22 Mart 2017 Çarşamba

Bedelsiz ihtimal #9; Haris Seferovic


Genelde yaş yaddi 30'a dayanmış isimleri yazmak durumunda kalıyoruz. Sözleşmesi sezon sonunda bitecek futbolculara baktığımda yaş ortalaması bu yönde çünkü, daha genç olanlar ise Galatasaray'a düşmeyecek seviyede. Şunu yaz, bunu yaz gibi öneriler geliyor ama şartları zorlamama rağmen biraz da gerçekçi bakıyoruz. 

Haris Seferovic 25 yaşında ve sezon sonunda Frankfurt ile sözleşmesi bitiyor. Sözleşmesi sezon sonu bitecek ve bu yaş grubu içinde Galatasaray'a gelebilecek isimlerden biri. Piyasası düştü, o eski potansiyelini yansıtamadı. Bu sezon Bundesliga'da 17 maçta 2 golü var, geçen sezon ise 29 maçta 3 gol 5 asist. Bundesliga günleri iyi geçiyor diyemem ama İsviçre Milli Takım'ı futbolcusu, yeniden ayağa kalkması açısından imkan var.

Özellik anlamında Elmander'e benzetirim. Elmander daha ateşli ve yürekliydi tabii, Seferovic'in gam yükü o kadar yüksek değil ama özellik anlamında benzer tarafları var. Son vuruşlarına iyi diyemem, bir takımın gol yükünü çekmez ama ön alanda mücadele yükünü çeker. Hareketli bir isim, sağa sola koşular yapar, pres özelliği yüksektir, uzun boyludur ama hava toplarına çok hakim değildir. Elmander'de de vardı bu, uzun boyluydu ama çok iyi kafacıydı diyemem. Ya da son vuruşları müthiş değildi ama mücadele noktasında onu kim tartışabilir.

Galatasaray'ın da nasıl oynayacağına bağlı bir durum tabii. Tek forvet olmaz diye düşünüyorum, bu tarz isimler daha çok 4-4-2'ye yatkın. Yanında bitirici ve daha seri bir forvet, yanında da mücadeleci bir isim. Seferovic o ihtiyacı karşılar ama böyle oynayacağımızı sanmıyorum, Tudor'un düzeninde bir pivot, onu da yedekleyecek atletik / hızlı bir isim gerekli. Eren Derdiyok'un varlığında da Seferovic doğru tarz değil. 

Eren Derdiyok pivot özellikli, bitirici noktada da Seferovic'in çok daha önünde. Mücadele gücü ile Seferovic öne çıkar ama tek forvet oynanan bir düzende beklenen katkıyı veremez. Gündeme bir şekilde girer ama, beklentim var. Kanatlarda hatta forvet arkasında oynayabilme özelliği de var ama teknik özellikleri yeterli diyemem, mücadelesiyle ayakta kalabilecek bir futbolcu. Yaşıyla da alakalı yeniden ayağa kalkma imkanı olabilir. İyi bir sistem takımının önemli parçası olabilir ama ona uygun sistemi Galatasaray'da görmek zor diyorum.

8 yorum:

  1. Okuyan pek yoktur ancak yinede kendimce değerlendirdiğim oyuncu kadromuzda sıra geldi kanat oyuncularına. Galatasarayın en bol mevkileriniden biri.

    Yasin Soyadını Unuttum: 2014-2015 sezonunda Prandelli zamanında takıma katılmış bir oyuncu. İlk geldiğinde ikinci forvet gibi tanıtılan oyuncu. Prandelli nin gidip Hamza hocanın gelişi ile birlikte sol kanat forvet oynayan oyuncu yetenekli ayağı ile takımı gol yollarına taşıyan önemli oyunculardan birisi oldu. Şampiyonluk sonrası kanat oyuncu transferleri ile performansı düşen Yasin saha içindeki boş hareketleri taraftarın gözüne batmaya başladı. Rikerink in gelişi ile birlikte mevki değişikliği yaşayan Yasinin yeni mevkisi sağ kanat forvet oldu. Kaleye daha yakın oynayan ve kaleyi hep karşısına alan Yasinin gol sayıları artmaya başladı. Ancak bencillik hastalığına yakalanan ve disiplinsiz hareketleri tavan yapan Yasin sık sık kadro dışı kalma cezaları ile karşılaştı. Tudor un gelişi ile birlikte mevkisi bir kez daha değişen Yasinin bu seferki durağı Sağ kanat daha doğrusu sağ çizgiydi. Kaleden uzaklaşan Yasin hiç bilmediği dinanizmi ve defansa katkı gibi görevleri keşfetti.

    Geleceği: 30 yaşına gelen Yasinin yeni mevkisinde yüksek tempo ve disiplin ihtiyacı nedeni ile kafalarda soru işareti oluşturuyor. Orjinal mevkisindeki diğer isimlere göre geri planda kalan oyuncu bir teklif gelmesi durumunda satılması gereken bir oyuncu. Takımda bir geleceği olması kendisi elinde ancak bu sürenin fazla olması ayrıca ilk 11 i zorlaması imkansız

    YanıtlaSil
  2. Madem Eren'in varlığında doğru tarz değil, niye yazıyorsun mübarek? Yoksa Eren gönderilecek duyumu mu aldın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunu anlamamak kötü. Ben buraya yazdığım her ismi "mutlaka almalıyız" anlamında yazmıyorum. Konsept bedelsiz isimler, ben de boşa çıkan isimleri değerlendiriyorum. Alalım veya almayalım noktasında değil, sezon sonu "serbest" olacağı için. Soruluyor çünkü.

      Sil
  3. Espiri maiyetinde söylemiştim, söylemek istemiştim. Okuduğunu anlamamak.. Belden aşağı vurmuşsun :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Espiri maiyetinde görmedim, kusura bakma. Kırdıysam özür dilerim :)

      Sil
  4. Peki maaşı çok yüksek olmaz ise maç içinde 3-4-1-2 ye dönüşüp gol arama seçeneği nasıl olur. Aslında şöyle bir soru sorayım. İlk 11 dışında olan oyuncular ilk 11 İ yedekleyecek isimlerden mi seçilmeli yoksa 3 lü savunmaya sadık kalarak sistemde çeşitlilik yaratacak oyuncu mu seçilmeli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gol özelliği yüksek değil, mücadele tarafında olan bir forvet.

      Sil
    2. Peki sorduğum ikinci soru yani kadro planlaması hakkında düşüncelerin nedir? Çok tartışılan bir konu

      Sil

 

Tüm Telif Hakları Sportif Cümleler 'e Aittir © 2009 -- Blogger Tarafından Desteklenmektedir