, kalitesi ve mücadelesi üst düzeydeydi ama Beşiktaş'tan Japonya'ya transferiyle birlikte İlhan Mansız bitti işte.

2002 Dünya Kupası denilir tabii İlhan Mansız denildiğinde. O kupada Türkiye adına en golcü isimdi, 3.lük maçı haricinde oyuna hep sonradan dahil oluyordu ama etkisi büyüktü. Brezilya maçında attığı çalım, Türkiye için onunla özdeşleşen bir şey. Senegal'e attığı gol ya da, büyük olaydı. Güney Kore karşısında da 2 golü vardı, onun adına mükemmel bir turnuvaydı ve imajı itibariyle de kendisini iyi pazarladı aslında. Yıldız futbolcu olmanın getirisi işte, İlhan Mansız Japon halkı üzerinde öyle bir etki bıraktı ki o dönem iyi de bir bonservise Japonya'ya transferi gerçekleşti. 

Gelelim hikayeye. 2001 - 2002 sezonu yaz dönemi, transferin aktif olduğu günler. İlhan Mansız & Tümer Metin de Samsunspor'un futbolcuları, bir noktada transferin gözde isimleri. Samsunspor'dan kaynaklı benim de sevdiğim, beğendiğim futbolculardı, özellikle İlhan Mansız'ın yeri ayrıdır. Konuşulan konu da İlhan Mansız'ın Galatasaray'a transferiydi. Beni heyecanlandıran bir gelişme oldu bu, bir futbolcunun transferini ancak bu kadar isteyebilirdim. 

Maddi noktada sıkıntılar yaşadığımız zamanlar, bonservis verip transfer yapmak gerçekten zordu. O sezon aldığımız isimlerin geneli de kiralık olarak takıma katıldı, doğru bir felsefeydi aslında. Ümit Karan transferini hatırlarım, zor gerçekleşmişti o hamle, iş farklı noktalara doğru ilerliyordu. İlhan Mansız gibi, hatta ondan daha iddialı bir isimdi aslında Ümit Karan, yine o dönemin yıldız isimlerinden biri. Ümit Karan'ın yanında gelecek İlhan Mansız hamlesi de forvet noktasında kaliteyi çok yükseltecekti.

Sorun da burada başladı aslında. Galatasaray Ümit Karan'la sözleşmeyi imzalamıştı ve sıra İlhan Mansız'a gelmişti. İlhan Mansız'la da anlaşıldı aslında, sözleşme dahi imzalanmıştı. Bir gün Ümit Karan'la konuşuyorlar ve ikisi arasında büyük bir ücret farkı olduğunu fark ediyor. Hatta bu konuda şöyle bir rivayet var, İlhan Mansız Mehmet Cansun'un ofisinde sözleşme imzalamak için bulunurken Ümit Karan'ın ücretini görüyor ve anlaşmaktan vazgeçiyor gibi. İlhan Mansız'ın bu konuyu anlatmıştı, ben daha çok onu anlatıyorum.

Galatasaray'la Samsunspor'un da anlaşması tamamdı aslında ama İlhan Mansız Galatasaray'a gelmekten vazgeçmişti. Daha çok para ile alakalı bir sorun ama Ümit Karan'ın arkasında kalırım düşüncesi de etkin tabii bunda. O sezon Galatasaray'ın Beşiktaş'tan Ayhan Akman transferi vardı, iyi ilişkiler noktasında bir adımdı aslında bu. Beşiktaş'ta İlhan Mansız'ı istedi, Beşiktaş önce Galatasaray'ı ikna etti, sonrasında Samsunspor'la onlar da zorlu bir süreç yaşadılar ve Tümer Metin'le birlikte bu transferi gerçekleştirdiler. Hülle yöntemi dahi denenmişti bu transferlerde ama bir şekilde çözümlediler.

İlhan Mansız'ı Galatasaray'da görmek isterdim, kariyeri belki daha başka şekillenirdi. Onun dilinden anlayan isim Lucescu'ydu aslında, bu da ilginç bir detay. İlhan Mansız'ın Galatasaray'a transferini isteyen Lucescu, bir sezon sonra Beşiktaş'ta bu futbolcuyla buluştu. Ya da Ahmet Yıldırım'ı Galatasaray'dan göndermişti Lucescu ama bir sezon sonra Beşiktaş'a geldiğinde 100. yıl kadrosunun en iyi isimlerindendi Ahmet Yıldırım. Ayhan Akman ya da, Galatasaray'a aldırdı, büyük de bir başkalaşım yaşattı ama ertesi sezon Beşiktaş'a gitti Lucescu gibi.

1 yorum:

  1. O DONEM ILHAN MANSIZI BENDE COK ISTEMISTIM. UMIT KARANLA SUPER BIR IKILI OLURLARDI DIYE HEP DÜŞÜNMÜŞTÜM BUNU. NE YAZIK KI OLMADI. BREZILYA MACINDA CARLOSA ATTIGI CALIMIN AYNISI SAMSUNDA DA ATMIŞTI.

    YanıtlaSil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir